Branka Katić: Još uvek se sećam Aleksićevog mentalnog nasilja 1Foto: Miroslav Dragojević

Naime, njegov advokat Nemanja Jolović otkazao je punomoćje jer je na saslušanju video da su roditelji jedne devojke koja ga sumnjiči, njegovi prijatelji.

– Na saslušanju sam bio njegov branilac, ali kada sam saznao ko su oštećeni u postupku, odlučio sam da se povučem. S obzirom da sam otkazao punomoćje, nemam ovlašćenja da pričam o slučaju u kom sam učestvovao. To se kosi sa advokatskim kodeksom, tako da ne mogu da komentarišem predmet – rekao je Jolović za Danas, nakon što je obavestio sud o otkazivanju punomoćja. Posle saslušanja u ponedeljak uveče, Jolović je, kako prenose mediji, naglasio da su optužbe protiv Aleksića njegovog tadašnjeg branjenika, ozbiljne.

– Ja i njega i njegovu ženu poznajem dugo godina i ne mogu da poverujem da je uradio to za šta ga sumnjiče. Videćemo sa kakvim će dokazima izaći tužilaštvo. Očekujem da krajem nedelje počne saslušanje i oštećenih. Tek kad se to završi i vidim spise moći ću nešto određenije da kažem – kazao je Jolović.

Advokat Vladimir Gajić ocenjuje za Danas da tužilaštvo neće imati lak posao jer su krivična dela za koja se Aleksić tereti komplikovana za dokazivanje.

– Osumnjičeni je očigledno psihološki manijak a sa njima nije lako na sudu. Velika će i teška biti uloga oštećenih. U medijima Aleksić je već osuđen. To je loša praksa koju će odbrana koristiti kao jedan adut. Mislim da i ove glumice koje ovih dana svedoče u medijima, ne čine uslugu tužiocu – navodi Gajić.

Da su dela komplikovana za dokazivanje saglasan je i Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, ali, kako kaže, ne i nemoguća jer postoje stručna lica koja učestvuju u procesu u kom nema svedoka niti materijalnih dokaza.

– Dobro je što postoji veliki broj devojaka čija svedočenja su slična. Bilo bi dobro da se policiji javi što veći broj žrtava, a sigurno da ih ima, u tome nema dileme. To bi pomoglo tužilaštvu da sklopi predmet. Silovanje kao zločin ne zastareva. Naravno da je lakše kada postoje medicinski dokazi i potvrde da se to desilo. Ali stručni ljudi koji rade sa tužilaštvom i institucijama mogu i sami da prepoznaju šta je istina. To pričam iz našeg iskustva sa decom koja su doživela seksualno zlostavljanje i osnažila se da o tome pričaju. Čak i samo Milenino svedočenje bilo bi dovoljno, a u ovom slučaju je još pet devojaka pričalo o silovanju ili seksualnom zlostavljanju. Način na koji je Aleksić predavao u svojoj školi, što smo svi imali priliku da vidimo, govori mnogo o njegovom psihološkom profilu. Verujem da je to sasvim dovoljno da dobije kaznu koju zaslužuje – ističe Jurić za Danas. On dodaje da je dobro što je Aleksiću određen pritvor od 30 dana „jer će proces ići znatno brže nego što je išao u nekim sličnim slučajevima“.

Nesumnjivo je da će primer glumice Milene Radulović koja je otvoreno progovorila o silovanju koje je doživela od strane nastavnika glume dok je još bila maloletna, ohrabriti i druge devojke da progovore.

Nakon Milene, to je učinila i Iva Ilinčić (24). Mlada glumica Beogradskog dramskog pozorišta, još jedna koja je policiji prijavila čuvenog nastavnika glume Miroslava Miku Aleksića (68) rekla je za Blic da je prvi put seksualno zlostavljana sa 17 godina, potom je usledio period pauze do 18. godine, a onda se nastavilo.

– Nisam silovana, srećom nemam takvo iskustvo, ali jesam kontinuirano seksualno uznemiravana. Šest godina sam ćutala, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikom. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: „Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svet reditelja, producenata“. Pravdala sam to, odbijala da prihvatim. Ignorisala sam. A onda sam priznala sebi, što je bio ogroman korak – rekla je Iva Ilinčić.

Ona je istakla da je Aleksić „od malih nogu učio polaznike da se roditeljima ne priča o časovima, čak ni najboljoj drugarici, jer to je naša stvar“.

– Sada sa 24 mislim da sam bila deo neke sekte, tada nisam to razumela. Mislila sam da je to ne druga porodica, već naša proširena porodica – navela je Ilinčić.

Ona je ubeđena da je sve počelo mnogo pre devojaka koje su se oglasile i prijavile nastavnika.

– Njegova moć je bila u tome što je verovao da nijedna od nas neće govoriti. I nije do sada. Dok Milena koja je najhrabrija nije povukla sve nas i dala nam krila da se oslobodimo. Kada su ga uhapsili, ja sam takvo oslobođenje osetila, kao nikada ranije u životu, nisam ni bila svesna tereta – rekla je Ilinčić.

Branka Katić: Još uvek se sećam Aleksićevog mentalnog nasilja 2

Proslavljena glumica Branka Katić istakla je za Danas da daje punu podršku mladim koleginicama, vrsnim glumicama i hrabrim ljudskim bićima.

– Žao mi je zbog svega što su prošle i divim im se jer nisu dale da ih to duhovno i mentalno uništi. Kao član Omladinskog dramskog studija koji je vodio Miroslav Aleksić, znam o kakvom se mentalnom maltretmanu radi. Nije čas prošao da me nije slao na umivanje, govorio mi da sam glupa, a takođe smo imali i jednu epizodu, gde mi je zbog igranja sa bendom Zabranjeno pušenje, u Hitu meseca, a što je bio deo sticanja radnog iskustva, prakse u srednjoj školi, napravio scenu pred svima – pitao me da li je u redu da se devojčica od 15 godina „probija si*ama kroz svet“… – kaže u izjavi za Danas Branka Katić.

Ona dodaje da je u glumačkoj grupi Miroslava Mike Aleksića bila samo dve godine.

– Ja sam samo dve godine bila u grupi, član sam postala posle dobijene uloge u filmu „Nije lako sa muškarcima“. Volela sam druženje nas polaznika, ali moram priznati da se nikada nisam osećala sasvim prijatno na časovima, jer sam uvek bila meta njegovih grubih verbalnih opaski. Često bi me i rasplakao, a jednom je zamolio sve ostale da izađu da bi mi zatim objasnio da sve to radi zato što me voli… To je bilo sve, nije me nikada fizički ugrozio – napisala je glumica u svom odgovoru našoj redakciji.

Prema njenim rečima, još uvek pamti mentalno nasilje koje je proživela.

– Mnogo godina kasnije, Miroslav Aleksić je i dalje neko čijeg se ponašanja sećam kao mentalnog nasilja. Nadam se da će nadležni utvrditi sve neophodne detalje svega što se desilo i da će pravda biti zadovoljena. Još jednom šaljem veliku podršku, divljenje i ljubav svojim izuzetnim mladim koleginicama. Napravile ste ogroman korak u zaustavljanju daljeg nasilja prema deci i ženama i na tome sam vam beskrajno zahvalna. Neka sreća prati hrabre – kaže Branka Katić.

Glumica Dara Džokić priča za Danas da je ovaj slučaj toliko strašan da joj svaki komentar deluje besmisleno.

– Mislim da je ovo u istrazi već duže vreme i da je sada najvažnije da sud radi svoj posao bez ometanja i da u razumnom vremenu donese presudu. Mnogo pitanja ostaje svima nama i celom društvu da se pitamo kako se ovo desilo i ko zna koliko još takvih slučajeva postoji oko nas. Dakle, ovo se mora procesuirati i kazna mora biti adekvatna i beskompromisna. Policija i sud neka radi svoj posao a roditelji svoj – dodaje glumica.

Dara Džokić priča da je pre mnogo godina vodila ćerku u školu glume Mike Aleksića.

– Pre mnogo godina odvela sam ćerku na čas kod mog kolege sa fakulteta Mike Aleksića u Radio Beograd. Imala je desetak godina. Posle časa mi je jako ljuta rekla: „Sad si me dovela ovde i nikad više! Mama, on viče i vređa decu a oni plaču i mole ga da ih ne izbaci iz grupe!“ Iako sam bila ubeđena da je njena interpretacija preterana, ja sam je poštovala, dodaje glumica Dara Džokić.

Ona se, kako kaže, nada da će hrabrost njenih koleginica biti svetlo za mnoge koji trpe nasilje.

– Mislim na ove devojke, moje mlade koleginice, i neka njihovo oslobađanje od ćutanja bude svetlo i nada za one koje još uvek ćute i trpe nasilje – ističe glumica.

Miroslavu Aleksiću je Viši sud u Beogradu preksinoć odredio pritvor do 30 dana, čime je usvojio predlog tužilaštva pred kojim je saslušan negirajući krivicu.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda odredio je pritvor osumnjičenom zbog okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke i da će u kratkom periodu ponoviti krivično delo. Pritvor je određen i zbog toga što je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora duža od 10 godina, a način, težina i posledice krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje postupka.

Aleksić se tereti za osam krivičnih dela silovanja i pet krivičnih dela nedozvoljene polne radnje.

Ohrabrenje za druge žrtve

I rediteljka Maja Miloš smatra da će postupak Milene Radulović, Ive Ilinčić i drugih devojaka ohrabriti još neke da progovore.

– Zadivljena sam hrabrošću i snagom Milene Radulović, Ive Ilinčić i drugih devojaka koje su prijavile strahote koje su im se dogodile. Nadam se da će to ohrabriti i druge da se suprotstave nasilju – kaže u kratko izjavi za Danas Maja Miloš.

Bodrožić: Tabloidi prelaze granice u izveštavanju

Predsednik NUNS Željko Bodrožić osvrnuo se na izveštavanje medija o aktuelnom slučaju, ističući za Danas da tabloidi, po običaju, prelaze mere i granice ukusa, pa i istinitog izveštavanja.

– Uloga medija je da što više ugroženih žena progovori o stvarima koje se dešavaju sakrivene od očiju javnosti, a pri pisanju o tome se mora poštovati dostojanstvo žrtve i pretpostavka nevinosti. Treba osnažiti žene a ne ići u senzacionalizam koji u ovako delikatnom slučaju može biti kontraproduktivan. Tabloidi i kada su na pravom tragu, u preterivanju u iznošenju detalja iz istrage sprečavaju i ometaju istragu – ističe Bodrožić. Naš sagovornik dodaje da tabloidi i od ovog procesa prave rijaliti, čineći medveđu uslugu i istrazi i žrtvama.

Mihajlović: Formirati registar nasilnika

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je da će predložiti da se formira registar nasilnika i da on treba da bude javan.

„Imamo registar pedofila koji je formiran pre par godina. Bilo je problema da li se popunjava i koliko dosledno, i on je zatvoren za javnost. Koordinaciono telo će predložiti da se registar proširi, jer nema razloga da ne znamo da li oko nas žive nasilnici, zašto da roditelji ne znaju da li u njihovoj okolini živi pedofil, nasilnik“, rekla je ona. Dodala je da je poznato da ima nasilja i pedofilije i da je potrebno da se svi ohrabre da nasilje i zlostavljanje prijave.

Lavina se prelila u Bosnu i Hercegovinu

Postupak Milene Radulović ohrabrio je mnoge glumice u regiji da podele svoja iskustva o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju koje su doživljavale tokom studija i karijere. „Lavina koju su pokrenule hrabre srpske glumice prelila se i u BIH. Ne samo u našoj profesiji nego i u cijelom društvu se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena koji će sada izaći na površinu da bi otkrili cijelu trulu strukturu nasilja patrijarhata na kojima počivaju naša društva. Ja sam im beskrajno zahvalna“, kaže za Danas rediteljka Jasmila Žbanić. Ona je prva skrenula pažnju da su Milena Radulović i njene kolegice napravile „revoluciju u našoj nasilničkoj kulturi“, te da su „ovim činom pomogla stotinama žena koje zbog pritiska sredine nisu u mogućnosti promijeniti stvari“, ali i „započele lavinu poslije koje naša regija i naš posao više nikada neće izgledati isto“.

Brojne filmske umetnice u Bosni i Hercegovini, ali i celoj regiji, iznele su svoje priče o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju anonimno u objavama na Fejsbuk grupi „Nisam tražila“, koja je formirana upravo nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića. Neke od priča ovih žena odnosi se i na Akademiju scenski umjetnosti u Sarajevu, a ova ustanova je pozvala sve bivše i sadašnje studente da prijave slučajeve seksualnog uznemiravanja.

„Potaknuti postovima na Fejsbuk stranici Nisam tražila, mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU. Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada“, navode iz ASU u svom saopštenju.

Rediteljka Jasmila Žbanić pozvala je koleginice glumice i studentkinje da, ako se odluče da se suprotstave predatorima, idu isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja. „Prije toga molim vas da se posavjetujete sa pravnicima. Seksualno uznemiravanje/napastovanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. šef nad podređenom/im, profesor ili asistent nad studentom/icom). U takvom postupku budete svjesni činjenice da morate svjedočiti. Taj postupak je tajan. Ukoliko vam je potrebno mogu vam osigurati pravnu pomoć ako se odlučite na ovaj važan čin. Najbolje bi bilo da se organizirate u što većem broju. Ne obraćajte se medijima jer na taj način od predatora se pravi žrtva. Kolege i kolegice novinar-ke molim za razumijevanje i strpljenje – ako postupci budu pokrenuti molim vas sačekajte presude – žene treba zaštiti i niko nevin ne treba da strada. Razgovarala sam sa dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku. Već ovakvim načinom organizovanja uspjele ste pokrenuti važan proces – ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena. Hvala vam!“, poručila je rediteljka.

U Bosni i Hercegovini odjeknulo je i otvoreno pismo glumice i rediteljke Hasije Borić, objavljeno na portalu tačno.net, u kome je iznela svoje iskustvo od pre nekoliko decenija iz Dramskog studija u Sarajevu, na koje ju je podstakla ispovest Milene Radulović. Hasja Borić, između ostalog, piše da je ova škola bila „leglo seksualnog zlostavljanja učenica“, te „da je svima bilo poznato ponašanje profesora Miroslava Avrama“. M. K.

close
Branka Katić: Još uvek se sećam Aleksićevog mentalnog nasilja 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.