Bregu: Potrebno raditi na zaustavljanju nasilja nad ženama na internetu 1Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

„Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama. Društvene mreže svakodnevno koristi 45 odsto stanovnika Jugoistočne Evrope. Vlade moraju ozbiljno da razmisle o pravnim okvirima kojima bi se zaustavilo nasilje na internetu, a da se ne ugrožava sloboda govora“, rekla je Bregu, saopštio je RCC.

U saopštenju se navodi da je Evropska komisija nedavno započela kampanju pod nazivom Digitalno poštovanje za nju (#DigitalRespect4Her), u cilju podizanja svesti o nasilju nad ženama na internetu i promovisanja dobrih praksi u borbi protiv tog problema.

Dodaje se da je RCC spreman da doprinese zajedničkom naporu regiona da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koje će se baviti problemom nasilja nad ženama na internetu.

Evropska komesarka za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost Vera Jourova rekla je da EU želi da „svaka žena ima osećaj slobode govora na internetu, bez ikakvog straha“, preneo je RCC.

„Ne možemo sedeti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i devojčice na internetu“, navela je Jourova.

RCC je naveo i da je uhođenje preko interneta ustaljeni način nasilnog ponašanja, da se virtuelno nasilje širi društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, internetskim forumima, internetskim stranicama za deljenje video sadržaja ili video igrama.

„Nasilje na internetu može da prouzrokuje psihološke, psihičke, seksualne i ekonomske poteškoće. Može da ućutka žene i da smanji njihovo prisustvo na internetu“, dodaje RCC.