Brnabić najavila elektronske kovid sertifikate za vakcinisane građane Srbije 1Foto: Beta/Emil Vas

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će da će od subote, 1. maja, svi građani koji su vakcinisani dobiti digitalni kovid sertifikat.

„Zahvaljujući IT sistemu, mi smo u mogućnosti da imamo potpuno elektronske kovid sertifikate“, rekla je Brnabić u Domu Narodne skupštine.

Premijerka je navela da je Srbija podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, navodeći da smatra da će te zemlje prihvatiti sertifikate.

Ona je kazala da je u Srbiji obe doze vakcina protiv korona virusa primilo 25,6 odsto građana odnosno njih 1.462.125 osoba.

Dodala je da je imunizovano, odnosno da je prošlo dve nedelje od primanja druge doze vakcine ili pet nedelja u slučaju primanja vakcine Astra Zeneka, 1.261.974 odnosno 22 odsto.

Kako je kazala, postoje velike razlike u broju vakcinisanih između različitih gradova navodeći da je najveći broj vakcinisanih u Beogradu.

Ona je navela da je među hospitalizovanima širom Srbije, kojih ima nešto manje od 5.000, 98 odsto njih nisu vakcinisani.

Govoreći o zaštiti životne sredine premijerka je rekla da je zaštita životne sredine jedan od tri prioriteta Vlade.

Kazala je da je Srbija dobila zakon o klimatskim promenama, zakon o energetici i zakon o obnovljivim izvorima energije, a radiće se izmene i dopune zakona o zaštiti prirode.

Brnabićeva je rekla da Srbija ima rezerve uglja i lignita, što, kako je kazala, nije najsrećnije rešenje.

Navela je da se termoelektrane moraju imati kao bazni kapaciteti, ali takođe mora da se razmišlja i o energetskoj sigurnosti da se ne bi uvozila električna energija, da energetski sektor bude podsticaj razvoja privrede, kao i da se ne optereti ni kućni budžet građana.

„Diverzifikujemo gasne izvore, razmišljamo o električnoj energiji, toplotnoj energiji i transportu“, rekla je.

Istakla je da se u najzagađenijim sredinama kao što su Kosjerić, Kragujevac, Užice, Valjevo zatvara sistem daljinskog grejanja na mazut i ugalj i prelazi se na gas i na biomasu, a da se u sistemu transporta daju subvencije za kupovinu električnih vozila i postavljaju se punjači.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Brnabić najavila elektronske kovid sertifikate za vakcinisane građane Srbije”

  1. A mi koji smo „pregurali“ kovid u period kracem od 6 meseci?
    Toliko nepoznanica ima: koliko traje Imunitet od vakcine, koliko od prelezanog kovida…
    Na mnoga pitanja na a odgovora i nisu bit a vlasti jer je potrebno da ih daju ozbiljni I struci ljudi a takvi retko dodju do reci.

    • Pocetkom septembra odlezala koronu, visoka temperatura,(39,5 dve nedelje) blaza upala levog plucnog krila i malaksalost koja je trajala nekoliko meseci. U ponedeljak radila ELISA seroloski test, iz puke znatizelje, IgG antitela, 16,19.

  2. Brnabićka je pre par godina obećala da će i Vranje konačno dobiti daljinsko grejanje, a da će se iskoreniti grejanje na mazut. Od toga do dana današnjeg nema ništa i Vranjanci kao jedna od najsiromašnijih opština , sa najnižim platama u Srbiji, plaća najskuplje parno grejanje u državi! Takođe, ovde je i kubik vode najskuplji u državi! Njihovi kadrovi su razorili ovaj nekada industrijski i razvijeni grad. Pošro Srbija ispod Niša za gospodu iz vlasti ne postoji, možda bi nam bilo bolje da nas pripoje Kosovu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.