Brnabić: Srbija će postati centar za obuku kadrova u avioindustriji 1Foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu da će u narednih nekoliko godina Srbija kroz sistem dualnog obrazovanja postati jedan od glavnih centara Evrope za obuku kadrova u avioindustriji.

Brnabić je prisustvovala potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju predstavnika Vlade Srbije, nemačke kompanije MTU Mejtenans (Maintenance) Serbija, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Er Srbije.

„Avioindustrija je jedna od najkonkurentnijih. Obukama u avioindustriji čitavu našu ekonomiju podižemo na sledeći nivo. To nije više ekonomija koja se oslanja na autoindustriju, već putpuno druga igra u kojoj ćemo učestvovati. Zato je ovaj plan ambiciozan“, istakla je ona.

Brnabić je kazala da je u ovaj model dualnog obrazovanja planirano ulaganje od 60 miliona evra, a da je do sada uloženo više od 191 milion dinara.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović izjavio je da će ova odluka o dualnom obrazovanju značiti istorijsku prekretnicu u školovanju vazduhoplovnog osoblja u Srbiji.

„Po prvi put mladi ljudi koji žele da se školuju za pilota, inženjera ili kontrolora letenja, školovaće se u državnom sistemu visokog obrazovanja. Posle tri godine sticaće diplome strukovnih inženjera, ali i dozvole za rad u skladu sa EASA (Evropska agencija za sigurnost vazdušne plovidbe) standardima“, kazao je on.

On je naveo da će se na taj način pružiti prilika mladima da se školuju u Srbiji i da u njoj ostanu, a mnogima da se vrate u zemlju i karijeru nastave ovde.

„Za dve godine ćemo razgovarati o Vazduhoplovnoj akademiji kao o najznačajnijem evropskom vazduhoplovnom centru, a možda i šire“, naglasio je on.

Ministar prosvete Branko Ružić kazao je da je model dualnog obrazovanja u avioindustriji jedan od najbolje primenjenih, a da je baziran na nemačkom modelu.

„Očekuje se da Srbija postane ‘hab’ sa komparativnom prednošću, ne samo u regionu već i u čitavom svetu. Imaćemo mogućnost da školujemo kabinsko osobolje, aviomehaničera, inženjere održavanja, pilote i kontrole letenja što do sada na ovom geografskom meridijanu nije bio slučaj“, naglasio je on.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Brnabić: Srbija će postati centar za obuku kadrova u avioindustriji”

 1. „Srbija će postati centar za obuku kadrova u avioindustriji“ informerisa nas premijerka.
  PKB „to će biti kao vasionski brod“ informerisa nas pre neki dan ministar poljoprivrede.
  „U Srbiji će se praviti leteći automobili“ informerisa nas pre neku godinu predsednik Srbije.
  Zaključak; Srbi „stvarno“ lete u nebo!
  Vaistinu; „Srbi su nebeski narod.“

 2. Brnabicka otkrila vazduhoplovnu akademiju, trebalo joj 55 godina da ode iza zoo vrta.
  Apropo toga, jat tehnika u stecaju, uspesnom poljskom privatizacijom.
  Letite air srbijom, jedini avioni kojima odrzavanje nije potrebno niti ga ima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.