Zašto opozicija neće u komisiju Ane Brnabić za birački spisak: Objašnjenje ZLF 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Zamenica šefa poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević izjavila je danas da je opozicija, u svom odgovoru predsednici Skupštine Ani Brnabić, predložila formiranje parlamentarnog radnog tela koje bi sačinjavali predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva i radilo bi na ispunjavanju prioritetnih preporuka za izbore.

Đorđević je, u izjavi novinarima u Skupštini Srbije, istakla da bi to telo moralo da radi na način da predstavnici vlasti ne preglasavaju ostale, već se odluke moraju donositi konsenzusom, a moralo bi da se posveti onim preporukama koje su „u tabeli prazne za Vladu“ – birački spisak, funkcionerska kampanja, pritisci na birače, rad REM i razne druge stvari vezane za medije.

Mi smo naš odgovor fokusirali na to, jer je prethodnih dana dominirala priča Ane Brnabić da su ti naši zahtevi rušili agendu i da su bili mimo rasprave o preporukama ODIHR, što nije tačno, tako da smo to sad malo preciznije pojasnili, ali smo i izneli kako vidimo dalji način rada i promenu formata rada, objasnila je ona.

Opozicija nije odgovorila na zahtev Brnabić da dostavi imena dva člana komisije koja bi proveravala i radila reviziju biračkih spiskova, a Đorđević je rekla da je to zato što bi to bila skupštinska komisija i verovatno ne bi imala nadležnosti da obavi taj zadatak.

Tražili smo da se prvo napravi zakonski osnov za komisiju. Nakon toga bismo apsolutno bili spremni da damo imena ljudi koja bi bila ispred nas u toj komisiji, naglasila je ona.

Šef poslaničkog kluba Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da je ceo svet video izbornu krađu u Srbiji i da je jasno da se preporuke ODIHR moraju ispuniti, a da li će biti ispunjene pre beogradskih izbora ili ne, to ne zna.

Voleo bih da bude tako, pa da izbori budu prvi korak u nekom pozitivnom pravcu, ali niko ne planira da odustane od insistiranja na ispunjavanju ODIHR preporuka.

On je, govoreći o poseti Bundestagu, konstatovao da je dobra vest za građane Srbije da „u vlastima Nemačke imamo partnere sa kojima možemo da radimo na tome da se ne dozvoli ovakvo kršenje zakona i sve izborne manipulacije koje smo do sada imali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari