Foto: Novi optimizam (Arhivska fotografija)

To je rekaoa večeras Dušan Petričić, karikaturista, na tribini Atraktivan i lekovit poklon sebi i drugima – izložba i tribina autora Dušana Petričića, „Samo vas gledam“ koja je održana u Valjevu, na Platou stare železničke stanice.

On je ukazao na to da treba „skloniti“ predsednika Aleksandra Vučića kako bi karikaturisti Predragu Koraksiću Koraksu i njemu uskratiti teme i motive.

Vesna Pešić, sociološkinja, primetila je to da dok je predsednik Vučić vodio kampanju Budućnost Srbije, Petričić je objavio karikaturu na kojoj su prikazani predstavnici vlasti vezani tempiranom bombom.

„Sedimo na tempiranoj bombi koja svakog momenta čeka da eksplodira, budućnosti nema“, ukazala je Pešić.

Foto: NUNS

Branka Prpa, istoričarka, rekla je da smo, kao društvo, u zastrašujućoj regresiji.

„Kao istoričarka odgovorno tvrdim da nikada u novijoj istoriji Srbija nije imala takve političare, najgore“, konstatovala je Prpa.

Ljubodrag Stojadinović, novinar, izdvojio je Petričićevu karikaturu na kojoj je prikazan predsednik Vučić koji u postelji opšti sa Srbijom i objasnio da je zbog toga u tabloidima bio proglašen za narodnog neprijatelja.

„Od strane narodnih neprijatelja Petričić je proglašen za narodnog neprijatelja. Duško je najbolji prijatelj koga imamo“, kazao je Stojadinović.

Za Aidu Ćorović, aktivistkinju, Petričićeve i Koraksićeve karikature su lekovite.

„Da smo mi, dragi građani, bolji, bili bi bolji i naši političari“, ukazala je ona i dodala da je važno da građani ohrabre jedni druge.

Vesna Mališić, novinarka i zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a, kazala je da u svakom intervjuu koje predsednik Vučić da NIN bude proglašen za neprijatelja. Ona je konstatovala da je to zbog karikatura Dušana Petričića.

Foto: NUNS

Tribinom je moderirala Danica Vučenič, novinarka, a događaj su organizovali NIN, Novi optimizam i Danas.

Na početku tribine istaknuto je i to da gradonačelnik Valjeva „voli da odvaja novac za beogradske tabloide da bi lepo pisali o njemu, a slobodno Valjevo podržava list Danas“ i potom su okupljeni građani Valjeva na izložbi i tribini podigli vikend izdanje Danasa koje su držali u rukama.

Povezani tekstovi