Bugarska pristupa Balkanskom sporazumu   1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Bugarska pristupa Balkanskom sporazumu   2Štampa je svakodnevno donosila opštirne izveštaje o ovim razgovorima, ali nije davala još opširnijih komentara, piše list Vreme pre 80 godina. 

Iz Londona su stigle vesti u Sofiju da su oni učinili sve što je u njihovoj moći da privole Rumuniju da ustupi južnu Dobrudžu Bugarskoj, kao uslov za stupanje Bugarske u Balkanski sporazum.

Ako Rumunija ustupi južnu Dobrudžu, Bugarska bi bila gotova da uđe u Balkanski sporazum, i to pod uslovom da se neće angažovati van balkanskih granica.

U listu Vreme nalazimo i oštre reakcije Berlina povodom vesti o Slovačkoj.

Celokupna nemačka štampa oštro reaguje na vesti koje su jutros objavili engleski listovi o pokretu nemačkih trupa ka slovačkoj granici i onamneri Rajha da proglasi protektorat nad Slovačkom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U listu Pravda piše se o maratonskoj trci i njenom smislu.Bugarska pristupa Balkanskom sporazumu   3

Iako nije utvrđeno da je vojnik sa Maratona dotrčao u Atinu, etički smisao maratonske trke ipak ostaje simboličan.

Pojam maratonske trke danas je u svetu postao opšti i simbolički. Međutim, u staroj grčkoj književnosti nalazimo na svega dva mesta priču o atinskom vojniku, koji je posle pobede kod Maratona pobegao sa bojišta da bi doneo Atini vest o pobedi.

Kako je ušao u Atinu, on je pao mratv od umora i zato se danas koristi izraz maratonska trka.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.