Čajetini priznanje Akademske unije Oksforda 1Foto: Opština Čajetina

Priznanje dodeljeno u Londonu, nakon seminara koji su održali oksfordski eksperti i radnih sastanaka sa predsednicima opština i gradskim funkcionerima širom Evrope. Tokom seminara, kako je navedeno u saopštenju čajetinske opštine, „predstavljen je model upravljanja lokalnim samoupravama, načini za postizanje izuzetnosti u upravama i privlačenju investicija, a Čajetina je poslužila kao primer dobre prakse u upravljanju resursima, brendiranju i uskom fokusiranju na razvoj sportsko-rekreativnog i zdravstvenog turizma, uz prateće delatnosti što je ističe u svetu turizma“.

Uz navode da je ta lokalna samouprava definisala jasne i dugoročne razvojne ciljeve, najavljeno je da se „Zlatibor i Čajetina uskoro mogu naći na svetskoj turističkoj mapi, pre svega, sa avangardnim i inovativnim projektima panoramske žičare – gondole i Zlatnog grada“.

„ Od nekadašnje devastirane opštine, uspeli smo da, u veoma teškim vremenima i uz mnoga osporavanja, izgradimo jednu od najperspektivnijih lokalnih samouprava u Srbiji i želimo da dostignemo svetske rezultate u razvoju turizma“, poručio je Milan Stamatović, predsednik čajetinske opštine i dodao to priznanje obavezuje da se unaprede postignuti ciljevi.

Uz ocenu da su uspesi ostvareni „primenom savremenih trendova, tehnologije i brendiranja, korišćenjem iskustva i znanja medjunarodnih institucija“, Stamatović je naveo da je ta lokalna samouprava „prepoznala Zlatibor kao brend koji treba promovisati, osmišljavati dodatne sadržaje i osvajati nova tržišta“.

Akademska unija Oksforda je medjunarodno akademsko udruženje koje čini više od 350 rektora univerziteta, naučnika, istraživača i inovatora iz 34 zemlje, koje razvija ideale akademske izuzetnosti, inovacija i pristupačnosti, i posvećena je širenju suštinskih vrednosti širom sveta. Njen glavni cilj je, kako se navodi, da spoji napore naučnika, obrazovnih radnika, industrijalaca i proizvodjača i integriše nauku, obrazovanje i posao u moderni svet.