Čeka se izbor novog dekana 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Danasovi izvori na PBF nezvanično kažu da je ovaj fakultet u nekoj vrsti blokade, iako je za v.d. dekana pre dva dana i zvanično imenovan dosadašnji prodekan za finansije Zlatko Matić iz Eparhije braničevske, jer je Rektorat upozorio Savet PBF na nelegalnost izbora njegovih članova iz redova ovog fakulteta.

Takođe se ne zna da li će se novi dekan birati pre ili posle usaglašavanja statuta PBF i Univerziteta, koji su najavili rektor Ivanka Popović i Odbor za statutarna pitanja UB.

U crkvenim krugovima različito se tumači i pravni status dvojice predavača – redovnog profesora, episkopa zapadno-američkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, jer njihovu smenu od jula traži Sveti arhijerejski sinod SPC.

Mada crkveni sajtovi bliski Sinodu trijumfalno tvrde da je na Veću potvrđena njihova smena, na PBF nezvanično kažu da su vladika Maksim i docent Vilotić na naplaćenom odsustvu dok novi dekan ne potpiše drugačiju odluku.

U fakultetskim izvorima spekuliše se da se tokom v.d. uprave na PBF do izbora novog dekana ne planira nikakva promena odluka koje je doneo vladika Ignatije pre povlačenja mesta dekana.

Docent Marko Vilotić, inače sekretar episkopa diseldorfsko-nemačkog Grigorija (Durića), izjavio je za Danas da je „na neplaćenom odsustvu, a da su odlukom prethodnog dekana vladike Ignatija, on i vladika Maksim, na zahtev Sinoda isključeni iz nastave“.

On kaže da je odluku Sinoda od 8. jula, kojom se traži njegova smena na PBF, dobio početkom oktobra i da čeka rasplet situacije u koju se sada uključio i Univerzitet. Vilotić je od prošle godine na neplaćenom dvogodišnjem odsustvu, tokom kog ga, kako su mu objasnili advokati, od otkaza štiti i Zakon o radu.

Vladika Maksim zvanično je od 17. oktobra na neplaćenom odsustvu u trajanju od dve akademske godine zbog stručnog usavršavanja.

Odluku je potpisao kao dekan vladika Ignatije, pošto je stavio van snage svoje ranije odluke o razrešenju i prestanku radnog odnosa redovnog profesora Patristike dva. Tako bar piše u sinodskoj odluci od 22. oktobra, kojom se od Nastavno-naučnog veća PBF traži da pokrene proceduru za smenu vladike Ignatija.

Ova odluka objavljena je na jednom od crkvenih sajtova bliskih „crkvenoj vladi“, a njen sadržaj nije demantovan.

Što se tiče rada Saveta fakulteta u kome je 14 od 15 članova iz redova PBF neregularno izabrano, uključujući i predsednika mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (Perića), za sada niko ne može pouzdano da kaže da li će u sadašnjem sastavu sprovesti izbor novog dekana.

Mitropolit Porfirije od sednice Veća ne odgovara na telefonske pozive. Na fakultetu se nezvanično priča da on dopis rektora UB o problematičnom izboru članova Saveta sa PBF ne smatra zvaničnim, jer je navodno stigao elektronskim putem, a ne klasičnom poštom. Takođe se spekuliše da je on na sednici Saveta posle ostavke vladike Ignatija gotovo sprečio akademika Kostu Čavoškog, člana ovog tela, da govori o nezakonitosti sinodskih odluka o smenama na PBF, na koje ukazao Univerzitet.

Povodom tvrdnji u delu crkvene javnosti da su vladika Maksim i Marko Vilotić smenjeni, Danas se obratio članu Sinoda i portparolu SPC episkopu bačkom Irineju (Buloviću), zbog čijeg odsustva iz Novog Sada naš list nije dobio odgovore na pitanja kako Sinod komentariše stav Odbora za statutarna pitanja UB da su sinodske odluke o smenama na PBF u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta i da li će to uticati sinodske stavove?

Vladiku Irineja pitali smo i kako Sinod gleda na ocene nadležnih tela UB i SANU da je Sinod odlukama o smenama na PBF ugrozio autonomiju Univerziteta i da li je kao „sinodalac“ zadužen za Bogoslovski fakultet bio upoznat sa problemom neregularnog izbora članova Saveta iz redova profesora i nastavnika ove visokoškolske ustanove.

Na sajtovima bliskim Sinodu koju su objavili sinodski zahtev za smenu dekana PBF, posle sednice Veća objavljeno je i navodno obrazloženje odluke crkvene vlade o smeni vladike Maksima i Marka Vilotića. Danas je od portparola SPC takođe tražio potvrdu autentičnosti ovog dokumenta na kome je njegov potpis.

Ukoliko je dokument validan, pitali smo vladiku bačkog i da objasni zbog čega je Sinod u julu 2019. doveo u pitanje učenje dvojice predavača PBF, iako je Sveti arhijerejski sabor još pre nekoliko godina rešio „slučaj“ Apela grupe srpskih bogoslova o opstanku Darvinove teorije evolucije u državnim školskim programima, kao i nesporazum oko tumačenja vladike Maksima o autokefalnosti SPC na poslednjem saborskom zasedanju u maju.

Događaje na PBF prate i preko Univerziteta uključeni su i SANU i Ministarstvo prosvete. Najavljeno je i usklađivanje Statuta PBF sa Statutom Univerziteta, kao i obaveza koje PBF zbog nekih specifičnosti mora da ispuni i prema državi i prema Crkvi. Deo predavača na Bogoslovskom fakultetu ukazuje da je sada najvažnije kako će se rešiti pitanje regularnosti rada Saveta PBF, od kog zavisi izbor novog dekana i dobrim delom i dogovori o budućem statusu najviše obrazovne ustanove SPC u sastavu UB.

Sa Sinodom nema rasprave

Poslednje Nastavno-naučno veće PBF, kako tvrde Danasovi izvori, nije pomoglo boljem razumevanju između ovog fakulteta i Sinoda, koji su na sednici predstavljala dvojica Irineja – patrijarh i vladika bački. Kako je „procurelo“, sinodalci su sve vreme, navodno arogantno tvrdili da su sinodske odluke za upravu PBF izvršne i da o njima nema nikakve diskusije. Predavačima koji su pokušali da ukažu na stav Univerziteta o nezakonitostii tih odluka, kako se spekuliše, navodno je odbrušeno da ne mogu da na „ravnoj nozi“ razgovaraju sa Sinodom. Žestokom tonu rasprave doprinos je, kako se priča, dao i episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jetić), koji je sednici prisustvovao na poziv Fakulteta, kao počasni profesor PBF. Sinodalci su navodno optužili upravu PBF da je namerno zakazala Veće na dan sinodske sednice, koja je zbog toga sa utorka bila pomerena za sredu.

Procedura

Prema Statutu PBF, dekan se „bira bez konkursa, iz reda redovnih profesora, koji su u radnom odnosu sa punim radnim vremenom na Fakultetu, na period od tri školske godine, sa mogućnošću jednog ponovnog izbora. Kandidata za dekana predlaže Veće tajnim glasanjem, a bira ga Savet tajnim glasanjem. Za izbor je potrebna većina glasova ukupnog broja članova Saveta, u koji Vlada Srbije nije imenovala svoje predstavnike. Ako dekan ne dobije potrebnu većinu, Savet na istoj sednici imenuje vršioca dužnosti dekana. Prema podacima sa zvaničnog sajta, na PBF trenutno ima 11 redovnih profesora, uključujući i vladike Ignatija i Maksima, ali iz njihovih biografija ne vidi se ko sve ima puno radno vreme.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.