Čelnici opštine Žabari: Vučić ispunio ono što nam je obećao 1Foto: M. V.

Pošto je predsednik Vučić ispunio obećanje, uslediće asfaltiranje više deonica na području opštine, koje su trenutno prioritetne.

U Aleksandrovcu će se urediti ulice Cara Dušana i Kralja Petra Drugog, u Simićevu ulice Duganovačka, Resavska i Kršljanska, u Žabarima Karađorđeva i Drugi šumadijski odred. Četereže će dobiti put ka groblju, u Brzohodu srediće se , ulica Bogićka-Bučina, a u Porodinu ulice Save Jovanovića i 29.novembar.

„Osim nabrojanih radova, urediće se i put Četereže-Sibnica, što je bila moja posebna urgencija. U razgovoru sa građanima ovo smo prepoznali kao gorući problem za oba naselja, a što je od strane predhodnih vlasti i lokalnih funkcionera obećavano godinama unazad. Ukupna dužina svih deonica iznosi 5,6 kilometara, a ukupna vrednost radova je 68.596.451 dinar“, kazao je Jovan Lukić.

Nakon sastanka sa ministarkom Zoranom Mihajlović, opštini Žabari odobreni su sledeći projekti: rekonstrukcija vodovodne mreže kroz naseljeno mesto Vlaški Do u dužini od 2,8 km, ukupne vrednosti 27.014.043 dinara, uređenje saobraćajnice u okviru postojeće regulacije ulica u naselju Točka u dužini od skoro 2 km, ukupne vrednosti 10.587.236 dinara i izgradnja prve faze javnog opštinskog puta u ulici Vujice Kremenjaka u Porodinu u dužini od 900 metara, ukupne vrednosti 9.388.586 dinara.

„Na osnovu ugovora o donaciji, koji je potpisan između Kancelarije Ujedinjenih Nacija za projektne usluge (UNOPS) i Opštine Žabari, „Bolji život za sve“, započeta je realizacija projekta za unapređenje socijalne infrastrukture i saradnja između javnog i civilnog sektora ispunjavanjem infrastrukturnih preduslova za
poboljšanu podršku deci i omladini sa invaliditetom u opštini Žabari. Ukupna vrednost projekta je 78.525 eura, od čega je učešće EU PRO 66.285 eura, a 12.240 eura je iz budžeta opštine Žabari“, istakao je Lukić.

Predstavnici 96 lokalnih samouprava, među kojima je i opština Žabari, potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog  upravljanja sa programom Swiss PRO koji podržavaju vlade Švajcarske i Srbije. Memorandum je potpisao načelnik opštinske uprave Nebojša Milovanović.

Ovim programom postaviće se osnove za izgradnju kapaciteta i resursa i početak dugoročnog procesa utemeljivanja principa dobrog upravljanja u rad i funkcionisanje lokalnih administracija, a kao rezultat imaće poboljšan kvalitet pružanja usluga za građane.

„Program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SWISS PRO doprineće poboljšanju kvaliteta života građana i građanki Srbije, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama, kroz unapređenje vladavine prava na lokalnom nivou, jačanje društvene kohezije i povećanje odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i delotvornosti lokalnih samouprava, kao i učešća stanovništva u procesima donošenja odluka“, smatra Lukić.

Predsednik opštine Jovan Lukić i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, potpisali su i ove godine ugovor o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Srbiji u 2019.godini.

„Ukupan iznos odobrenih sredstava za finansiranje ovih mera iznosi 1.779.966,00 dinara. U okviru projekta „Snižavanje pdihološke cene roditeljstva“ nabaviće se novo terensko vozilo za Službu patronaže u Domu zdravlja Žabari, kao i dva televizora i dva klima uredjaja za čekaonice na dečijem odeljenju u Domu zdravlja Žabari“, rekao je Lukić.

Auto-sedišta

Opština Žabari, Savet za bezbednost saobraćaja i Agencija za bezbednost saobraćaja, organizovali su akciju podele 61 auto sedišta za bebe rođene u 2018. godini i prva tri meseca u 2019. godini.

Trideset posto sredstava od novčanih kazni koje se naplate na teritoriji opštine vraćaju se lokalnoj samoupravi i koriste za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Tokom protekle godine iz ovih izvora prikupljeno je oko 2 miliona dinara i ta sredstva su iskorišćena za kupovinu auto sedišta za decu, rotacionih svetala za traktoriste, svetlodobojnih prsluka i opreme za policiju.

Program

Program Swiss PRO sprovodi u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti programa Swiss PRO, Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).