Foto: FoNet Aleksandar Barda

Ulice koje okružuju Trg Republike, najuži centar grada, bile su zatvorene za saobraćaj ostavljajući vozače i pešake u nedoumici oko toga šta se dešava dok pokušavaju da stignu do svoje destinacije. A dešava se – „druga faza rekonstrukcije Trga Republike“ i trajaće do kraja godine.

– To se ne radi tako, kaže za Danas Đorđe Bobić, urbanista i nekadašnji gradski arhitekta.

– Načelno nisam protiv rekonstrukcija, ali to mora da se radi po etapama i ne sme se remetiti normalan život ljudi. Ovo je atak na grad, navodi Bobić.

U nizu prigovora koje Bobić ima na ovaj projekat gradskih vlasti u prvi plan ističe odnos prema stručnoj javnosti.

– Nikakve diskusije sa strukom nije bilo ovim povodom, a kod posla ovih razmera tako nešto je apsolutno obavezno. Imamo posla sa jednim bahatim pristupom koji za primarni cilj ima promociju vlasti, smatra Bobić.

Druga dimenzija problema za bivšeg gradskog arhitektu je namera gradske vlasti da ceo uži centar grada zatvori za saobraćaj.

– Nijedna evropska prestonica nema toliku površinu pešačke zone u centru grada. Najčešće je u pitanju jedna ulica, u kojoj se nalazi nekakav sadržaj. Međutim, zatvaranjem svih ulica u užem centru vi ćete dobiti veliki broj ulica koji neće imati nikakav sadržaj. Da ne govorimo o tome da se otežava život za stotine porodica koje žive u tom delu grada, ističe Bobić.

Sličan stav prema pretvaranju centra grada u gradilište ima i Marko Bastać, predsednik opštine Stari Grad, na čijoj teritoriji se radovi odvijaju. On je juče najavio održavanje referenduma u opštini kako bi se stalo na put radovima koji blokiraju centar grada.

– Mi smo tražili od gradskih vlasti da pitaju građane o tome žele li da im grad bude blokiran, ali oni nisu želeli to da urade. Stoga, odlučili smo mi u opštini da raspišemo referendum, a do kraja nedelje ćemo izaći u javnost sa pojedinostima, kazao je Bastać.

On je istakao da je njegov poziv vlastima da sačekaju sa rekonstrukcijom do izjašnjena građana prošao bez reakcije i najavio akcije koje će opstruisati radove.

– Koristićemo isti taktiku kao i na Kalemegdanu. Fizički ćemo ih sprečiti, naveo je Bastać.

Od juče, za saobraćaj zatvorene su Terazije, od hotela Balkan do Narodnog pozorišta, deo Francuske, Vasine i Makedonske ulice.

Zakonitost referenduma

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi izričito dozvoljava opštinama da raspišu referendum o pitanjima iz njihove nadležnosti. Prema statutu opštine Stari Grad, skupština opštine može na sopstvenu inicijativu, na predlog najmanje jedne trećine odbornika, predsednika Skupštine Gradske opštine i Veća Gradske opštine, odlučiti da raspiše referendum o pitanjima iz svog delokruga većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

„Odluka doneta na referendumu je obavezna, a Skupština Gradske opštine je ne može staviti van snage, niti izmenama i dopunama menjati njenu suštinu u narednom periodu od godinu dana od dana donošenja odluke“, stoji u statutu opštine Stari Grad.

Bez odgovora

Danas je u toku jučerašnjeg dana pokušao da stupi u kontakt sa predstavnicima gradske vlasti kako bi odgovorili na kritike izrečene o rekonstrukciji Trga Republike, ali Goran Vesić, zamenik gradonačelnika i Andrija Mladenović, pomoćnik gradonačelnika nisu odgovarali na naše pozive i poruke.

Jovanović: Jedva čekam Vesićevu krivičnu prijavu

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović poručio je zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću u otvorenom pismu da jedva čeka da protiv njega podnese krivičnu prijavu koju je najavio zbog blokade saobraćaja u Kolarčevoj ulici. „Ne mogu da dočekam vašu krivičnu prijavu“, naveo je Jovanović koji je i potpredsednik Narodne stranke. Dodao je da mu Vesić preti tužbom, umesto da je konsultovao građane i organizovao referendum na kojem bi se odlučilo da li je potrebna žičara na Kalemegdanu i pešačka zona kojom se od centra grada „pravi geto“.

„Koliko onda krivičnih prijava zaslužuje Vaša odluka da zauvek blokirate saobraćaj u Kolarčevoj i Vasinoj, počev od danas? Moja simbolična blokada je služila kao upozorenje građanima na Vašu trajnu blokadu centra Beograda. Čija je krivica veća?“, upitao je Jovanović. Kao znak negodovanja što će biti zatvoren centar grada usled radova na Trgu Republike, predstavnici beogradske odborničke grupe SzS i gradske opštine Stari grad protestovali su u nedelju na Terazijama, tako što su na ulicu postavili džakove sa solju za puteve.

GSP: Rano prognozirati da li će saobraćaj biti otežan

– Još uvek je rano da se prognozira da li će zatvaranje saobraćaja na Trgu Republike uticati na otežano funkcionisanje gradskog prevoza, rekli su u GSP-u. Kako su naveli, prvog dana izmene kretanja i ukidanja određenih trolejbusa i autobusa nema neuobičajenih kašnjenja i gužvi. Iz Udruženja „Alo taksi“ naveli su da se njihova vozila trenutno „veoma“ otežano kreću u tom delu grada, ali da je rano govoriti o tome da li je to zbog radova na Trgu Republike.

Saobraćaj na Trgu Republike i u Kolarčevoj ulici u Beogradu biće obustavljen do 15. juna, a trolejbuske i autobuske linije koje prolaze tom trasom biće skraćene ili ukinute, saopštio je ranije danas GSP. Trolejbuske linije 19, 28 i 41 biće ukinute, a trolejbusi 21, 22 i 29 ići će do Trga Slavija kao lokalne linije 21L, 22L, i 29L.Najavljeno je i uvođenje autobuske linije 22A na relaciji Trg Slavija – Palata Albanija.

Povezani tekstovi