Cenzolovka: Medija centar uzeo pozajmicu od firme Đilasa 1Foto: Medijacentar

Predsednik NUNS Slaviša Lekić kaže da je za to znao, da je o tome obavestio Izvršni odbor, ali da je to bila odluka Branka Gligorića, direktora Medija centra.

Ugovor između Medija centra, firme specijalizovane za organizovanje konferencija, i Multikom Group Dragana Đilasa potpisan je nedugo nakon što je krajem marta prošle godine Vukašina Obradovića na mestu predsednika NUNS nasledio Slaviša Lekić.

U izjavi za Cenzolovku Lekić je rekao da je do ove saradnje došlo jer je Medija centar već godinama u velikim finansijskim problemima. U 2014. godini njegovi dugovi su, prema podacima iz izveštaja o radu NUNS, bili veći od 38 miliona dinara.

Najvećim delom su se odnosili na neplaćene poreze, zakup, održavanje prostora i izgubljene sudske sporove.

Sve to je opterećivalo i sam NUNS pošto je, kao osnivač Medija centra, ovo udruženje zakupac prostora za koji je postojao dug od oko šest miliona dinara.

Ukoliko bi došlo do prinudne naplate zbog neplaćanja zakupa, novac bi sa računa bio skinut upravo NUNS.

„Ja sam razgovarao sa Gligorićem (Brankom, direktorom Medija centra, prim. aut.) i pitao sam ga da li je izvodljivo da se nađe manjinski partner koji bi imao 49 odsto vlasništva, a da mi utičemo na programsku koncepciju“, objašnjava Lekić.

„Ne sećam se da li je bio kraj aprila ili početak maja, zvao me je Gligorić na kafu i rekao: ‘Sredio sam za Medija centar’. Pitam ga: Je l’ dokapitalizaciju?’, kaže: ‘Ne, pozajmicu’“, precizirao je Lekić.

Prema njegovim rečima, ni on, ni NUNS, u toj priči nisu učestvovali, pošto ovo udruženje, premda je osnivač Medija centra, nema pravo da se meša u njegovu poslovnu politiku.

Ugovor, u koji je Cenzolovka imala uvid, potpisan je 11. maja 2017. godine između Multikom Group, koji je kao direktor zastupao Dragan Đilas, i Medija centra, koji je zastupao Branko Gligorić.

Iznos pozajmice je šest miliona dinara i isplaćen je u tri rate, u maju, junu i julu te godine. Ceo iznos bi trebalo da se vrati do 10. jula 2020. godine, bez bilo kakvih drugih obaveza.

Prema Gligorićevim rečima, Medija centru su samo traženi bilansi stanja u prethodne tri godine kako bi se dokazalo da uz prihode i dugove Medija centra može da se ova pozajmica „iservisira“.

Gligorić kaže da je u potrazi za donatorima i sponzorima, Multikom bio samo jedan od mnogih sa kojima je pokušano da se napravi dogovor.

„Poslao sam prvo njima mejl, pa sam se čuo sa Đilasom. To je moglo biti početkom 2017. godine“, kaže Gligorić i dodaje da se sa Đilasom zna dugo, još dok je ovaj bio student prodekan.

S obzirom na to da Slaviša Lekić tada još nije postao predsednik, na pitanje da li je o pregovorima sa Multikomom obavestio Vukašina Obradovića koji je tek u februare iste godine podneo ostavku na mesto predsednika NUNS, Gligorić odgovara da jeste.

S druge strane, Vukašin Obradović kaže da je bilo razgovora da se traži rešenje u nekom partnerstvu ili pronalaženju nekoga ko će uložiti u Medija centar, ali da mu imena niko nije konkretno spomenuo.

Sadašnji predsednik NUNS Lekić za Cenzolovku kaže da nije imao ingerencije da zaustavi potpisivanje ugovora sa Đilasom, niti je to pokušao.

Dodaje da je jedino mogao da Gligoriću prijateljski preporuči da ne uzme pozajmicu, ali da to nije smatrao potrebnim.

„Odgovorno tvrdim da niti je tražen bilo kakav ustupak od NUNS, niti je NUNS spreman na ustupak bilo kakve vrste. Ne prema Đilasu, nego prema bilo kome“, ističe Lekić.

Na pitanje da li je video ugovor, on odgovara da nije.

„Uopšte me ne interesuje. Ja verujem direktoru. Pitao sam: ‘Je l’ na račun?’, rekao mi je: ‘Na račun’. Pitao sam: ’Je l’ sa ugovorom?’, kaže: ‘Sa ugovorom o beskamatnoj pozajmici na tri godine’. Nikakvu dalju debatu nisam vodio, niti sam tražio da proveravam. Ugovor mora da postoji i trag novca mora da postoji“, objašnjava Lekić.

Đilas nije želeo da za Cenzolovku govori o ovoj pozajmici. Poslao je samo SMS: „Nikada u životu nisam govorio o tome kome pomažem i zašto, i nemam nameru da takav stav menjam“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.