CEP: Građani Srbije za EU jer žele uređeno društvo 1Foto: Logo

Nova anketa Ministarstva evropskih integracija (MEI) pokazala je da bi 55 odsto gradjana Srbije, ukoliko bi referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje naše zemlje u EU“ bio održan sutra, zaokružilo „da“, što je isti procenat kao u prethodnom istraživanju iz jula 2018.

U CEP kažu da rezultati pokazuju i da je EU napredovala u komunikaciji svojih politika i programa pomoći Srbiji, kao i da je veća posvećenost Unije ovom regionu faktor koji je doprineo pozitivnoj percepciji.

Sena Marić je rekla da rezultati ankete pokazuju da gradjani kao najznačajnije izdvajaju reforme koje utiču na njihovu svakodnevicu – borbu protiv korupcije, reformu pravosudja, zaštitu ljudskih prava, reformu zdravstvenog i obrazovnog sistema, zaštitu gradjana, „jednom rečju, izgradnja vladavine prava je gradjanima na prvom mestu“.

Prema njenim rečima, isto se može videti i iz rezultata prethodnih istraživanja.

„Članstvo u EU donosi i više prilika za bolju budućnost mladih ljudi i više mogućnosti zapošljavanja, pokazali su rezultati ankete. Dakle, oko 70 odsto gradjana Srbije EU vidi kao priliku da žive u uredjenim društvima – bilo to zato što će imati mogućnosti da žive i rade u nekoj od država EU, bilo zbog toga što veruju da će i Srbija dostići te standarde“, dodala je Marić.

Marić kaže da se ovim šalje jasna poruka državi da je gradjanima, pre svega, stalo do toga da žive u uredjenom društvu.

„Ovo treba da bude poruka za naše vlasti da sistemski počnu da radi na ovim pitanjima, ukoliko želimo da izbegnemo masovnu emigraciju radno sposobnog stanovništva kada postanemo članica EU, tj. scenario koji se desio u mnogim državama centralne i istočne Evrope“, istakla je Marić.

Iz CEP napominju i da EU treba da pojača svoje mehanizme praćenja reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji u procesu pristupanja, jer postojeći ne daju dovoljno rezultata. Takođe dodaju da EU treba da pojača i sopstvene mehanizme rešavanja problema u ovom domenu, kako bi zadržala svoju ulogu uzora za Srbiju i druge zemlje kandidate za članstvo.

Tako će podrška gradjana članstvu u EU, koja se već dve i po godine ne smanjuje, nastaviti da raste, rekli su u Centru za evropske politike.