Al Kaida je tokom rata u BIH planirala uspostavljanje svoje baze u toj zemlji iz koje bi, prema ugledu na Ameriku, mogla da operiše u Evropi. To je izjavio Ali Ahmed Ali Hamad, svedok optužbe u nastavku saslušanja u procesu protiv bivšeg komandanta Armije BIH Rasima Delića pred Pretresnim većem Haškog tribunala koje se odvija u Sudu BIH u Sarajevu. On je dodao da je to bio primarni cilj Al Kaide koja je poslala svoje borce u BIH, a tek onda pomoć muslimanima u toj zemlji.
Ali Hamad je tokom drugog dana svedočenja rekao da su mudžahedini tokom rata u BIH uživali imunitet od krivične odgovornosti, navodeći da su mudžahedini „ovde u Bosni bili prihvaćeni sa svim lošim stvarima koje su činili i zbog toga su imali zaštitu od političkog i vojnog vrha“. On je objasnio da su u dva navrata mete mudžahedinske jedinice bili pripadnici mirovnih snaga, navodeći da je u jednom slučaju ranjeno i nekoliko pripadnika mirovnih snaga.
Prema njegovim rečima počinilac tog napada je posle četiri meseca provedena u pritvoru pušten na slobodu, a da protiv njega nije podignuta optužnica, niti mu je suđeno. Ali Hamad je govorio i o vojnoj akciji zauzimanja srpskih položaja u Vozući u Srednjoj Bosni, navodeći da je u društvu zapovednika specijalne jedinice Trećeg korpusa Armije BIH Seada Rekića bio na punktu kroz koji su provezena dva kamiona iz pravca Zorena.
U jednom kamionu je, dodao je, bila zaplenjeno oružje, a u drugom dvadeset leševa, pri čemu su nekima od njih bile odrubljene glave. Prema njegovim rečima Rekić je bio ljut, „ne zbog toga što su mudžahedini pobili zarobljene, već zato što ratni plen nije podeljen“. Odbrana Rasima Delića u više navrata je pokušavala da ospori kredibilitet svedoka, na šta je Ali Hamad ponavljao da mudžahedini nisu izveli nijedan napad bez saradnje s Armijom BIH.
On je rekao da su odnosi mudžahedinskih i bošnjačkih oficira bili dobri, ali da su njegovi nadređeni sami odlučivali i planirali učešće u borbama protiv snaga bosanskih Srba. Saslušanje Ali Hamada u Sudu BIH je prvi put da se deo pretresnog postupka sa izvođenjem dokaza odvija van Haškog tribunala. Ono je organizovano u Sudu BIH jer je Ali Hamadu zabranjen ulazak u Holandiju. Ali Hamad svedočio je kao bivši pripadnik jedinice „El Mudžahid“ u sastavu Armije BIH. Optužnica Haškog tribunala tereti Rasima Delića po osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih Hrvata i Srba na području centralne Bosne. Ali Hamad se od 1998. godine nalazi u zatvoru u Zenici, gde izvršava 12-godišnju kaznu zbog terorističkog napada u zapadnom Mostaru.