Foto: CINS

CINS je nominovan za hrabro, uticajno i odlučno novinarstvo koje otkriva cenzuru i pretnje slobodnom izražavanju.

Imena pobednika u četiri kategorije: umetnost, kampanja, digitalni aktivizam i novinarstvo biće objavljena 4. aprila.

Pored CINS-a, u kategoriji novinarstva je nominovan i Bihus.info, grupa nezavisnih istraživačkih novinara u Ukrajini koja otkriva korupciju ukrajinskih zvaničnika.

U užem izboru je i Mehman Huseinov iz Azerbejdžana, novinar i branilac ljudskih prava koji dokumentuje korupciju i kršenje ljudskih prava u toj zemlji, osudjen na dve godine zatvora u martu 2017. godine nakon što je opisao zlostavljanje koje je pretrpeo u policijskoj stanici.

Takodje je i Mimi Mefo, nagradjivana novinarka iz Kameruna, uhapšena u novembru 2018, nakon što je objavila izveštaje o tome da vojska stoji iza smrti američkog misionara u zemlji.

U saopštenju za medije Indeks cenzure navodi da se mnogi od 15 kandidata koji su ušli u uži izbor suočavaju sa redovnim pretnjama smrću, dok drugima preti krivično gonjenje ili progon, a neki su trenutno i u zatvoru.

U ovogodišnjem žiriju za nagradu su nagradjivana istraživačka novinarka i glavna urednica sajta Rappler.com Maria Resa, glumac i reditelj Kalid Abdala, naučnik i autor u oblasti računarstva Kejt Devlin i pisac i aktivista Nimko Ali.

Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji u Londonu 4. aprila, nakon čega će se pridružiti Indeksovom stipendijskom programu i dobiti posebnu obuku i podršku.

Indeks cenzure je britanska neprofitna organizacija koja objavljuje radove cenzurisanih pisaca, umetnika i prati kampanje protiv cenzure u svetu.

Medju prethodnim pobednicima u kategoriji novinarstva bili su Vendi Funes, istraživački novinar iz Hondurasa koji je rizikovao život kako bi izveštavao o dogadjajima u zemlji, sajt Maldivi Independent, jedan od nekoliko preostalih nezavisnih medija u toj zemlji i Zaina Erhaim iz Sirije, koja se vratila u ratom opustošenu zemlju i grad Aleppo 2013. godine.

Povezani tekstovi