Crna Gora: Nove mere za suzbijanje korona virusa 1Crna Gora Foto: Pixabay/Free-Photos

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić izjavio je danas da će, zbog promene epidemiološke situacije, do 2. avgusta biti zabranjen rad noćnih klubova i diskoteka i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Od 2. avgusta ponovo će im biti omogućen rad, ali samo za one koji su vakcinisani makar prvom dozom vakcine, poseduju negativan PCR test ili dokaz da su u posljednjih 180 dana preboleli korona virus, izjavio je on, prenosi RTCG.

Zabranjene su i žurke, te muzički festivali, ali i masovna okupljanja u zatvorenom prostoru.

Očekujemo da će i ova okupljanja od avgusta opet biti dozvoljena ali samo za one koji su u celosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, ili poseduju negativan PCR test, ili poseduju dokaz da su preboleli korona virus, saopštio je Galić.

On je rekao da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji ispunjavaju iste ulove – da su u celosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, poseduju negativan PCR test ili poseduju dokaz da su preboleli korona virus u proteklih 180 dana.

Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test, niti test na antitela, istakao je Galić i poručio da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji ispunjavaju iste, ranije navedene uslove.

Zahtevamo dosledno poštovanje mera. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosledno poštovanje svih ostalih epidemioloških mera, naveo je Galić.

Galić je saopštio da je na test za korona virus bilo pozitivno 153 turista.

Imamo više od 100.000 turista, od kojih je 11.450 testirano. Svega 153 je bilo pozitivno i svi su propraćeni, naveo je Galić.

Pozitivne osobe zadržavaju se u smeštajima u kojima se nalaze i prate se njihovi kontakti.

Prema rečima Galića, poslednje vreme uglavnom oboljevaju mladi i nevakcinisani do 29 godina.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.