Foto: Medija centar

Policija je skup zabranila, kako se navodi, iz više zakonskih razloga, pa je MCP liturgiju održala na dvadesetak metara od ove lokacije.

„Nakon liturgije sveštenstvo MCP se razišlo. Policija je preventivno delovala i do ovog momenta nije bilo incidenata“, kaže se u saopštenju prenosi RTCG.

Policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen.

„Takođe shodno i obraćanju Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta albanaca i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira“, kaže se u saopštenju.

Navodi se, piše RTCG, da su policijski službenici jutros obezbeđivali taj lokalitet i nisu dozvolili održavanje liturgije, pa je MCP liturguju održala na dvadesetak metara udaljenosti od ove lokacije.

„Policija je preventivno delovala i obezbedila da ne dođe do incidenata. Policija će pratiti situaciju i razvoj događaja tokom dana“, kaže se u saopštenju, prenosi RTCG.

– Deluje gotovo neverovatno da se danas, 2018.godine, u Ulcinju od strane albanskih muslimanskih fanatika brutalno krši sloboda veroispovesti i pokušava da se spreči Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije da sa sveštenstvom i vernicima služi Svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana na Svaču, navodi se u izjavi predsednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića.

Mandić je istakao da je ovo prvi slučaj u Evropi da je jednom pravoslavnom episkopu zabranjeno da činodejstvuje i vrši hrišćansku službu na prostoru hrišćanskih svetinja koje ovde egzistiraju skoro dva milenijuma.

– Želim da dam podršku i iskažem solidarnost sa našim Mitropolitom Amfilohijem zbog neprijatnosti koju je doživio u svojoj Crnoj Gori, kraj hrišćanskih svetinja, gde je bio brutalno napadnut od strane ostrašćenih muslimanskih albanskih fanatika, koji su glasajući za nezavisnost Crne Gore 2006. godine  umislili da su je odvojili od njene hrišćanske tradicije petrovićevske Crne Gore, zaključio je Andrija Mandić.