Crveni krst Vranje: Nije bilo nikakvih političkih pritisaka na odluku o dodeli priznanja dobrovoljnim davaocima krvi 1Priznanja povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi Foto: Crveni krst Vranje/FB

Reagovanje Crvenog krsta Vranje na pomenuti tekst, objavljen danas na portalu Danasa, prenosimo u celosti.

„Povodom 14. juna – Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi Grad Vranje i Crveni krst Vranje su organizovali tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne davaoce krvi- rekordere i predstavnike organizacija sa kojima se organizuju akcije za davanje krvi.

Na svečanosti su dodeljeni znakovi priznanja pojedincima za 50, 75 i 100 datu krv, kao i plaketa „Široko srce“ koja se dodeljuje kolektivima za najbolje rezultate ostvarene u dobrovoljnom davalaštvu krvi u prethodnoj kalendarskoj godini, između ostalog i u kategoriji udruženja građana i ista je dodeljena Humanitarnom udruženju „Koce zauvek“.

Odluku o dodeli priznanja pojedincima i kolektivima, na osnovu postignutih rezultata i rukovodeći se Pravilnikom o jedinstvenim kriterijumima i vrstama priznanja u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi Crvenog krsta Srbije, donela je Komisija za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Vranje na sednici održanoj dana 27.maja 2019. godine.

Posebno napominjemo da nikakvih političkih pritisaka na rad Crvenog krsta Vranje i Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi nije bilo niti prilikom odlučivanja o priznanjima niti nekim drugim povodom kako sada, tako i u prošlosti.

Pomenutim Pravilnikom nije predviđena dodela zahvalnica za kolektive, pa samim tim i nije mogla biti dodeljena navijačkoj grupi „Delije“ iz Vranja. Predstavnici „Delija“, ali i ostali saradnici iz svih organizacija sa kojima Crveni krst Vranje organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi na svečanost su pozvani u svojstvu gosta, što je uobičajena praksa u našoj organizaciji.

Crveni krst Vranje je u prethodnom periodu imao veoma dobru saradnju sa „Delijama“ što je dovelo do toga da budu dobitnici plakete „Široko srce“ u 2017. godini i verujemo da će ta saradnja biti nastavljena i nadalje.

Od Crvenog krsta Vranje pre objavljivanja navedenog članka nije zatražen nikakav komentar, pa smo zbog toga bili primorani da reagujemo na ovaj način i iznesemo u javnost istinite činjenice o organizaciji ovog događaja i uopšte o dobrovoljnom davalaštvu krvi kao poverenom javnom ovlašćenju Crvenom krstu imajući u vidu njegov značaj za društvenu zajednicu“.

Crveni krst Vranje