
Zato vegan kuvarice za Danas na „trpezu“ postavlja recepte koje nećete naći u tradicionalnim kuvarima.
Istovremeno, povodom velikog hriščanskog praznika Uskrsa, koji poziva na nenasilje, Vege zajednica bavi se temom „Uskrs bez jaja,“, tačnije, – živim bićim koja u prazničnom periodu, zarad profita, industrija svirepo eksploatiše.
Naime, u novembru 2019. godine udruženje Vege zajednica, iz naše zemlje, priključilo se koaliciji od preko 60 udruženja: Open Wing Alliance (Alijansa otvorenog krila), koju je pokrenulo udruženje The Humane League iz Amerike.
Prema rečima Jelene Disić i Marine Janković, aktivistkinja i koosnivačica Vege zajednice, u martu ove godine, Vege zajednica je počela sa radom na kampanji „Slomimo kaveze“, a čije su koordinatorke upravo ove dve aktivistkinje.
Akcijom „Uskrs bez jaja“ one informišu građane o problemima u industriji jaja, jer, kako kažu, veliki broj ljudi nije ni svestan koliko je ova industrija surova.
– Velike i male korporacije imaju moć da poboljšaju život milionima životinja samo jednim korakom – reformom svoje politike poslovanja. Kroz direktne pregovore sa kompanijama naš tim podstiče promene – oslobađanje kokošaka iz baterijskih kaveza, koje će značajno umanjiti patnju životinja, okončavanjem najokrutnijih standardnih praksi na farmama i u klanicama – ističu koordinatorke.
Aktivistkinje ukazuju da je u našoj zemlji trenutno najzastupljenije držanje kokošaka nosilja u konvencionalnim baterijskim kavezima, iako se ovaj uzgoj izbacuje iz upotrebe širom sveta.
– Čak 95 procenata proizvodnje jaja u Srbiji odvija se u baterijskim kavezima. Ovi uslovi podrazumevaju nemogućnost pomeranja iz kaveza u kojem se obično nalazi četiri do šest kokošaka, pri čemu je predviđen zakonski prostor za svaku kokošku 23 puta 24cm, što nije veće od papira formata A4 – konstatuju njih dve i ukazuju da u takvim uslovima kokoške ne mogu da se pomeraju, niti da rašire krila.
Takođe, one sve vreme stoje na žicama koje im stvaraju trajne povrede nogu.
– Kokoške se nalaze u velikim halama bez prozora, prvi i jedini put kada vide svetlo jeste pri odlasku u klanicu sa oko 90 nedelja života, iako u prirodi mogu da žive pet do osam godina – naglašavaju Disić i Janković, svesne da će proces emancipacije trajati dugo, ali u želji da na sve dostupne načine smanje patnju koju životinja trpe svakodnevno.
Na društvenim mrežama kampanje one edukuju posetioce informacijama o ustaljenim, brutalnim praksama u ovoj industriji.
– Jaja iz alternativnog beskaveznog uzgoja takođe sa sobom nose ogroman broj žrtvi, počevši od muških pilića koji su ekonomski neisplativi za tu industriju, te odmah nakon rođenja bivaju živi samleveni ili ostavljeni da se guše po nekoliko sati – objašnjavaju koordinatorke ukazujući da je jedini način da se ta brutalnost trajno zaustavi – prestanak konzumiranja jaja.
One dodaju i to da hibridi kokošaka nosilja, koji se trenutno uzgajaju u proizvodnji jaja, u proseku snesu oko 300 jaja godišnje.
– Radi poređenja, bitno je znati da je početkom 1900. godine prosek bio oko 120 jaja. U ovaj proces ulaze sa četiri i po meseca, oko 19–20 nedelja starosti. Važno je napomenuti da nošenje jaja kao samostalna aktivnost, odvojena od davanja života, nije prirodna pojava kod ptica – konstatuju iz Vege zajednice.
Za one koji za Uskrs žele da spreme obrok „bez nasilja“, Danas za prazničnu trpezu izdvaja sledeće recepte:
Praznično vegansko pečenje
Recept Olivere Rosić, autorke zbirke recepata „Presno Gurmanski“
Potrebni sastojci:
- Brašno od leblebije BESAN, 250 gr
- Okara 500 gr (ostatak od spravljanja sojinog mleka – kuvana mlevena soja; umesto nje, možete upotrebiti i kuvano sočivo)
- 6 kašika mlevenog zlatnog lana za pripremu (veganskih) „jaja“
- 2 kašike psilijuma
- 4 kašike dimljene paprike
- 1 kašičica kajenske paprike
- Pola kašičice sveže mlevene mešavine začina za pečeno meso
- Jedna vezica svežeg peršuna
- Mladi beli luk, struk,
- Mladi crni luk 2 struka
- Pola kašičice crne himalajske soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 dcl mineralne vode
- Pola kašičice kumina
- 4 kašike sušenih vrganja u prahu
- 2 ili 3 kašike Shoyu sosa ili po ukusu
Priprema:
Četiri kašike lana sameljite, i dodajte mlake vode – dobro promešajte mutilicom za jaja, i ostavite da odstoji nekih 15 do 20 minuta.
Lan možete da ostavite i u zrnu, nesamleven, bitno je da ga prelijete mlakom vodom, i da ga ostavite da stoji, kako bi krenuo da želira, a rezultat je konzistencija približna belancetu jajeta, koje će biti izvrsno povezujuće sredstvo budući da u smesu ne dodajemo nikakvo glutensko – lepljivo brašno.
U prigodnu posudu za mešanje izručite odmereno brašno od leblebije i sve ostale suve sastoke: so, začine, dimljenu papriku, začin za pečeno meso i dobro promešajte. Odmerite 500 g kupovne okare ili ako sami pravite sojino mleko, okare od cedjnja mleka.
Ja okaru dobijam kao poklon, prilikom kupovine tofua od firme „Uljarica“. Inače, okara je osatatak koji se dobija kada se kuva i melje soja i zatim proceđuje sojino mleko – dakle, to je kuvana, mlevena soja.
Ako ne želite da u receptu koristite soju, upotrebite kuvano i mleveno sočivo, kao idealnu i veoma ukusnu zamenu.
Peršun i mlade, prolećne lukove sitno naseckajte.
Sada pomešajte luk, peršun, okaru, šolju mineralne vode, maslinovo ulje i „umućena jaja“ od lana, i dobro mešajte drvenom varjačom tako da dobijete kompaktnu masu.
Ostavite masu da odstoji da svi sastojci i ukusi sjedine, i da masa postane dovoljno kompaktna i lepljiva.
U pogodnu keramičku tepsiju “Sač”, sa poklopcem, stavite po želji pek papir.
Od paketića tofua formirajte unutrašnji sloj za rolat, (kao kada domaćice stavljaju tvrdo kuvana jaja u rolat od mlevenog mesa) a zatim ga obložite smesom, tako da formirate lepu “veknu”.
Smestite veknu u sač, premažite maslinovim uljem i mešavinom vode i shoyu sosa. Stavite da se polako peče. Kada je pečenica gotova, ukrasite je svežim seckanim svežim peršunom i obavezno grančicom svežeg ruzmarina ako vam je dostupan, ruzmarin daje posebno lep ukus ovom pečenju!
Kada se malo prohladi, oštrim nožem secite kriške pečenja i služite sa povrćem skuvanim na pari i dosta salate.
Pašteta od pasulja i indijskih oraha
Recept Snežane Milovanović, predsednice Udruženja “Sloboda za životinje”
Sastojci:
- 250 gr kuvanog belog pasulja,
- 80 gr namakanih indijskih oraha,
- 4 kriške i 50 gr soka cvekle iz tegle,
- kašičica soli,
- 2 čena belog luka,
- 2 kašike kokosovog ulja.
Priprema:
Sve dobro izblendati. U 150g ključale vode dodati kašiku agar agar alge pa ukuvati i dodati bibera u zrnu. Pomešati sa blendanim sadržajem i usuti u činijicu da se ohladi.
Vegansko sočivo sa pirinčem
Recept Olivere Rosić, autorke zbirke recepata „Presno Gurmanski“
Sastojci:
- 1/2 šolje integralnog pirinča
- ½ šolje zelenog sočiva
- 1 paprika babura
- ½ ljute paprike
- Kašičica asefetide
- Kašičica celerove soli
- ½ kašičice himalajske soli
- 1manja tikvica
- 2 srednja paradajza
- Pola paketića belog tofua
- Ulje od koštica grožđa 4 kašike
- Pola kašičice suvog bosiljka
Priprema:
Skuvati integralni pirinač i sočivo zajedno
Oprati i ostaviti sa strane.
Na zagrejano ulje od koštica grožđa dodati sve začine kratko da puste aromu. Zatim dodati seckano povrće na kockice i preko povrća raširiti skuvani pirinač i sočivo.Na kraju dodati i isčeni tofu da se lako zapečei primi ukuse. Poklopiti i kuvati još 10 minuta uz mešanje.Na kraju po želji, po želji dodati dve kašike tamarija.
Prilikom serviranja, po želji dodati i sveži seckani beli luk, kašiku limunovog soka i sveže listove bosiljka.
Može da se služi i sa grilovanim šampinjonima.
Sirova torta sa malinama
Recept Ljiljane Čolović, autorke knjige „Vegan: zdravo posno jelo za dušu i telo“
Kora:
- 14 svežih urmi
- 200 grama mlevenih lešnika
- sok pola narandže
- kašičica cimeta
Sve izmešati viljuškom da se sjedini pa utisnuti u kalup promera 20 cm i ostaviti u friz da se stegne.
Gornji sloj:
Oko 200 grama indijskih oraščića (prethodno potopljenih u vodi na četiri sata) staviti u blender, dodati tri kašike agavinog sirupa, sok od jednog limuna, pola kašičice vanilinog ekstrakta, 400 grama malina, pet kašika otopljenog kokosovog ulja i mutiti dok fil ne postane kremast.
Time prefilovati koru i ostaviti tortu preko noći u friz da se stegne. Sutradan ukrasiti po želji.
Voćna sirova torta sa kajsijama i lešnicima
Recept Snežane Milovanović, predsednice Udruženja “Sloboda za životinje”
Kora:
- 180g lešnika
- 250g suvih šljiva bez koštice,
- zajedno grubo samleti i obložiti kalup za sirovu tortu
Fil:
- šolja indijskih oraha
- pola šolje fino mlevenog dehidriranog kokosovog brašna,(ukoliko nemate može i bez njega)
- šolja urmi bez koštice prethodno natapanih
- 400 gr suvih kajsija prethodno natapanih
- 2 kašike kokosovog ulja
Glazura:
Dve kašike kakaa, 3 kašike kokosovog ulja i 3 kašike agava sirup zajedno rastopiti i izmešati i preliti tortu.
Ukrasiti voćem i lešnicima.
Staviti da se ohladi.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Podrska za akciju! Postoje i jaja iz slobodnog uzgoja koja jesu nesto skuplja ali bar znate da nijedno malo bice ne pati zbog vase prehrane.
Bojim se da malo biće ne pati dok nosi jaja. Kad prestane, završi u loncu. Na žalost, životinje (ljudi), ptice, ribe, insekti itd jedu meso jer obezbeđuje više energije od „zeleniša“. Princip očuvanja energije važi za sve. Osećam grižu savesti kad jedem meso i retko ga jedem ali jedem. Telo traži proteine apa idem lakšim putem. Vaistinu!
Ne pati dok nosi jaja, pati ceo zivot u kavezu, o tome se i radi u tekstu. Meso je jedan izvor proteina, im ih na stotine drugih jestivih.
Bojim se da koke I TE KAKO pate i trpe kada legu jaja. I ne legu ih za nas. Imate tekstove o tome na fb stranici Veganstvo – Srbija.
Gde završavaju muški pilići u slobodnom uzgoju? I njih ubijaju kao i u svakoj industriji jaja, inače bi bilo neisplativo držati ih na sopstvenu finansijsku štetu.
Ne razumem ako ste vegani zasto izrazi pečenje,kobasice pljeskavice umesto celog ovog maltretiranja oko pripreme skuvajte ili isprzite bilo koje povrće sama upotreba mesnih termina za Vege hranu Cini mi se da je ipak patnja i zelja
Zato što su to izrazi koji podrazumevaju određeni način pripreme hrane. Ali se, kad kažeš npr. pljeskavica, odmah misli na pljeskavicu od životinjskog mesa, a ona se može praviti od raznih sastojaka, ali je način obrade pripreme i izgled, uvek (skoro)isti. Kao i kobasice itd. Kada za nešto kažemo „mesnati deo“, ne opisujemo uvek životinjsko meso, ali slažem se da možda treba dograđivati rečnik i prilagođavati izraze(ali nije nužno ukoliko se razumemo). Kod prestanka pušenja, neko ima patnju i želju, a neko ne. Ali to ne znači da treba da se vrati tome i uništava sebi život. A ne treba ni da se neko drugi sprda sa tim. Kod vegetarijanstva/veganstva se radi o prestanku nanošenja patnji i uništavanju nekih drugih života i pokazivanju ljubavi prema drugim životima(empatija), a i o brizi za svoje zdravlje.
Poštovani Stevo,
Zna se šta je kobasica, pljeskavica itd. To su, po definiciji, proizvodi OD MESA.
Poštovani Nikola,
Po definiciji pljeskavica je eufemizam za tkivo mrtve životinje oblikovano u primamljiv oblik. S druge strane, želatin izvučen iz mrtvih životinja se oblikuje u gumene bombone voćkice, pa vi primetite ko je tu poremećen.
Postoje pravilnici koji regulišu šta pljeskavica i drugi proizvodi od mesa moraju da sadrže. Pljeskavica mora da sadrži meso.
A zna se i ko su vegani. To su ljudi koji su željni mesa.
Stalno postavljate veganima jedna te ista glupa pitanja i stalno odgovaramo na iste budalaštine vama neveganima. Vreme je da konačno otkrijete taj Google.
Lepo. Hvala za recepte ali ne moze se preziveti samo na biljkama bez posledica na zdravlje a posebno kod dece i na pravilan razvoj. To sto savetujete je neutemeljeno na bilo kojoj nauci i vrlo ozbiljnim istrazivanjima a vrlo utemeljeno na kvazi-nauci. Zato nas postedite zapadnjackih „in“ ideja. Svako dobro.
A ruske ideje su mnooogo bolje. Ajte molim vas
@Apatrid. U biljnoj hrani NE POSTOJE sve esencijalne aminokiseline kao i vitamini kao sto je B12 i jos dosta vaznih jedinjenja. Ljudi nisu biljojedi vec svastojedi kao sto i npr. macke ne mogu jesti biljnu hranu i ostati zive.
Poštovani Miodraže, ako ste sigurni u to što ste napisali, recite nam šta tačno nedostaje u biljnoj ishrani?
Naravno da znam jer ne pisem i ne izjavljujem neproverene stvari. Izmedju ostalog, biljna hrana ne sadrzi sve neophodne esecijalne aminokiseline koje su osnova za stvaranje proteina u ljudskim tkivima, ne sadrzi sve vitamine rastvorljive u mastima koji su takodje neophodni za rast, razvoj i zdravlje… Mnogo toga sadrze biljke ali ne sve i zato je neophodna ishrana u kojoj su zastupljene namirnice i biljnog i zivotinjskog porekla. Nemam nista protiv ni vegetirijanaca ni protiv vegana, ali i njima lekari i nutricionisti (pravi koji su zavrsili priznate fakultete a ne „kursadzije“ i samozvanci) obavezno propisuju uzimanje suplemenata kojima dodaju nedostajuce u biljkama hranljiva jedinjenja. Nadam se da sam odgovorio na Vase pitanje.
Samo jos jedna dopuna, mogu i po imenima navesti esecijalne aminokiseline i vitamine koje biljke ne sadrze ali verujem da to mozete i sami pronaci. Hvala.
Divan tekst! Nadam se da ce vise ljudi praktikovati #SaosecajniUskrs
Nisam vegan, ali su mi skroz ok taj nacin ishrane i zivota. Praksa na svim zivotinjskim farmama treba da se unapredi. To nije sporno. Dosta se poziva i na smanjenje uticaja za zivotnu sredinu ako se ne jede meso. Meni je jedino zanimljivo kako se niko ne bavi cinjenicom da dosta zacinskih bilja koje se koriste ne rastu u Srbiji i niko ne racuna na transport toga. Ok to su male kolicine, ali igramo se sa velikim brojem domacinstava. Samo mi je jasno da nije sve bas tako crno i belo. I da ljudi treba malo da mucnu glavom i ako mene pitate jedu vise proizvode koji se lokalno gaje.
Slazem se da se mnoge zivotinje ne cuvaju na adekvatan nacin, bas mi je bilo tesko procitati onaj deo gde koke imaju povrede nogu zbog stojanja na zicama. .
Nisam vegan, ali mislim da mi malo fali do vegeterijanca, jer se sve vise i vise gadim da jedem meso. Bez sira i jaja ne bih mogla. Imam svoje koke koje su cuvane u zdravom prostoru.
Žalosno je koliko, moja nekada omiljena novina, Danas prednjači sa tekstovima koji se rugaju hrišćanstvu i Crkvi. Čuj Vaskrs bez jaja?!Šta je sledeće?Zašto niste o ovome pisali pre neki dan kad je bila Pasha?Zašto ne napišete kako se sprema košer hrana?
Svakodnevno čitamo tekstove o tome kako je maltene u crkvama izvor svake zaraze.
Da ste makar povremeno dolazili u crkvu videli biste da je crkva mesto koje je u svakom smislu bezbednije od bilo kejeg drugog zatvorenom prostora.
Osnovna je kultura i pravilo da se unutar crkve ne govori dok traje služba, da se crkveni predmeti dodiruju sa krajnjom pažnoj, da crkvenjaci i kada je situacija normalna na svakih par minuta brišu ikone, da niko ne liže (kako u vašim komentarima možemo da pročitamo) kašikicu za vreme Svetog pričešća, već sveštenik sa velikom pažnjom spušta pričešće u usta svakog vernika i dr.
U crkvama je strilnije neko u mnogim bolnicama.
Dođite i vidite.
Voleo bih da objavite ovaj komentar, da se makar neka kritika čuje.
Kako da ne. Pogotovo je sterilna kasicica od pricesca koju stavi u usta desetine ili stotine ljudi. I pop koji sigurno cesto pere ruke.
Tekst je o patnji zivotinja, kao hriscanina bi trebalo da vas dirne, ali znam da su vernici generalno u svetu samo na papiru, ali bas i ne praktikuju to sto propovedaju, nego se sve svodi samo na odredjene rituale (pricest, nejedenje izvesne hrane nekim danima ili spremanje na odredjen nacin, nacin oblacenja, molitve u odredjenom polozaju, pa i ta nesrecna jaja do kojih vam je toliko stalo).
Bravo. Vas komentar je pogresan i netacan na toliko nivoa i nacina da mu komentar zapravo i nije potreban.
A ti si nezanimljiv u svakom pogledu.
Kritike i pljuvanje bez argumenata.
Kaži,šta je loše u 10 Božijih zapovesti ili šta je loše u činjenju dobrih dela ili šta je loše u uzdržavanju od masne i nezdrave hrane?
Hvala sto ste procitali nezanimljive komentare. Verovali ili ne, bas nista nemam protiv deset Bozijih zapovesti ili ostalog sto ste naveli. Imam puno toga protiv onih koji se na njih pozivaju a zapravo ih ne postuju. Ne treba veru pokazivati nego je praktikovati i u skladu sa njom ziveti i postupati. Bog nije u crkvi vec svuda, na svakom mestu, za one koji iskreno u njega veruju.
Uskrs bez jaja je kao i prelazak na novi kalendar,mogu samo da zamislim….
Na osnovu čega to tvrdite?
Prelazak na novi kalendar je tekovina civilizacije koja ocigledno kod nas kasni. Zanimljiva informacija, julijanski kalendar koji koristi nasa crkva je proglasio rimski imperator koji nije bio hriscanin. Pametnom dosta. Pozdrav.