Novopazarci o poruci predsednika Srbije: Da li Vučić u Novi Pazar treba da dođe s prutom? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Novom Pazaru se ne stišavaju reagovanja o obeležavanju završetka muslimanskog meseca posta Ramazana i dolaska velikog praznika Ramazanskog bajrama, kada je centralnim gradskim ulicama, uz trubljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, prošla „spontana“ kamiondžijska kolona.

Predsedniku države Aleksandru Vučiću upućeno je pismo, sa potpisom „Srbi iz Novog Pazara“, u kojem se traži pomoć i zaštita „zbog provokacija, uznemirenosti i straha“. Iz Beograda je odmah stigao odgovor da će predsednik doći u ovaj grad, da razgovara sa Srbima i Bošnjacima, ali i podsetio na „spontanu“ bučnu kamionijadu proslave pravoslavne Badnje večeri, koja je krenula od naselja Šestovo, u kojem pretežno žive Srbi.

Predsednik Srbije je, juče, nakon završetka združene taktičke vežbe „Vihor 2024“, poručio da svi koji misle da mogu da naruše mir, spokoj i nadu da možemo da živimo neuporedivo bolje neće imati podršku državnih organa, koji će reagovati u skladu sa zakonom i da će u svakoj prilici Srbima i Bošnjacima slati poruke da moraju da žive zajedno.

-Svaka moja inicijativa biće usmerena na dalji razvoj Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Država će nastaviti da ulaže i ulagaže još više – naglasio je Vučić.

Vučićevu izjavu, u ovom gradu, komentarišu kao njegovo nastojanje da se pita za sve, „od najbanalnijih pitanja do toga da li će u regionu biti rata“, prikrivena najava onoga što, tek, treba da usledi i servira građanima „da znaju“ ili treba da dođe s prutom da miri Bošnjake…?

Predsednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), Edin Zećirović, kaže da je, do sada, mnogo puta PGS „izražavao žaljenje što su region i države u kojima živimo dospeli u stanje urušenosti institucija do te mere da o svim životnim pitanjima, od najbanalnijih, hoće li se zameriti nekome što je otišao na bajramski ručak u Sarajevo, do onih najvažnijih hoće li biti mira u regionu, odgovore daje samo jedan čovek, Vučić“.

-Tako smo i došli u situaciju da novinari predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, postave pitanje o atmosferi kreiranoj prethodnih dana polugama koje kontroliše i povlači, da li će zbog nedavne proslave Bajrama, vlasnici kamiona biti upućeni na vanredne tehničke kontrole i da li će im slati inspekcije. Iako, on najavljuje funkcionalnost institucija, zabrinutost za iole normalan život se povećava, jer ne znamo u kom smeru će biti date instrukcije za to „postupanje institucija“ – ocenjuje ovaj Danasov sagovornik.

On zaključuje da, kada bi u ovoj državi postojale slobodne institucije „predsednik ne bi dobijao ovakva pitanja, niti bi mogao bilo ko mogao da izaziva veštačke tenzije za svakojake upotrebe“.

-Ovo doživljavamo kao jeftine pokušaje predstava za skretanje pažnje sa suštinskih životnih pitanja, kako onih koja se tiču građana u Sandžaku, tako i onih koje muče sve u celoj nam državi – zaključuje Zećirović.

Za Esada Džudža, predsednika Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka (BDSS), Vučićeva izjava „zvuči državnički, da treba da se razgovara“.

-Tek treba da se vidi šta stoji iza toga. Situaciju treba posmatrati u trouglu skupa u Banjaluci, združene vojne vežbe na Pešteri i Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Balkanska priča ulazi u finiš, u kojoj su ključni odnosi između Srba, Bošnjaka i Albanaca, koji nisu definisani do kraja i čiju završnicu očekujemo do 2027.godine kada se najavljuju evro-atlantske integracije ovog dela Balkana – naglašava Džudžo.

On smatra da su performansi proslave Badnje večeri i Ramazanskog bajrama „isključivo u režiji bezbednosnih službi, gde ne isključujem učešće bošnjačkih i srpskih aktera“.

Glavnom i odgovornom uredniku portala A1-net, Enesu Radetincu, se dopada što predsednik ima volju da pošalje signale o toleranciji, solidarnosti i zajedničkom životu bošnjačkog i srpskog naroda na ovom prostoru, ali ga je pozvao „da apeluje na institucije da rade svoj posao i sankcionišu svakog pojedinca koji remeti život Bošnjaka i Srba u Sandžaku“.

-Godinama su moja pokojna nana i prva komšinica Nada zajedno pripremale i muslimanske i pravoslavne praznike. Taj zajednički život niko nema pravo da narušava, da uništava. Po onoj staroj „stani, pani“, mi smo ovde najvažniji jedni drugima. To se dokazuje vekovima, a najbolji primer su devedesete godine prošlog veka, kada smo sačuvali jedni druge da ne izgorimo u ratnoj vatri – naglašava Radetinac.

Budimir Minić, penzionisani prosvetni radnik, smatra da izjava predsednika Srbije, na Pešteri, može „da se ne sviđa onim Srbima koji su očekivali da predsednik države dođe s prutom i miri nas i naše komšije Bošnjake“, ali i „svim dobronamernim Srbima i Bošnjacima uliva nadu da ćemo da nastavimo da živimo u miru, slozi, solidarnosti i toleranciji“.

-Novotarija koja je zahvatila i jedne i druge, nema veze sa tradicijom. Tome su, delom, doprinele i lokalne vlasti, godinama unazad, organizujući koncerte i vatromete povodom proslave verskih praznika. Srećom, ove godine, su prekinuli sa tim poslom i verski paznici se vraćaju u kuće, gde im je i mesto – kaže Minić.

Društvene mreže bile su poligoni na kojima su se razvile rasprave „za“ i „protiv“, utvrđivanje ko je prvi počeo „spontanu“ kamiondžijsku proslavu verskih prazbika.

Pitanja „ko je prvi počeo“ nisu lišena ni politička saopštenja, u kojima se poziva na mir, toleranciju, spuštanje veštački izazvanih tenzija i negovanje vekovnih dobrih međuetničkih i međuljudskih odnosa.

Uobičajeno, u partijskih saopštenjima krivica se prebacuje na političke oponente. Opozicija proziva Sandžačku demokratsku partiju (SDP) i SNS, koji čine lokalnu vlast. Sa druge strane se vraća priča o uduženosti opozicije i državnih službi bezbednosti.

U gradu se i dalje nagađa ko su „Srbi iz Novog Pazara, potpisnici pisma predsedniku Srbije, ali se sve više spekuliše da iza toga stoje neki članovi rukovodstva i odbornici lokalnog odbora SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari