Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položio je na Novom groblju venac kod spomen kosturnice branilaca Beograda.

Ceremoniji, na kojoj je intonirana himna i ostata pošta minutpm ćutanja, prisustvovali su i ministar za rad zapošljavane boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar odbrane Zoran Đorđević.
Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, u Srbiji se obeležava od 2012. godine kao državni praznik. Tog dana, sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale su primirje.

Taj dan se danas obeležava u celoj Evropi, zemlje Komonvelta ga obeležavaju kao Dan sećanja, a Amerikanci kao Dan veterana. U Francuskoj, na primer, odaje se pošta i vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, ali i u novijim sukobima.

Kristin Moro,ambasadorka Francuske u Srbiji, kaže da svi gradovi i sva sela obeležavaju 11. novembar i svi se sećaju svojih mrtvih.

„U svakom selu ćete naći spomenik posvećen tim žrtvama. Svečanostima prisustvuju vojne i civilne vlasti, nekadašnji ratnici ali i građani. U obavezi smo da prenesemo mladima to sećanje jer i danas treba da smo večno zahvalni žrtvama i da budemo svesni da će, nažalost, uvek biti potrebe da žrtvujemo svoj život za svoju domovinu“, rekla je ambasadorka Moro.

Srbija Dan primirja obeležava od 2012. godine. Prethodno, taj datum se u Srbiji obeležavao od 1919. godine, sve do početka Drugog svetskog rata. 

Ono što se promenilo u odnosu na period neposredno posle rata jeste to što se danas odaje pošta žrtvama i na pobedničkoj i na gubitničkoj strani.

„Za istorijske neprijatelje, kao što su bile, na primer, Francuska i Nemačka, bitka kao što je Verdenska, čiju stogodišnjicu obeležavamo ove godine, postala je simbol pomirenja. Treba da se setimo slike kancelara Kola i predsednika Miterana koji su s rukom u ruci obeleželi stradanje u Verdenskoj bici. U toj bici je bilo 700.000 žrtava, ravnopravo i na francuskoj i na nemačkoj strani“, rekla je ambasadorka Moro.

Od 1914. do 1918. godine poginulo između 15 i 20 miliona ljudi. Tokom Prvog svetskog rata, Srbija je izgubila trećinu stanovništa. Primirje koje je potpisano 11. novembra bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.