Aleksandar Vučić: Zameraju nam što slavimo, a nama ne treba ništa tuđe 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je okupljenim građanima na menifestaciji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da „datum proboja Solunskog fronta, dan u kojem zajedno leže i naš bol i naša slava“.

Ceremnonija je otvorena intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije na Savskom trgu kod spomenika Stefanu Namanji nešto posle 18. čaova, a okončana dva sata kasnije vatrometom.

Posle intoriranja himni, komandir Konjičke jedinice predao je raport vojvodi Živojinu Mišiću, a pored njega tu su i vojvoda Stepa Stepanović i Petar Bojović.

Pre predsednika Srbije grašanima su se obratili patrijarh srpski Porfirije i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić: Jedini plan bio je – sloboda

„Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda“, rekao je Vučić i dodao da je taj dan bio još jedan u nizu takvih plebiscita, kada smo bez obzira na krvavu cenu birali slobodu.

„Srbija ima novi plan za budućnost, onu na koju ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode i zastava mira, ali i zastava budućnosti“, poručio je predsednik, prenosi RTS.

Vučić je odgovorio, kako je rekao, svima onima koji nas danima napadaju iz regiona, a i nekima u našoj zemlji

„Kažu, izmislili ste praznik. Izmislili smo proboj Solunskog fronta, ako ćemo tako, izmislili smo i Stefana Nemanju. Nismo, izmislio je Stefan Nemanja nas. Očekuju od nas da im se pravdamo i da im se večeras izvinjavamo i da kažemo izvinite molim vas što imamo našu zastavu. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo, nosićemo je sa ponosom, nosićemo je svuda po svetu“, poručio je predsednik.Vučić je naglasio da ne postoji ništa preče od jedinstva našeg naroda.

„Ne treba nam ništa tuđe, samo hoćemo da budemo svoji na svome, ne trebaju nam druge granice. Ne treba nam baš ništa, samo da smemo da kažemo da nosimo srpsko ime i da nosimo srpsko prezime“, rekao je predsednik.

Hvala onima koji nisu smeli da istaknu zastavu

On se zahvalio svim Srbima u regionu.

„Hoću da kažem veliko hvala i našem mučeničkom narodu na Kosovu i Metohiji. Ali i veliko hvala svima onima koji nisu smeli da istaknu svoju sprsku zastavu zbog pretnji njihoviih režima u regionu, da im kažem hvala jer znam da su njihova srca večeras ovde sa nama i da kucaju za svoj srpski narod“, zaključio je Vučić.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Dodik: Verujem da je ovo vek našeg ujedinjenja

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da smo jedinstvo uvek pokazivali u teškim istorijskim trenucima što je odredilo karakter našeg naroda i što ga razlikuje od drugih koji su uvek čekali da im slobodu podare drugu.

„Tako je bilo od 1389. do danas. Prolazili smo golgote, ali nismo dali ono što nam je bitno,  slobodu. Republika Srpska je ponosna što je zajedno sa Republikom Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirilice i verujem da je to jedan u nizu onih koji ćemo usvojiti zajedno“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ne voli „kada nas zovete Bosancima, mi smo Srbi i ništa me ne povezuje sa tom rečju Bosanac. Mi smo Srbi, nismo ni bosanci Srbi, kao što nisu ni hrvatski Srbi, već smo mi Srbi koji čuvamo svoj identitet“.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je kao političar često razmišljao čime izazivamo druge da nas krive za nešto ,ali da nije uspeo to da nađe.

„Ne želimo druge da asimilujemo, da drugima naškodimo, već samo vodimo politiku zajedništva. I to nije ništa različito od drugih. Mi imamo svoju Republiku, ali naša zemlja je Srbija. Verujem da je ovo vek našeg ujedinjenja i vek jedinstva. I ne pozivamo na mir, već na mir, saradnju i međusobno uvažavanje. Hoćemo jedinstvo u miru sa drugima, ali nemojte nam braniti da slavimo svoje praznike, da branimo svoje svetinje“, poručio je Dodik.

Na kraju obraćanja, Milorad Dodik je rekao da su Srbi svesni sebe.

„Ovo je naša zemlja, ovo su naše države i ne možete nam braniti da budemo Srbi. Živela Srbija i srpski narod gde god živeo“, poručio je Dodik.

Patrijarh Porfirije: Jedinstvo ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima

Jedinstvo porodice, jedinstvo familije i jedinstvo naroda ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima i ni u kom slučaju ne sme da posluži tome da se zatvorimo u sebe, da se odvojimo od drugih ili da bismo sa njima ne daj Bože bili u konfliktu, poručio je patrijarh srpski Porfirije. Neka nam je srećan i blagosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, istakao je patrijarh srpski Porfirije, a prenosi RTS .

Aleksandar Vučić: Zameraju nam što slavimo, a nama ne treba ništa tuđe 2
Patrijarh srpski Porfirije Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Bog je stvorio svakog čoveka i svaki ljudski rod po svojoj slici i prilici, a Bog je savršeno jedinstvo i savršena zajednica u ljubavi tri ličnosti – oca, sina i svetoga duha. To što je Bog stvorio čovek po svojoj slici i prilici znači da ga je pozvao da zaživi, u meri u kojoj je to moguće božanski način postojanja, jedinstavo i zajednice različitih ličnosti i da takav način života učini spostvenom relanošću“, rekao je patrijarh.

Svaki čovek je stvoren sa svojim darovima i sposobnostima i svojim posebnim ličnim pečatom, a opet je u zajednici sa svim ljudima i različit od njih: „Kažem različit, a na suprotstavljen, ne protivrečan drugome. Čovek može da spozna sebe, svoju opštost i posebnost, tek u međusobnom prožimanju sa drugim ljudima, da ima mogućnost da raste i daruje sebe drugome, ali i da se obogaćuje drugim.“

Zato ne čudi, kaže, da je prvi blagoslov božji upućen ljudima bila zapovest o porodici.

„Porodica nije data da bi bila cilj po sebi nego da bi konkretno učilište u kojem se učimo izgrađivanju jedinstva, različitosti i ljubavi prema drugome, da bismo istovremeno sebe darivali drugima i otkrivali i živeli lične dimenzije svoga bića“, naveo je patrijarh.

„Ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas, ako najpre ne volimo svoga oca, majku, brata, sestru, komšiju, svoju porodicu, svoj rod, svoj narod“, poručio je patrijarh i dodao da se tako jedinstvo izgrađuje „pošavši od konkretnog, pojedinanog, ličnog ka opštem i sveopštem

Svaki drugi redosled je neprirodan i može da stvori posebno duboke probleme, rekao je on.

Aleksandar Vučić: Zameraju nam što slavimo, a nama ne treba ništa tuđe 3
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Zato moramo na prvom mestu upoznati sebe, ono što nas okružuje i upoznati ono što je naše, da bismo mogli da rastemo, napredujemo iidemo dalje, a isto tako moramo spoznati svoje slabosti kako bismo se ispravljali i bili bolji“, rekao je patrijarh.

I jednog i drugog ima na pretek u našoj prošlosti i našem predanju, zbog toga u predalju i onome što je naša prošlost moramo tragati za našim nadahnućima, naglasio je patrijarh.

„Ne mogu nam drugi kroz svoje interperetacije nas, naših misli i dela reći ko smo mi na dublji i autentičniji način od onoga koji je nama kada postupimo po opisanom redi jedino moguć“, rekao je patrijarh.

„Jedinstvo porodice, jedinstvo familije i jedinstvo naroda ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima i ni u kom slučaju ne sme da posluži tome da se zatvorimo u sebe, da se odvojimo od drugih ili da bismo sa njima ne daj bože bili u konfliktu. Na tako zasnovanim ciljevima naše jedinstvo i svako drugo jedinstvo postalo bi destruktivno, pretvorilo bi se u svoju suprotnost i vratilo bi se u bumerang koji bi nas rastrgao“, poručio je patrijarh.

Defile zastava

Od Spomenika Karađorđu ispred Hrama Svetog Save krenuo je defile pukovskih zastava, to su replike 51 zastave koje su nosili u Prvom svetskom ratu. Orkestar Garde Vojske Srbije koračnicama pratio je tu kolonu.

Pre defilea ispred Hrama Svetog Save organizovan je kulturno-umetnički program.

Na Trgu Slavija susrelele su se dve kolone. Stotinu trubača svira pesmu „Tamo daleko“.

Aleksandar Vučić: Zameraju nam što slavimo, a nama ne treba ništa tuđe 4
Foto: Vladislav Mitić /Nova.rs

Kolone su zajedno nastavile defile ka Savskom trgu gde će biti održana centralna ceremonija proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Na Trgu republike, kod Spomenika knezu Mihailu, svečanom defileu se pridružila kolona u kojoj su vitezovi Svebora, pripadnici kulturno-umetničkih društava i statisti odeveni u vojničke uniforme.

Na čelu defilea bili su pripadnici Konjičke brigade MUP-a Srbije.

Od Spomenika vojvodi Vuku krenula je povorka koja simboliše ustanike koji su prethodili Vojvodi Vuku.

Vojin Popović, poznatiji kao Vojvoda Vuk, proslavio se u bitkama sa početka 20. veka – Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Bio je među prvima koji su stigli na Solunski front, ali nije dočekao njegov proboj.

Oni su tradicionalno odeveni u narodnu nošnju kao što su i ustanici kretali iz svojih kuća u borbe.

Prošli su pored spomenika Njegošu koji se nalazi na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Aleksandar Vučić: Zameraju nam što slavimo, a nama ne treba ništa tuđe 5
Foto: FoNet/ SNS

Plotuni

Artiljerijskim plotunima sa Kalemegdana, u popodnevnim satima, najavljen je niz manifestacija u Beogradu.

Cetralni deo je planiran kod spomenika Stefanu Nemanji, gde se očekuje obraćanje predsednika države Aleksandra Vućića, patrijarha Porfirija i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovne Milorada Dodika.

Kako je ranije najavaljeno, prema tom delu grada uputiće se nekoliko kolona učesnika proslave, iz raznih delova grada, koje će se spojiti kod centralnog mesta proslave.

Vlasti Srbije pozvale su građane da istaknu srpske zastave.

Praznik su zajedno ustanovile prošle godine Srbije i Republika Srpska, koje su tim povodom, na odvojenim sednicma, usvojile zakon o zaštiti ćirilice.

Jutros je u Beogradu, na Ušću, organizovan prikaz naoružanja Vojske Srbije.

Praznik je ustanovljen u slavu srpske vojske i proboja Solunskog fronta, pre 103. godine, posle kojeg je ubrzo završen Prvi svetski rat.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Aleksandar Vučić: Zameraju nam što slavimo, a nama ne treba ništa tuđe”

  1. Lepo drago mi je zbog obelezavanja jednog znacajnog datuma, ali malo smeta, nema distance, nema maski sto znaci da oni koji treba da budu prvi na liniji fronta beze u pozadinu a pricaju o borbi, nije lepo. Ziveli

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.