Foto: Bojan Cvejić

Podsetimo se kako je list Danas pisao tih dana 1998. godine:

2. april 1998.

Glavna vest drugog dana aprila bila je da je Savet bezbednosti uveo embargo SR Jugoslaviji na izvoz oružja i pozvao vlasti iz Beograda i lidere albanske zajednice na Kosovu da započnu stvarni dijalog bez preduslova. List Danas toga dana objavio je na svojim stranicama intergralni tekst rezolucije o embargu.

Među ekonomskim temama izdvajaju se naslovi da je devalvacijom dinara država sa zakašnjenjem priznala realnost i da je vrednost marke na crnom tržištu od šest do sedam dinara. Novinari Danasa uradili su i intervju sa biznismenom Milanom Panićem koji je tada rekao da privatizacija može da bude dobra i za radnike i za tržište.

3. april 1998.

Predsednik SRJ Slobodan Milošević predložio je raspisivanje referenduma o stranom posredovanju u rešavanju kosovskog problema, što su političke stranke koje čine Vladu Srbije prihvatile, a opozicione partije ocenile „nepotrebnim i politikantskim“.

Čekajući novi zakon o informisanju te 1998. godine (po kojem su kasnije drakonski kažnjavani i zatvarani mediji među kojima i list Danas), novinari Danasa opisuju kakav je odnos tadašnje vlasti bio prema medijima. Ministar informisanja Aleksandar Vučić, kako se navodi, više puta je najavljivao ga kao najliberalniji u Evropi, ali još nisu bili poznati detalji.

„Novinarima se selektivno zabranjuje pristup konferencijama, privatni mediji teško dobijaju informacije iz državnih organa i institucija, manipuliše se frekvencijama i novinskim papirom, stranke i pojedinci pokreću sudske sporove protiv novinara i redakcija, a novinari još nemaju nijednu instituciju koja bi zaštitila njihova prava…“, navodi se u opisu stanja u medijima pre 20 godina.

4-5. april 1998.

Reakcije na predlog Slobodana Miloševića o referendumu o Kosovu i narednog dana činile su vesti dana. Portparol SPS Ivica Dačić rekao je da je vladavina narodne volje suština demokratije, dok je Ibrahim Rugova referendum ocenio kao neozbiljnu inicijativu. I generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je da je reč o „još jednoj Miloševićevoj greški“.

Predsednik koalicije Sandžak Rasim Ljajić najavio je da će Bošnjaci bojkotovati taj referendum, a u drugom, autorskom tekstu, ističe da će „brak između Miloševića i Šešelja platiti samo Srbi, kome će svet na taj način poručiti da su dobili ono zašta su i glasali“.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u istom broj ocenjuje da je SRJ ugrožava višegodišnje zaostajanje i beznađe.

6. april 1998.

Nastavljaju se reakcije na predlog Miloševića o referendumu.

7. april 1998.

Na naslovnoj strani ovog 7. aprila dominiraju dve najave. Prvo, Skupština treba da odlučuje o referendumu koji treba da se održi 23. aprila, i razgovori predsednika Srbije Milana Milutinovića sa Albancima sa Kosova u Prištini. Ibrahim Rugova je, kako se dodaje, imenovao pregovarački tim.

Od vesti iz sveta tu je i naslov da Mađarska razmišlja da uvede vize za Jugoslovene.

8. april 1998.

Glavna vest na današnji dana pre 20 godine u štampanim medijima bila je da je Skupština Srbijhe prethodnog dana zvanično raspisala referendum već za 23. april. Usvojeno je referendumsko pitanje „Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema Kosova i Metohije?“ U Danasu je ta tema obrađena pod naslovom „Od građana se očekuje da kažu odlučno ne“.

List Danas tog dana još izveštava i o tome da Albanci nisu došli na prethodno najavljene razgovore sa Milutinovićem, jer kako su rekli, nisu bili pozvani međunarodni posrednici.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.