Foto: Miroslav Dragojević

– Na Međunarodni dan ljudskih prava smo na ovom istom mestu održali performans grejanja na sveće. Nemamo svoj dom, a imali smo ga – rekao je Vlado Đukić, predsednik Udruženja Vojnih beskućnika Srbije.

Privremeni stanari hotela „Bristol“, koji su pre malo manje od 30 godina smešteni u ovaj nekadašnji vojni objekat, sada već duže od dva meseca nemaju grejanje, uprkos hladnom vremenu. NJih iz „Bristola“ iseljavaju zbog izgradnje „Beograda na vodi“. Kako kažu, Ministarstvo odbrane je još pre par decenija trebalo da im obezbedi trajno stambeno rešenje. Ove godine je za tu priliku Grad izdvojio 134 stana, međutim, njima su ponuđeni samo ponovni privremeni smeštaji.

– Obespravljeni smo i poniženi, a sada su nam zdravlje i životi ugroženi – rekao je Đukić i dodao da „ministar kaže da brine o nama, ali to nije istina“, ukazujući na to da su se od juna ove godine državnim organima obratili preko 60 puta.

– Ćutanjem državni organi učestvuju i podržavaju postupke Ministarstva odbrane, koje nad nama koristi silu, a Vlada i predsednik ih u tome ne sprečavaju. LJudi u „Bristolu“ nemaju grejanje usred zime, to je sila. Isključeno je, a kažu da će nam isključiti i struju i vodu – istakao je Đukić. On je dodao da za njihov slučaj niko nije nadležan osim ministra Vulina i njegovog partijskog kolege, državnog sekretara Jocića.

– Sakrili su stanove, ali kriju i dokumenta kojima je regulisano stambeno zbrinjavanje lica iz hotela – istakao je Đukić. Kako kaže, „za to će neko morati da odgovara jer mi nećemo odustati, borićemo se da stanovi koji su nama namenjeni nama budu i dodeljeni“.

Vojni beskućnici Srbije nosili su parole – „63 dana bez grejanja“, „ubijate nas“, „imate stanove za nas, a krijete ih, zašto?“… Neki od njih su oko vrata nosili natpise „Logor – hotel Bristol“, kao i ironični natpis „bela smrt je najlepša“.

Država ima obavezu prema vojnim beskućnicima

Protestu vojnim beskućnicima podršku su pružili i Gradski odbor Niš i Udruženje penzionisanih podoficira Srbije, kao i Združena akcija Krov nad glavom. „Cinično je da ih država posle toliko godina raseljava iz ‘Bristola’ ne u stanove adekvatne onima koje su izgubili zbog rata, već u stanove koji nisu adekvatni čak ni kao zamena za sobe u ‘Bristolu’. Država ima preuzetu obavezu prema vojnim beskućnicima, koju ne ispunjava, već ih tera da pređu u neadekvatan smeštaj tako što im isključuje grejanje usred zime da bi im život u ‘Bristolu’ učinila nepodnošljivim“, zaključuju iz Krova nad glavom.

Ministarstvo odbrane tvrdi da nije nadležno

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zaključkom Vlade iz avgusta ove godine izgubilo pravo da hotel „Bristol“ koristi za privremeni smeštaj svojih pripadnika i predalo ga je u nadležnost Republičkoj direkciji za imovinu. U saopštenju se navodi da je svim nosiocima prava korišćenja samačkog smeštaja u hotelu „Bristol“ u skladu sa zakonskom regulativom ponuđen odgovarajući smeštaj. Više od 90 odsto lica koja su bila smeštena u hotelu „Bristol“ prihvatilo je ponuđena rešenja i preselilo se u druge samačke hotele, vojne objekte ili stanove za privremeni smeštaj u Beogradu, a u „Bristolu“ je ostalo još 15 nosilaca rešenja, navodi Ministarstvo. D. D.

Povezani tekstovi