Đaci da se spremaju za malu maturu 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Kako sada stoje stvari nema nijednog razloga da učenici osmog razreda ne polažu malu maturu, a od razvoja epidemiološke situacije zavisi odluka da li će za ovu generaciju malih maturanata biti nekih olakšica i eventualnog ukidanja kombinovanog testa.

Iako se takvi zahtevi već čuju i od pojedinih roditelja i nekih sindikata obrazovanja, nadležni kažu da je u ovom trenutku još rano za bilo kakvu odluku i poručuju đacima da se spremaju za završni ispit kao da će ga biti u punom obimu.

Ministarstvo prosvete se obratilo Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja za stručnu procenu da li postoji potreba za izmenom, odnosno dopunom Pravilnika o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju, a nakon što Zavod dostavi mišljenje, Ministarstvo će zauzeti stav o tome.

Ukoliko bude nekih promena javnost će biti obaveštena na vreme, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja ističu da pripreme za završni ispit teku uobičajenim tokom, kao i svake godine u ovo doba.

– Radne grupe pripremaju zadatke za testove, a testovi će biti štampani u štampariji Zavoda krajem maja i početkom juna. Pripremamo sva tri testa i radimo u nadi da će se situacija normalizovati, deca vratiti u školske klupe i pripremiti se za završni ispit na najbolji mogući način. Ako ne bude tako, biće blagovremeno donete odgovarajuće odluke. Ali ipak mislimo da je sada prerano govoriti o tome. Smatramo da ne treba opterećivati ni đake, ni roditelje tim mislima, neka deca uče sve predmete. Šta god da polažu na završnom ispitu, za njih, njihovo dalje školovanje i budućnost će biti dobro da sve predmete nauče – ističe za Danas Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

On kaže da će prilikom pripreme zadataka za malu maturu biti uzeto u obzir to što su đaci izgubili zbog pandemije korona virusa.

– To što su ovogodišnji osmaci imali veoma specifične uslove za učenje i pripremu završnog ispita mora da bude uzeto u obzir. Sa druge strane, moraćemo da ispoštujemo i predviđenu strukturu testova za završni ispit, kao i da zadovoljimo sve potrebne standarde – navodi Ranđelović.

O eventualnim olakšicama nadležni ne žele javno da govore, ali prema dosadašnjem iskustvu „uvažavanje situacije“ u kojoj škole rade još od marta prošle godine zapravo znači da će se gledati da testovi završnog ispita ne budu preteški.

Svaki test ima po 20 pitanja, a završni ispit obuhvata gradivo od petog do osmog razreda, što autorima zadataka daje mogućnost da izaberu ono za šta su sigurni da su svi đaci prešli u svojim školama.

Nezvanično saznajemo da je plan da testovi završnog ispita budu usklađeni sa gradivom koje su učenici imali priliku da čuju kroz TV časove na kanalima javnog servisa.

Na taj način bi se izbegli eventualni prigovori učenika i roditelja kako su se na maloj maturi pojavila pitanja koja deca nisu obradila kroz nastavu sa svojim nastavnicima.

I do sada se vodilo računa da se odgovori na pitanja koja se pojavljuju na maloj maturi nalaze u svim udžbenicima, s obzirom da škole koriste udžbenike različitih izdavača.

Na pitanje da li će biti unapređene procedure s obzirom da je prošle godine bilo dosta problema pri pregledanju testova koje je bilo poludigitalizovano, Branislav Ranđelović se nada poboljšanju tog procesa:

– Tu velika odgovornost, kao i prošle godine, leži na kolegama sa Fakulteta organizacionih nauka čiji softver se koristi i za pripremu i za skeniranje testova za završni ispit. Iskreno se nadam da će uspeti u tome, jer je naš zajednički zadatak da iz godine u godinu uvodimo izmene i poboljšanja, a eliminišemo eventualne probleme – kaže Ranđelović.

Kad se polaže?

Kalendarom rada škola je predviđeno da učenici osmog razreda probni završni ispit polažu 26. i 27. marta, a završni ispit 23, 24. i 25. juna. Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na naše pitanje da li se planira da osmaci rade i probnu malu maturu onlajn, kao što je to bilo prošle godine.

U prodaji zbirke za pripremu male mature

Zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa za pripremu osmaka za završni ispit od danas su prodaji.

Sve publikacije mogu da se kupe u knjižari „Prosvetnog pregleda“ u Beogradu i knjižarama širom Srbije ili da se naruče pouzećem. Sve tri zbirke koštaju 850 dinara. Pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 360 dinara, za matematiku 250, a za kombinovani test 240 dinara. Zbirke su objavljene na srpskom i jezicima nacionalnih manjina, a svaka sadrži po 450 zadataka, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo. Na kraju publikacija se nalaze rešenja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Đaci da se spremaju za malu maturu”

  1. „Mala matura“ ima samo jednu svrhu. Da utera novac u dzepove nemalom broju ljudi. Prvo su to oni koji testove kreiraju, pa oni koji ih stampaju, a onda i oni koji drze casove. Sta od toga kao benefit ima obrazovni sistem? Pa NISTA! Brij djaka je, kao sto je poznato mnogo manji od broja mesta u srednjim skolama. Da smo zemlja bogatstva i srece, kao sto nas svakodnevno ubedjuju, obavezno obrazovanje bi trajalo DVANAEST godina. Tako je to vec poodavno u pametnom svetu.

  2. Kažu, sprovođenje male mature će biti u zavisnosti od epidemioloških uslova u tom trenutku.
    Sve mi se nešto čini, da ćemo imati reprizu situacije od prošle godine pred izbore, kada se „iznenada“ bolest „volšebno“ povukla i maltene nestala, da bi oslobodila put izvođenju dotičnih izbora. Da bi se onda isto tako kako je „iznenada“ nestala, tako se i „iznenada“ vratila vrlo brzo po završenim izborima i to u mnogo većem i smrtonosnijem broju !!! Živi bili, pa videli !

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.