Đaci mogu da skinu maske tokom trajanja završnih ispita 1Foto: Beta/Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja

Ministarstvo prosvete nije predvidelo posebne epidemiološke mere zbog polaganja završnog ispita koji počinje danas, već su osnovne škole dužne da se pridržavaju pravila koja su i do sada važila, rečeno je Danasu u tom ministarstvu.

Olivera Korošec, direktorka OŠ „Milena Pavlović Barili“, kaže za naš list da neće biti nikakvog popuštanja mera tokom održavanja male mature, napominjući da su đaci obavezni da nose maske prilikom ulaska u školu, ali da ih mogu skinuti tokom trajanja ispita. Dežurni nastavnici, supervizori i svi ostali odrasli koji su uključeni u sprovođenje završnog ispita su dužni da nose maske sve vreme dok su u školi.

Ministarstvo prosvete je u Stručnom uputstvu za sprovođenje završnog ispita definisalo sledeća pravila: u učionici u kojoj se polaže ispit može da bude najviše 12 učenika; preporuka je da se prilikom raspoređivanja đaka vodi računa o pravilnoj raspodeli, odnosno da približno isti broj bude u svakoj učionici.

Škole koje imaju do 50 učenika osmog razreda i fiskulturnu salu polaganje završnog ispita mogu da organizuju u tom prostoru; udaljenost između klupa u kojima sede učenici u svakom smeru treba da bude najmanje dva metra i tako da dežurni nastavnici mogu da prođu između svake dve klupe; u svakoj klupi sedi po jedan učenik, i to na njenom središnjem delu. Preporuka je i da se vodi računa o provetravanju prostorija.

Smanjenju rizika od zaraze virusom korona doprineće i to što će deo procedure moći da se obavi onlajn, bez dolaska u školu. Roditelji i učenici će preko portala Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) moći da vide preliminarne i konačne rezultate male mature, a na tom portalu će se podnositi i žalbe na rezultate završnog ispita.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, ove godine lista može da se uputi putem ovog portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula.

Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, mogu je predati u papirnom obliku u školama. Roditelji će na portalu imati i uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Takođe, upis u srednje škole moći će da se obavi elektronskim putem, koristeći navedeni portal.

Iz Vlade podsećaju da je prošle godine i procedura pregledanja testova delimično digitalizovana, čime je smanjen broj nastavnika koji pregledaju testove, a dešifrovanje testova se takođe radi elektronski.

Zdravstveni pregledi

Povezivanjem sa sistemom zdravstva omogućen je i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis, saopšteno je ranije iz Vlade Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Đaci mogu da skinu maske tokom trajanja završnih ispita”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.