Završen test iz srpskog: Đaci ne znaju šta znači reč „izlišno“ 1FOTO: Ministarstvo prosvete

Šta znači reč izlišno pitanje je u testu iz srpskog jezika koje je namučilo veliki broj malih maturanata.

 Sudeći po komentarima učenika sa kojima smo razgovarali iz tri beogradske osnovne škole, sa tri različite opštine, to im je bilo najkomplikovanije, iako je u zadatku bilo dato više ponuđenih odgovora.

– U tom pitanju je dat odlomak iz dela Ive Andrića u kome je pisalo „sve je bilo ludo, izlišno i bezrazložno“, a trebalo je da pogodimo šta znači izlišno. Bilo je ponuđeno više odgovora: nepotrebno, neverovatno, nelogično, nemoguće i neizbežno. Mnoga deca su se dvoumila šta to znači – rekla nam je učenica OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Utisak đaka je manje-više sličan. Test im je generalno bio lak, ali nekima teži nego probni, drugi smatraju da je ovaj jednostavniji jer su preovladala pitanja „na zaokruživanje“. Samo tri, četiri pitanja su bila otvorenog tipa, u kojima je trebalo napisati odgovor.

I dok su neke namučile glasovne promene, a drugima je to bilo prosto, saglasni su da su najteža pitanja u kojima se tražilo razumevanje pročitanog, jer je morao pažljivo da se pročita dati tekst, ali i zato što je u nekim zadacima bilo sličnih ponuđenih odgovora, pa đaci nisu bili sigurni koliko je tačnih.

Neki učenici su bili neprijatno iznenađeni što su sastavljači testa ove godine odustali od koncepta da tri poslednja pitanja u testu „vežu“ za odlomak iz nekog književnog dela, jer su se tako mogli dobiti poeni za gramatički i pravopisno tačno napisan odgovor, čak iako je tumačenje dela pogrešno.  

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je izlaznost na ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, prema pristiglim podacima iz školskih uprava 98,55 odsto. U Ministarstvu kažu da do sada nisu dobili informacije sa terena o ozbiljnijim odstupanja od procedura, ali napominju da su i dalje u stalnoj komunikaciji sa okružnim upisnim komisijama, supervizorima i ostalim ključnim akterima u procesu sprovođenja završnog ispita. 

Učenici sutra od 9 do 11 časova polažu test iz matematike, a u petak kombinovani test .

Preliminarni rezultati završnog ispita na novu škole biće objavljeni 27. juna,  a konačni 2. jula. Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala https://mojasrednjaskola.gov.rs/ je od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi je 3. i 4. jula. 

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima je 11. jula.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Završen test iz srpskog: Đaci ne znaju šta znači reč „izlišno“”

  1. da li novinar koji piše tekst zna odgovor? možda misli da ga je nepotrebno objasniti?

  2. Nije da ih branim ali u pitanju je rec koja se redje koristi-izlisno,pa otuda i ne snalazenje!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.