Osmaci polažu probni završni ispit 22. i 23. marta: Najveći broj đaka za treći test izabrao geografiju 1Foto: V. Andrić/Danas

Probni završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole biće održan 22. i 23. marta.

Đaci će u petak, 22. marta od 12 do 14 časova rešavati zadatke iz matematike, a u subotu, 23. marta radiće najpre test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika od 9 do 11 sati, a predmet po izboru kao treći test polagaće od 11 i 30 do 13 i 30.

– Kada je reč o trećem testu, ove godine učenici su se u najvećoj meri opredeljivali za geografiju – njih 40 odsto (17.968 učenika), a zatim za biologiju – 36 odsto (16.669 učenika). Značajno manje učenika se prijavilo za ostala tri predmeta: istorija – 10 odsto (4.465 učenika), hemija – 7,6 odsto (3.593 učenika) i fizika – 6,4 odsto (2.829 učenika) – kažu za Danas u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Iz te ustanove podsećaju da je funkcija probnog završnog ispita da se učenici pripreme za sve okolnosti kroz koje će proći na završnom ispitu u junu.

– Važno je da vide koliko im je vremena potrebno za rad, kakve su procedure, pa i način na koji se ispituju njihova postignuća. Takođe je ovo testiranje prilika da učenici procene na šta treba posebno da obrate pažnju, odnosno ako se pokaže da u nekim oblastima nisu sigurni u svoje znanje, mogu preciznije da isplaniraju dalji rad – ističu u Zavodu.

Podsetimo da će osmaci imati priliku da promene iskazano opredeljenje koji od pet predmeta će polagati kao treći test.

To će moći da urade od 8. do 11. aprila, od 8 do 15 časova u svojim matičnim osnovnim školama.

Osmaci će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 17. juna, matematiku 18. juna, a treći test iz predmeta po izboru 19. juna.

Đaci koji nameravaju da konkurišu za upis u specijalizovane srednje škole pre male mature će morati da polažu prijemni ispit.

Elektonsko prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita preko portala Moja srednja škola traje od 15. do 22. aprila, a 19. i 22. aprila neposredno u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnih ispita.

Prijemni počinju od 10. maja, prema utvrđenom rasporedu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari