Dokazi o pedofiliji u SPC stigli u Brisel 1Foto: Dragan S. Tanasijević

Bivši đakon Bojan Jovanović razgovarao je juče sa predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) o organizovanoj pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i uskraćivanju zaštite i podrške žrtvama, saznaje Danas.

Podsetimo, Jovanović godinama ukazuje na pedofiliju i druge malverzacije u crkvi, a 2015. je u javnost izašao s tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake. Bio je i jedan od šest tužitelja pred Visokim sudom u Londonu protiv SPC zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja koje se dešavalo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Tužba u međuvremenu nije usvojena. Nedavno je objavio knjigu “Ispovest kako smo ubili boga“, koja, između ostalog, govori o tome kako crkva zastrašuje i ubija žrtve pedofilije uz pomoć države.

Jovanović ukazuje za Danas da je zbog pandemije korona virusa razgovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta koji su zaduženi za ljudska prava obavio putem video-konferencijske veze.

– Predstavnicima EP dostavili smo dokaze o svim slučajevima pedofilije u crkvi, koji godinama unazad zavređuju pažnju javnosti a na koje nadležne institucije uporno ćute. Oni su iskazali interesovanje da se pitanje procesuiranja organizovane pedofilije i zaštite žrtava od strane sistema uključe u izveštaj o napretku Srbije ka Evropskoj uniji kada su u pitanju ljudska prava, prava na slobodu veroispovesti, reforma pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala – naglašava Jovanović za Danas.

Kako navodi, EP je obavešten da u okviru SPC postoji dobro organizovana pedofilska grupa, “ali da je sinergija crkve i vlasti na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otišla tako daleko da država više pita crkvu nego što svojim zakonima i pravilima uređuje rad te verske organizacije”.

Jovanović je evropskim parlamentarcima ukazao i na to da SPC ima jak uticaj u celom regionu.

– Zloupotrebom božanskog mandata, SPC pokušava da se abolira i od pojedinačnih zločina, ali i od učešća u dešavanjima koji su obeleženi mnogim krvavim zločinima na ovim prostorima. U celom regionu je SPC postala monstruozni konstrukt čiji rad je daleko od božanskog poslanja već je sveden na želju za moći i bogatstvom, hazardsku mitomaniju i psihotični dogmatizam. Vlast Aleksandra Vučića tom destruktivnom kultu daje vetar u leđa. Žrtve se moraju sačuvati od zaborava, moraju se osnažiti da što više govore, moraju se detaljno istražiti svi zločini SPC, koja zbog istih mora biti adekvatno kažnjena – navodi Bojan Jovanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Dokazi o pedofiliji u SPC stigli u Brisel”

  1. Aleksandar Vučić je prolazan, a SPC će nastaviti da postoji i deluje posle njega.

  2. I Palmin slucaj treba poslati u EU .
    A tek Saricev,Jovanjica ,Krusik.
    Opozicija,treba na tome da radi,a ne da se prepucava sa Vucicem

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.