SPC: Štetne i zabrinjavajuće inicijative u Savetu Evrope i UN 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ocenio je danas u razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajanom (James O'Brien) kao „štetno uključivanje Kosova i Metohije u Savet Evrope“.

„Ističući važnost unapređenja odnosa Srbije sa SAD u duhu prijateljstva koji je u dugom istorijskom periodu odlikovao odnos srpskog i američkog naroda, Patrijarh je upoznao goste sa neizmenjivim stavom SPC da su Kosovo i Metohija deo Republike Srbije. S obzirom na tu činjenicu, Patrijarh je kao štetno ocenio uključivanje Kosova i Metohije u Savet Evrope“, navodi se u saopštenju Crkve.

Porfirije je danas u Patrijaraškoj rezidenciji u Beogradu primio O’Brajana i američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila (Christopher Hill).

Razgovarajući o međunacionalnim i međudržavnim odnosima u regionu, Porfirije je iskazao krajnju zabrinutost i kao potpuno štetnu ocenio inicijativu za izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, pri tom ne dovodeći u pitanje činjenicu da svi koji su počinili bila kakav ratni zločin treba da budu izvedeni pred lice pravde.

„Uprkos takvim inicijativama koje ne da ne donose ništa dobro, nego narode koji vekovima dele isti životni prostor stavljaju pred nova iskušenja i izazove, SPC će nastaviti da poziva na ljubav i razumevanje, gradi mir kako na Kosovu i Metohiji tako i u Bosni i Hercegovini“, rekao je Porfirije.

O’Brajan je ranije danas razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari