Donori i njihove porodice su najveći heroji 1Foto:Lična arhiva

Živan Perić iz Valjeva se celog života bavio sportom i ni u najluđim snovima nije mogao pretpostaviti da će jednog dana završiti na listi čekanja za transplantaciju organa.

“Moja borba je počela pre dve godine kada sam se otrovao hranom i kad sam nakon bezboj terapija slučajno saznao da mi je jetra u lošem stanju i da je jedini pravi lek transplantacija”, priča ovaj dvadesetrogodišnjak iz Valjeva.

Prema njegovim rečima kada je saznao dijagnozu imao je veoma malo vremena da donese konačnu odluku. Ipak posle prvobitnog šoka, kako kaže nije bio u nedoumici i odlučio se za borbu.

Odluku da se podvrgne transplantaciji je doneo sam, a njegov najveći motiv je kako kaže bila odluka da nastavi sa normalnim životom.

Nakon prvobitnog šoka i hrabre odluke sledio je onaj najteži deo mada ovaj Valjevac kaže da je “imao sreće”.

“Obično se na transplataciju čeka dve godine, ja sam čekao svoj poziv 4,5 meseca”, kaže Živan, koji je imao sreće i sa “prvim pozivom” jer je bio jedini budući da je donor bio adekvatan.

Ipak, ti meseci iščekivanja su najteži: nesanica, nervoza, osluškivanje telefona…

Danas nakon tri meseca od tarnsplantacije se oseća dobro i kaže da je najviše zahvalan donoru, porodici donora i svom doktoru Đorđu Ćulafiiću.

Donori i njihove porodice su najveći heroji 2“Svi kažu da sam hrabar ali nisam. Najveći heroji su donori i njihove porodice. Nema jutra da ne pomislim na njih i do kraja života ću im biti zahvalan”, kaže ovaj Valjevac.

Nakon ovog životnog iskustva shvatio je da se nikada ne treba predavati i danas u okviru Udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa “Zajedno za novi život” pomaže onima koji svoju bitku tek čekaju.

“Mnogo je lakše i bolje se osećaš kad vidš da je neko uspeo u svojoj borbi. Društvene meže poput grupe Udruženja an Fejsbuku nam pomažu da se lakše povežemo i razmenjujemo iskustva”, zaključuje ovaj Valjevac i poručuje da nikad u životu ne treba odustajati od borbe šta god da se dogodi u životu.

Tekst je deo projekta „Karika života koja nedostaje“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta republike Srbije – Ministarstvo za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove organa koji je odobrio sredstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.