Presađivanje organa: Kad zvezde postanu obični smrtnici 1Foto: EPA /MACIEJ KOSYCARZ

Tina Tarner, Selena Gomez, Stiv Džobs samo su neke od “poznatih” ličnosti koji su imali zdravstvene probleme koji su jedino mogli da se reše presađivanjem organa. Među donorima su bili porodica, prijatelji, ali i bliski poslovni saradnici.

Tina Tarner je u svojoj autobiografiji „Tina Tarner: Moja ljubavna priča“ po prvi put otkrila da joj je izvršena transplantacija bubrega, koji joj je donirao suprug Ervin Bah.

Transplantacija je obavljena 2017. godine u Švajcarskoj.

Presađivanje organa: Kad zvezde postanu obični smrtnici 2
Foto: EPA/MARKUS STUECKLIN

– Najbolji trenutak bio je kad je Ervin u kolicima došao u moju sobu. Nekako je uspeo da izgleda dobro, čak i lepo, i pozdravio me je pun energije: “Zdravo, draga“.

– Bila sam toliko emotivna i srećna što smo i ovo preživeli, navela je Tina Tarner u autobiografiji. “Nakon toliko godina provedenih u strahu i bolesti, uživala sam u čistoj sreći života”.

Dok su svetski mediji nagađali da se mlada svetska zvezda Selena Gomez povukla iz javnosti zbog ljubavnih jada, ova pevačica je imala ozbiljan zdravstveni problem.

Ova svetska zvezda je patila od opasne autoimune bolesti, koja dovodi do zapaljenja različitih organa. Njeno ozbiljno zdravstveno stanje je zahtevalo presađivanje bubrega, a donor joj je bila prijateljica.

Tek kada je ceo proces uspešno završen Selena je podelila ovu vest na društvenoj mreži Instagram, kojom inače njena generacija najčešće komunicira.

„Nemam reči da se zahvalim svojoj prelepoj prijateljici Fransiji Raisi“, napisala je Gomezova. „Ona mi je dala najveći poklon i žrtvu, donirajući mi bubreg.“

https://www.instagram.com/p/BZBHr4Pg5Wd/?utm_source=ig_web_copy_link

http://https://www.instagram.com/p/BZBHr4Pg5Wd/?utm_source=ig_web_copy_link

Kada je 2017. godine dobila novog evrovizijskog pobednika Evropa je bila dirnuta emotivnom interpretacijom mladog portugalskog pevača Salvadora Sobrala, koji je prvi put doneo pobedu ovoj zemlji. Međutim, pevač je imao ozbiljan zdravstveni problem koji ga nije sprečio da odnese pobedu na Evroviziji. Njemu je nekoliko meseci kasnije uspešno presađeno srce.

http://https://www.youtube.com/watch?v=Qotooj7ODCM

Među onima kojima je presađen organ bio je i jedan od osnivača Epla Stiv Džobs. Njemu je presađena jetra.

Saznavši da je Džobsu 2009. godine bila potrebna hitna transplantacija, Tim Kuk, direktor kompanije Epl, ponudio je da donira deo svoje jetre, navode Brent Šlender i Rik Teceli, u knjizi „Becoming Steve Jobs: The Revolution of a Reckless Upstart Into A Visionari Leader“.

Među poznatima koji su morali na transplantaciju je scenarista Džems Redford, sin legendarnog Roberta Redforda, kome je presađena jetra. Glumcu Lariju Hegmanu, zvedi serije Dalas takođe je transplantirana jetra.

Presađivanje organa: Kad zvezde postanu obični smrtnici 3
Lari Hegman Foto: EPA/SVEN HOPPE

Bivša devojka Trejsi Morgana je 2011. godine poznatom komičaru donirala svoj bubreg. Snouborderki i glumici Ejmi Purdi 2000. godine bubreg je donirao njen otac.

Iako najveći odjek u javnosti uvek imaju životne priče javnih ličnosti javnost ne ostaje ravnodušna ni na neke životne priče takozvanih „malih ljudi“.

Jedan slučaj je naveo i da reaguje predsednik Crne Gore. Milo Đukanović je prošle godine odlikovao Medaljom čovekoljublja Tatjanu Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću.

Ovo je prvi javno poznati slučaj da je neko donirao organ, a da nije reč o najužoj familiji.

Javnost u Srbiji je pre četiri godine bila dirnuta potezom novinarke Marijane Milosavljević koja je odlučila da donira bubreg svojoj prijateljici i koleginici Ivani Janković. Njih dve su se poznavale još iz iz vremena kada su obe radile u NIN-u.

Srbija je prošle godine dobila novi Zakon o presađivanju ljudskih organa kojim je predviđeno da je svaki punoletni stanovnik Srbije potencijalni donor organa ukoliko se tome ne usprotivi tokom života ili njegova porodica ne odluči drugačije. Pre usvajanja ovog zakona za doniranje organa bila je neophodna donorska kartica.

Veliki broj domaćih javnih ličnosti je potpisao donorske kartice. Među njima je bila i aktuelna premijerka Srbije Ana Brnabić, glumci Dragan Bjelogrlić, Tanja Bošković, novinari Danica Vučenić i Miloš Milovanović, pisac Vladimir Arsenijević i mnogi drugi.

Kampanju „I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju“ Hemofarm fondacijie i Ministarstva zdravlja, između ostalih podržali su i naši proslavljeni šampioni: Ivana Španović, Dejan Savić, Aleksandar Đorđević, Dejan Stanković, Dragan Škrbić i Marina Maljković.

Tekst je deo projekta “Karika života koja nedostaje”, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta republike Srbije – Ministarstvo za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove organa koji je odobrio sredstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Presađivanje organa: Kad zvezde postanu obični smrtnici”

  1. Jedno je potpisati donorsku karticu, a sasvim drugo je biti donor nrkog of 7 organa koje se mogu transplantirati.
    Kljucno je da organ neko uopste moze dati, a jos je vaznije da ga oboleli moze primiti. Takozvano haplotipsko poklapanje krvi, koja i za donora i za recepijenta mora biti u istoj krvnoj grupi. To mi dodje kao predkvalifikacija teza od one za ligu sampiona u fudbalu.
    Moguce je da donor organa bude iz razlucite krvne grupe, sli to se u Srbiji na primer radi redje i samo na VMA. Jer taj postupak kosta vise i posle transplantacije nosi vise rizika za odbacivanje organa.
    Prema tome to sto je neko potpisao donorsku karticu ne znaci da je donor. Jer donori morsju biti pre svega fobrog zdravlja, inace nemaju dovoljno zdravih organa ni za sebe.
    Ipak uprkos novom zakonu o donorstvu, broj transplantacija se nije mnogo uvevso u odnosu na ranije, jer ovo je skupa medicina. Na primer ttansplantacija bubrega od zivog srodnika, sa pripremama i kracim postoperativnim tokom ne moze koststi manje od 45.000 evra, i to kad su i pacijent i donor osiguranici Fonda zdravstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.