Presađivanje organa: Kad zvezde postanu obični smrtnici

Ostavite komentar


  1. Jedno je potpisati donorsku karticu, a sasvim drugo je biti donor nrkog of 7 organa koje se mogu transplantirati.
    Kljucno je da organ neko uopste moze dati, a jos je vaznije da ga oboleli moze primiti. Takozvano haplotipsko poklapanje krvi, koja i za donora i za recepijenta mora biti u istoj krvnoj grupi. To mi dodje kao predkvalifikacija teza od one za ligu sampiona u fudbalu.
    Moguce je da donor organa bude iz razlucite krvne grupe, sli to se u Srbiji na primer radi redje i samo na VMA. Jer taj postupak kosta vise i posle transplantacije nosi vise rizika za odbacivanje organa.
    Prema tome to sto je neko potpisao donorsku karticu ne znaci da je donor. Jer donori morsju biti pre svega fobrog zdravlja, inace nemaju dovoljno zdravih organa ni za sebe.
    Ipak uprkos novom zakonu o donorstvu, broj transplantacija se nije mnogo uvevso u odnosu na ranije, jer ovo je skupa medicina. Na primer ttansplantacija bubrega od zivog srodnika, sa pripremama i kracim postoperativnim tokom ne moze koststi manje od 45.000 evra, i to kad su i pacijent i donor osiguranici Fonda zdravstva.

Ostavite komentar


Doniraj danas

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.