Dopisnici Večernjih Novosti iz Crne Gore laureati nagrade za novinarsku hrabrost Milan Pantić 1Foto:Stefana Savić (arhiva)

Dopisnici „Večernjih novosti“ iz Crne Gore Veliša Kadić i Milutin Sekulović dobitnici su ovogodišnje nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, saopšteno je iz kompanije Novosti, koja dodeljuje nagradu u znak sećanja na novinara tog lista koji je ubijen u Jagodini 2001. godine.

Odluku da se njima dodeli prestižno priznanje doneo je petočlani žiri koji su činili Višnja Aranđelović iz Udruženja novinara Srbije (UNS), Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Ljubiša Vujić – redakcija Novi put, Jagodina, Milan Babović, iz Večernjih novosti i Nemanja Pantić, sin Milana Pantića.

U obrazloženju žirija navodi se da su Kadić i Sekulović mesecima pratili litije širom Crne Gore, pokrenute kao vid bunta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

„Koračali su sa svojim narodom u nepreglednim kolonama, pratili iz minuta u minut šta se događa sa onima koji su hapšeni, tučeni, maltretirani, čije su kuće pretresane i čije su se sudbine lomile preko noći i preko kolena“, stoji u obrazloženju.

A, onda se, kako se dodaje, skoro sve ono o čemu su pisali dogodilo – i njima.

„Privedeni su, obojica, u razmaku od svega nekoliko dana. I to zbog tekstova koje su pisali. A, pisali su brzo, jasno i – časno“, smatra žiri.

Uprkos tome, oni su, kako se kaže u obrazloženju odluke, ostali nepokolebljivi i već narednog dana nastavili su da pišu „srčano, istinito, britko i hrabro i da stotine hiljada ljudi obaveštavaju o događajima koji potresaju ne samo Crnu Goru i koji su duboko potresli i njih i njihove porodice i „urezali im se u dušu zauvek“.

Za prestižnu nagradu za novinarsku hrabrost bili su predloženi i Rada Komazec, urednica lista Jedinstvo, Zoran Maksimović, reporter TV Prva iz Novog Pazara, tim dokumentarnog tv serijala Zelena patrola na delu, Borislav Despotović i Tamara Trninić, autori serijala Život onlajn i Radio televizija Vojvodine.

Nagrada će biti uručena u četvrtak, 11. juna, na dan kada je pre 19 godina u ulazu zgrade u kojoj je živeo mučki ubijen Milan Pantić. Tog dana će na Gradskom groblju u Jagodini biti održan pomen i položeni venci na spomenik na trgu koji nosi njegovo ime.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.