Dostignuća za 21. vek 1Foto: Branislav Bozic

Pored prvina navedenih u jučerašnjem tekstu u Danasu, Šabac može da se podiči i drugim savremenim rešenjima u infrastrukturi, privlačenju investicija i obrazovanju.

Za vodosnabdevanje se vode koristi izvorište u Tabanoviću koje daje više od 300 litara vode u sekundi, a kapaciteti izvorišta su duplo veći. To je tzv. drinska žica, veoma čista podzemna voda iz Drine, kojoj gotovo da nije ni potrebno prerađivanje.

Za dalje širenje vodovodne i kanalizacione mreže zasad postoji mogućnost priključenja tri hiljade, odnosno 1.700 domaćinstava. Međutim, potrebno je i da domaćinstva za priključak ulože oko 450 evra za vodovodnu mrežu, a duplo više za kanalizacionu. U svemu tome tome JKP „Vodovod“ pomaže kreditiranjem na dve i tri godine. Poređenja radi, gradnja sanitarne septičke jame košta oko 1.500 evra, što govori o ekonomskoj isplativosti ove investicije.

Jedna od prvina u Srbiji u ovom veku je i samoopredeljenje građana za korišćenje novca od poreza na imovinu. Ove godine sve mesne zajednice, gradske i seoske, na referendumu biraju najvažnije projekte, a ukupna vrednost je oko dva miliona evra. I gradska vlast budžetom opredeljuje prioritete, pa se tako za kulturu izdvaja sedam odsto iz budžeta. Kako je objašnjeno kulturom štitimo svoj identitet, što se ne vidi u republičkom budžetu, kao ni kod ostalih lokalnih samouprava.

Da bi se ove i druge aktivnosti sprovele mnogo je značajno stvaranje pogodnih uslova za privređivanje. U Šapcu je najveća industrijska zona u Srbiji, na 600 hektara od čega je trećina namenjena poslovanju u režimu slobodne zone.

Za protekle četiri godine otvoreno je oko pet hiljada radnih mesta, dok je na spisku nezaposlenih oko 6.700 lica, najmanje za protekle četiri decenije. Gradska uprava radi po najvišim međunarodnim standardima, i to redovno kontroliše renomirana revizorska kuća. Ovde se najmanje čeka za građevinske i druge dozvole, a građani sve zahteve rešavaju na jednom šalteru. Potvrda toga da je „Fajnenšell tajms“ uvrstio Šabac u deset top destinacija za investiranje u Evropi.

Bez lista čekanja za upis u vrtiće

Za razliku od drugih lokalnih samouprava u Šapcu, sva deca su obuhvaćena predškolskim obrazovanjem i nema lista za čekanje. Svi školski objekti na gradskom i seoskom području su rekonstruisani, a cilj je da svi osnovci idu u prvu smenu. Tu bi dobijali topli obrok, koristili sale za sport i rekreaciju, i imali časove sa nastavnicima u međuvremenu. Cilj je i da sva deca u Šapcu nauče da plivaju, da pecaju i da igraju kolo.