U poseti Skupštini Kosova (VIDEO) 1Foto: Danas

Objekat je izgrađen pedesetih godina dvadesetog veka, a rekonstruisan šezdesetih. Glavni projektant bio je profesor Jura Naidhart, poznati arhitekta.

Zgrada se nalazi u centru Prištine na Trgu Majka Tereza. Ovaj objekat prilagođavan je potrebama vremena, pa su se tako velike rekonstrukcije na njemu odvijale 2003. i 2004. godine.

Kako su novinarima Danasa prilikom posete istakli, kosovska Skupština ima polnu kvotu u cilju obezbeđivanja zastupanja žena u poslaničke redove i ove odredbe garantuju da ona zastupa narod Kosova.

– Republika Kosovo je demokratska republika zasnovana na principu podele vlasti i kontroli i međusobnoj ravnoteži. Zakonodavna vlast na Kosovu sprovodi se od strane Skupštine Kosova – istaknuto je na državnom portalu i dodato da je ona najviši predstavnički i zakonodavni organ Kosova izabran direktno od naroda.

Skupština se sastoji od 120 poslanika izabranih tajnim glasanjem. Ipak, ne biraju se svi poslanici slobodnom voljom naroda – tajnim i demokratskim glasanjem.

Dvadeset od ovih poslaničkih mesta rezervisano je za dopunsko predstavljanje ostalih nealbanskih zajednica na Kosovu i od njih deset mesta za srpsku zajednicu i deset mesta za ostale: romsku, aškalijsku i egipćansku četiri, bošnjačku tri, tursku dva i goransku jedan.

Mandat zakonodavnog sastava Skupštine traje tri godine od prve osnivačke sednice.

Skupština usvaja Ustav, zakone i druge opšte akte, proglašava referendum… i donosi odluke o pitanjima opšteg interesa, utvrđenih zakonom.

U sali za plenarne sednice 120 poslanika diskutuje o aktuelnim pitanjima za postavljanje pitanja za Vladu i glasanje o odlukama i zakonima. Redovna sednica počinje sa izjašnjavanjem poslanika po pitanjima koja nisu na dnevnom redu.

Obično, rad se nastavlja postavljanjem pitanja, kada su predstavnici Vlade na raspolaganju za pružanje odgovora. Ta pitanja se odnose na rad Vlade, ministara i agencija koje nadgledaju.

Iako predsednik Skupštine ima posebnu ulogu kao rukovodilac i najviši predstavnik, kada je diskusija u pitanju svaki poslanik može da odluči da govori sa govornice, ako mu se da reč.

Glasanje u Skupštini odvija se elektronskim putem, a na ekranu su predstavljene značajne informacije o aktuelnoj plenarnoj sednici i na njemu se mogu naći rezultati elektronskog glasanja.

Rad Skupštine Kosova prevodi se simultano na albanski, srpski turski i engleski jezik, dok se dokumenti prevode na albanski i srpski.

S obzirom da su plenarne sednice javne, građani sa balkona mogu uživo da ih prate, kao i mediji koji prenose rad koji je, kako je ukazano, otovren i transparentan.

U prostorijama Skupštine nalazi se i biblioteka sa oko dve hiljade knjiga iz oblasti politike, istorije, sociologije, psihologije, rečnika, književnosti i prirodnih nauka kao i umetnosti.

Biblioteka, iz dana u dan, biva bogatija za poneko novo delo.

U glavnom hodniku Skupštine, postavljena je Izložba fotografija porodicа nestalih osoba u ratu – „Živeti sa sećanjem na nestale“, a kao deo izložbe okačena su 1.563 ključa, po jedan za svaku osobu koja se još uvek vodi kao nestala.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.