Drugi upisni rok na fakultete od 2. septembra 1Foto: Stefana Savić

Na velikom broju fakulteta ostalo je slobodnih mesta, čak i na budžetu. Tako će na fakultetima Univerziteta u Beogradu moći da se upiše oko 950 budžetskih studenata i više od 2.200 na samofinansiranju.

Na Građevinskom fakultetu slobodno je 46 budžetskih i 72 samofinansirajuća mesta, na Mašinskom dva na budžetu i 25 na samofinansiranju, Rudarsko-geološkom 102 plus 57, Tehnološko-metalurškom 24 plus 43, Tehničkom u Boru 149 i 34, Poljoprivrednom 170 i 314, Šumarskom 96 i 142. Na Ekonomskom fakultetu ima još 468 mesta za samofinansirajuće studente, a u tom statusu će moći da se upiše i 259 brucoša na Pravni.

Pravoslavni-bogoslovski može da upiše još 41 budžetski i 74 samofinansirajuća studenta, Filološki 139 plus 273, Učiteljski 32 plus 69, Matematički 24 plus 23, Fizički 88 i osam na samofinansiranju, Hemijski 47 i osam, Geografski 15 plus 113 i Fizička hemija 22 plus 16. Na Filozofskom ima još 42 budžetska mesta, a na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje još 69 za studente koji će plaćati svoje školovanje.

Na Medicinskom, Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu ostalo je malo mesta za studije na engleskom jeziku, a sem toga na medicini na studijskom programu sestrinstvo, a na Stomatološkom na osnovnim strukovnim studijama za protetičara.

Pre nekoliko dana objavljena je odluka Vlade Srbije kojom je Mašinskom fakultetu odobreno dodatnih 20 mesta na budžetu za studije informacionih tehnologija u mašinstvu i 57 Filološkom fakultetu. Dekanica tog fakulteta Ljiljana Marković kaže za Danas da Vlada na predlog Ministarstva prosvete svake godine utvrđuje plan razvoja kadrova putem upisnih kvota, pa je ove godine Filološki fakultet u grupi onih za koje je učinjena korekcija, na molbu Katedre za srpski jezik.

– Ovog puta stalo se na stanovište da treba omogućiti i školovanje stručnjaka koji će vladati znanjem srpskog jezika i književnosti, s jedne strane, i znanjem nekog od stranih jezika iz širokog spektra stranih filologija koje se izučavaju na našem fakultetu, s druge strane. Procenjeno je da su takvi stručnjaci potrebni u raznim sferama, naročito u oblasti publicistike, spoljne trgovine i diplomatije, a posebno imajući u vidu otvaranje novih lektorata koje je u toku, među kojima su hebrejski i azerbejdžanski. Nadajmo se da će ova orijentacija već u septembarskom roku dati rezultate – kaže Marković.

Ispravljena greška

U Ministarstvu prosvete rečeno je Danasu da je greška sa upisnim kvotama za Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu ispravljena i da im je vraćeno 66 budžetskih mesta, kao što je to bilo predviđeno Vladinom odlukom iz maja.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.