Državni nedeljnik diskredituje dokaze na suđenju za ubistvo Ćuruvije 1Foto: FoNet/ Andrija Ilić

Ovaj list je u poslednje vreme u više navrata izazvao kontroverze zbog pisanja u vezi sa suđenjem za ubistvo Ćuruviji i zbog hajke na kolege novinare zbog naslovnice sa tekstom „Psi su pušteni“.

Ovaj put u tekstu „Verane, Verane, mamografu jedan“, Goran Kozić, savetnik glavnog i odgovornog urednika Ilustrovane Politike, uz brojne uvrede, optužuje Matića i Smajlović, koji su osnovali Komisiju za istraživanje ubistva novinara, da su uništili list Politika, dok u nastavku autor Đorđe Martić, bivši glavni urednik Politike ekspres, kroz tekst „LJiljanine laži“, nastavlja da diskredituje LJiljanu Smajlović tvrdnjama da ona vrši „do sada nečuven pritisak na sud“ u predmetu Ćuruvija i „da svojim izmišljotinama ljaga čak i sudsko veće“.

Komisija za istraživanje ubistava novinara reagovala je ukazujući da „Ilustrovana“ samo nastavlja kampanju protiv Smajlovićeve i Matića sa ciljem da utiče na tok suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali i da za to ima prećutnu saglasnost države.

„Pored diskreditacije, uvreda, crtanja meta na LJiljani Smajlović, konstantna crta je zahtev da se oslobode optuženi za ubistvo Ćuruvije. Kozić i Martić su se u najnovijem napadu čak i pohvalili da imaju prećutnu podršku države za sve ove tekstove, jer je država reagovala samo povodom prvog broja Psi su pušteni, i to samo zbog uvredljivog konteksta za američkog ambasadora“, istakao je u saopštenju predsednik Komisije Veran Matić. On dodaje i da je pozicija oko jednog od najvažnijih suđenja i dalje kontroverzna a da Kozić i Martić pokušavaju da diskredituju novinare koji su pokrenuli proces osnivanja Komisije i bez dokaza ih optužuju za sva moguća nacionalna nepočinstva.

„Već mesec dana traje kampanja Ilustrovane Politike, savetnika glavnog urednika Gorana Kozića i spoljnog saradnika Đorđa Martića, kojom se optuženi u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza, što bi valjda značilo da bi sud trebalo da oslobodi optužene“, naveo je predsednik Komisije Veran Matić. On je podsetio na dvostruke aršine Višeg suda, Advokatske komore, Društva sudija i Vrhovnog kasacionog suda, jer su insistiranje Komisije da uvaže sve dokaze označili kao pritisak na sud, a u slučaju ove kampanje koja traje iz broja u broj, nema nikakve reakcije.

„Upozoravamo da se na ovaj način, kao i reakcijama institucija, utvrđivanje istine i pravde u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije redukuje na to koliko će još LJiljana Smajlović i Veran Matić izdržati svakodnevnu baražnu vatru autora iz državne Ilustrovane politike. Da li je uslov pravičnog suđenja da Smajlović i Matić budu likvidirani iz ovog procesa, kao oni koji nastoje da se utvrde sve činjenice, izvedu svi dokazi, na potpuno otvoren i javnosti jasan način?“, upitao je Matić u saopštenju Komisije u kome dodaje i da nije dovoljno to što je Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika države istupila iz Upravnog odbora „Politike“ zbog objavljivanja naslovne strane „Psi su pušteni“, jer je potreban dodatni napor da se spreči dalja bezrezervna zaštita optuženih kroz crtanje meta na predstavnicima državne Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Dok Komisija za istraživanje ubistava novinara oštro reaguje povodom ove naslovnice insistirajući i na odgovornosti države, oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja koje je „izrazilo žaljenje“, ne čak ni osudu, zbog toga što „ni nova naslovna stranica Ilustrovane Politike nije po merilima dobrog ukusa, a to se dešava po drugi put u poslednje vreme“, zanemarujući time kompletnu kampanju kroz nekoliko izdanja ove revije.

Ministarstvo je apelovalo na poslenike u medijima da se pridržavaju standarda profesije, ali nije propustilo priliku ni da iskaže da se protivi vulgarnim reakcijama na izveštavanje novinarke Studija B Barbare Životić.

Od uredništva ali ni od generalnog direktora „Politika A. D.“ Zefirina Grasija, izdavača ovog nedeljnika, nismo uspeli da dobijemo odgovor zašto i kako je ova naslovnica izašla iz njihove kuće ali ni šta će uraditi povodom kritike iz Ministarstva kulture i informisanja.

Martić: Ne znam kakva je fotografija na naslovnoj

Đorđe Martić, spoljni dopisnik „Ilustrovane Politike“, za Danas objašnjava da je sve što je imao da komentariše o Smajlovićevoj i Matiću rekao svojim tekstom, da apsolutno stoji iza svojih reči, a da za naslovnu stranu nije odgovoran. „U tekstu je napisano sve o mom odnosu prema ponašanju Smajlovićeve i Matića kada je u pitanju suđenje Ćuruviji, tu se slažem sa Advokatskom komorom, nekim udruženjima sudija i sve sam rekao u mojim tekstovima. Ne znam kakva je fotografija na naslovnoj, to nema veze sa mnom, pretpostavljam da znate kako se prave novine“, naveo je Martić.