Egzit i ekološke organizacije uputile apel za masovno pošumljavanje Srbije 1Foto: BETAPHOTO/EXIT Festival/Vladimir Velickovic/DS

Fondacija Egzit (EXIT) i organizacije okupljene u društvenom pokretu „Zelena revolucija“ uputili su danas javni apel u kojem traže „masovno pošumljavanje Srbije“.

Pošumljavanje je najjednostavniji i najefikasniji odgovor na klimatske promene, jer je drveće najbolji prirodni prečišćivač vazduha i apsorber ugljen-dioksida, istakli su potpisnici otvorenog pisma, među kojima su Studentski parlament Šumarskog fakulteta u Beogradu, Pokret gorana Vojvodine, Supernatural, Recan fondacija, te grupe Prijatelji šume i Odbranimo šume Fruške gore.

Zatraženo je da se Vlada Srbije i nadležna ministarstva javno obavežu da će u skladu sa Strategijom razvoja šumarstva sastaviti i sprovesti „nacionalni plan“ čiji je prvi cilj da se procenat teritorije Srbije pod šumom poveća sa sadašnjih 28 odsto na najmanje 40 odsto ukupne površine.

Od Vlade, gradova i opština se traži da proglase „moratorijum na seču šuma i javnih zelenih površina“, da bi se zaustavilo smanjivanje pošumljenosti Srbije.

„Zelena revolucija“ se zalaže da se inicijativa o masovnom pošumljavanju proširi i na okolne zemlje jer je „ceo naš region ugrožen i, umesto da je najzeleniji u skladu sa svojim nekada svetski poznatim prirodnim lepotama, danas nažalost prednjači u Evropi po stepenu zagađenja“, navodi se u apelu tog pokreta.

Istaknuto je da je postavljeni cilj „iznad svih ideoloških, rasnih, nacionalnih, religioznih i političkih podela“ i da je važniji je od svakog drugog cilja, „jer bez njega drugih ciljeva na ovom svetu više neće biti“.

U apelu „Zelene revolucije“ navodi se podatak Ujedinjenih nacija po kojem je bi se gotovo zaustavio proces globalnog zagrevanja klime ako bi se pošumilo šest odsto kopnene površine planete Zemlje, da bi se apsorbovao i neutralisao veći deo ugljen-dioksida koji emituje čovečanstvo.

Potpisnici pisma su podsetili i da je zaštita životne sredine najviši prioritet Evropske unije i zahvalili predsednici Evropske komisije Ursule fon der Lajen za podršku akciji Fondacije Egzit za pošumljavanje Fruške gore.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Egzit i ekološke organizacije uputile apel za masovno pošumljavanje Srbije”

  1. Potpuno podrzavam posumljanje!
    Sto hiljada puta bolje od svega sto ‘zelena mafija’ namece!
    Ovo je bar nesto konkretno!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.