Enis Memišahović: Prolećno "raspremanje" Prijepolja 1

Međutim, iako je već početak maja, uočljivo je da „stvari ne stoje“ kao da o njima neko brine. Šta bi trebalo da „odradi“ ovo preduzeće, a ne radi i zašto, pitali smo direktora Enisa Memišahovića.

– U pravu ste da je Skupština opštine odlukom precizirala poslove koji prelaze u obavezu JKP „Lim“ ali u istoj odluci stoji i da se moraju zaključivati posebni ugovori kako bi se ti poslovi i realizovali. Mi smo pre mesec dana poslali predlog ugovora Opštinskom veću koji se odnosi na čišćenje i održavanje kišnih kolektore i uređenje vodotokova. Očekujemo saglasnost kako bi dobili i odgovarajuća sredstva. Mi smo do sada, od sopstvenih prihoda, očistili šahte koje su stvarale velike problem već nekoliko godina u pojedinim delovima grada.

*O „udarnim rupama“ po gradskim ulicama posle zima uvek se priča. Je li to sada vaša obaveza?

– Nije. Imamo obavezu da zakrpimo ono što smo mi prouzrokovali tokom zime intervenišući na vodovodu. Nismo imali mnogo takvih intervencija u gradu. JKP „Lim“ je u obavezi i da održava javnu rasvetu, nabavljeno je i adekvatno vozilo. Ali ni za ovaj posao još nije potpisan ugovor. Ipak, od početka godine, bez obzira na to, radnici preduzeća redovno otklanjaju kvarove. Ništa nije naplaćeno za četiri meseca.

*Ovih dana završen je tender za nabavku kontejnera. Tako će posle desetak godina konačno dotrajala „rugla“ biti zamenjena.

– Trebalo bi da za mesec dana postavimo kontejnere tamo gde su stari baš dotrajali ili ih više i nema. Namera nam je i da proširimo uslugu iznošenja smeća. Reč je o 140 kontejnera, vrednost nabavke je 4,5 miliona dinara i sredstva smo izdvojili iz prihoda ovog preduzeća.

*Da li ste razmišljali da kontejnere potpuno eliminišete sa područja grada jer se oko njih bahatošću nesavesnih prave mini deponije i da se vrati obaveza da svaka kuća, odnosno stan i radnja imaju adekvatne pojedinačne kante za smeće?

– Za sada nemamo uslove, ali predlog je dobar. Naime kada počnemo da transportujemo otpad do transfer stanice u Banjici biće nabavljena i nova vozila i tada će biti veoma važno da se razvrstava otpad, da se razdvaja mokri od suhog i moći će da se izmeni i način odlaganja smeća na području grada. Za sada nemamo ni vozila, ni kadrova za tako nešto. Ali uskoro se može očekivati.

*Trebalo je da već bude raspisan tender za projekat sanacije Stanjevina jer je opština krajem prošle godine dobili za ove namene tri miliona dinara. Da li je poznat projektant i rokovi ?

– Koliko znam treba da bude raspisan tender.

*Da li je raspisan tender za projekat transferne stanice koja će biti na lokaciji Banjica za tri opštine?

– Mislim da je opština Nova Varoš, na čijoj je teritoriji, aplicirala za sredstva kako bi se obezbedila projektna dokumentacija. Reč je o pet miliona dinara.

*Za to vreme, Stanjevine više ne idu u širinu, nego smetlište raste u visinu? Koje visine je planirano da dobijemo brdo smeća, pošto više nema mesta za „širenje“?

– Pitanje je na mestu, ali mi smo prinuđeni da tako postupamo jer tamo više nema prostora. Ali mi i dalje deponujemo smeće, pošto nemamo gde. Ja sam zagovornik da se smeće privremeno vozi do pribojske deponije. Imamo dosta argumenata za ovakav postupak jer je svojevremeno Prijepolje bilo inicijator da se na toj lokaciji privremeno deponuje smeće, a 1996. godine prijepoljska opština je izdvojila i sredstva iz budžeta za projekat sanacije. Naravno, u skladu sa količinom otpada prijepoljska opština bi izdvajala sredstva za održavanje ove privremene deponije na području pribojske opštine.

* Prošle godine najavili ste da je realno da u ovoj godini bude završen projekat za izgradnju Gradske toplane. Da li je još uvek tako?

– Sve što je bilo vezano za tehničke detalje mi smo uradili i dostavili konsultantima u Ministarstvu za energetiku. Trebalo bi da sad posao ide brzo, da se uradi studija izvodljivosti. Bitno je da naša opština reši imovinsko-pravna pitanja vezana za lokaciju kod Gimnazije gde će se graditi toplana. To znači da bi trebalo da projekat bude gotov tokom godine, pa čak i da počne izgradnja. U Gradsku toplanu investira Razvojna banka Republike Nemačke i Ministarstvo za energetiku Vlade Srbije.

Vodovod u Seljašnici

Kad je reč o vodovodu, u ovom trenutku najviše pažnje se posvećuje delu u Seljašnici zbog rekonstrukcije puta, a Memišahović kaže da je potrebno izmestiti oko 200 metara glavnog vodovoda što je najozbiljniji posao u prvom delu godine. „Imamo gotova i tri projekta za neke sekundarne vodovode. Konkurisaćemo za donatorska sredstva“, dodaje.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.