EU uvela sankcije ruskim obaveštajcima i sirijskim službenicima zbog upotrebe hemijskog oružja 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

EU je takođe uvela sankcije sirijskom centru za istraživanje i zaposlenima u njemu u okviru akcije protiv upotrebe hemijskog oružja.

Savet ministara EU odlučio je da uvede zabranu putovanja i da zamrzne imovinu za devet osoba, četvoro Rusa i petoro Sirijaca, kao i za sirijski Centar za naučne studije i istraživanje (SSRC), navodi se u saopštenju.

Sankcije su uvedene za direktora GRU-a Igora Kostjukova, njegovog pomoćnika Vladimira Aleksejeva, i agente Aleksandra Miškina i Anatolija Šepige, navodi se u u službenom listu EU.

Slične sankcije uvedene su protiv sirijske agencije (SSRC) koja se bavi hemijskim oružjem, kao i protiv petoro sirijskih zvaničnika direktno uključenih u aktivnosti tog centra, uključujući trojicu direktora odelenja – Kaleda Nasri, Valid Zugaib i Firas Ahmed.

Ovih devet osoba i sirijski Centar prvi su koji su dobili sankcije u okviru novih, restriktivnih mera protiv upotrebe i širenja hemijskog oružja usvojenih 15. oktobra 2018. godine, navela je EU.

EU zabranjuje da se daju sredstva na raspolaganje sankcionisanim osobama i entitetima.

„Ova odluka doprinosi naporima EU u borbi protiv širenja i upotrebe hemijskog oružja, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju međunarodnoj bezbednosti“, navodi se u saopštenju EU.