Fondacija za obrazovanje Roma: Tablet računari za bolje učenje 1Foto: ascommunications.rs

 

Više od 600 romske dece osnovnoškolskog uzrasta imaće obezbeđen internet i tablet računar putem kojeg će moći da prate nastavu na daljinu, takođe biće podržani pri redovnom pohađanju nastave i učenju, kao i kroz organizovanje dodatnih časova.

Prve tablet računare već su krajem leta dobili učenici osnovnih škola u Vojvodini, u centralnom delu Srbije i na jugu, a sada se akcija dodele nastavlja u Boru.

Cilj je, da se kroz sredstva obezbeđena iz ovog fonda, romskoj deci olakša pohađanje školske godine.

Partnerske organizacije svojim aktivnostima, uz podršku Fondacije za obrazovanje Roma, pokrivaju ukupno 15 lokacija širom Srbije i to: Beočin, Bač, Zemun, Bor, Zaječar, Kruševac, Kragujevac, Vranje, Vranjska banja, Prokuplje, Pavlovac, Surdulica, Vladičin Han, Aleksinac, Bujanovac.

Jedan od partnera, Fond za otvoreno društvo u saradnji sa pokretom Opre Roma Srbija, organizovao je svečanu dodelu tablet računara i interneta na kojoj je prisustvovao i kodirektor REF-a Redjepali Chupi.

– Tokom ove krize izazvane epidemijom virusa COVID-19, đaci romske nacionalnosti zbog loših uslova u kojima žive, imali su veliki problem da se adekvatno uključe u nastavu na daljinu.

Samim tim, drago nam je da možemo da budemo partner na projektu koji sprovodi Fondacija i da koliko god možemo olakšamo đacima obavljanje školskih obaveza. U sklopu projekta postoji više aktivnosti.

Tim povodom je i krajem leta organizovana letnja škola koja je trajala dve nedelje i imala je za cilj da nadomesti nedostatak u znanju koji je nastao usled pandemije, uglavnom jer romska deca nisu imala pristup tehnologiji, ali i da se pomogne đacima u održavanju motivacije za novu školsku godinu, da se dobro pripreme, istakao je Vlada Šainović, Opre Roma Srbija.

Svi podeljeni tablet računari i internet kartice će i nakon završetka projekta ostati na raspolaganju deci iz najugroženijih porodica.

Pored dece, misli se i na roditelje koji će takođe biti obuhvaćeni projektnim aktivnostima.

Oni će biti u prilici da se obrate partnerskim organizacijama za podršku u korišćenju tablet računara i pristupanju aplikacijama potrebnim za učenje na daljinu. Imajući u vidu da je epidemiološka situacija prouzrokovala dodatan stres za roditelje, partnerske organizacije će njima omogućiti i psiho-socijalnu podršku.

– Ovom prilikom zahvaljujem se u svoje i u ime OŠ “Vuk Karadžić” na pruženoj šansi da budemo deo ovog projekta, koji pre svega ima veliki značaj i važnost za romske učenike, a onda i za njihove porodice. Ponosni smo i na činjenicu da je letnju školu u Boru, koja je samo jedna u nizu aktivnosti projekta koji relizuje Fondacija za obrazovanje Roma, pohađalo 30 učenika romske nacionalnosti od 3. do 7. razreda i da su đaci dobijali podršku pri učenju srpskog jezika i matematike. Iskreno se nadam da će ovakvih inicijativa biti i u narednom periodu, kako bi se održala motivacija kod učenika – zaključio je Saša Kamenović, pedagoški asistent OŠ “Vuk Karadžić”.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.