Forum "MITEF 2018." 12-13. decembra u Beogradu 1Foto: Mašinski fakultet u Beogradu (Arhiva)

Imajući u vidu sve veće interesovanje domaćih privrednika za implementaciju različitih IT rešenja u razvoj poslovanja, kao i brojne mogućnosti koje ovakva saradnja pruža, pokrenut je dvodnevni Forum
„Mašinstvo i inovacione tehnologije – MITEF 2018“.

Otvaranje Foruma i prvi radni dan je u PKS (Resavska ul.) u sredu 12. decembra sa početkom u 11 časova. Drugog dana Foruma, 13. decembra, sa radom se nastavlja na Mašinskom fakultetu u Beogradu sa početkom od 10 časova.

MITEF se organizuje u saradnji Privredne komore Srbije, redakcije naučnog časopisa Journal of Applied Engineering Science i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa željom da budući razvoj naše privrede bude zasnovan na novim tehnologijama ‐ veštačkoj inteligenciji, robotici, virtuelnoj realnosti, internetu stvari, analitici velikih podataka, mašinskom učenju…

Pozdravnim govorima podršku MITEFu daće Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, dr Nenad Popović, Državni sekretar za nauku, prof. dr Vladimir Popović i potpredsednik Privredne komore Srbije, gospodin Mihailo Vesović.

Govornici Foruma biće predstavnici vodećih IT kompanija srpske scene – INFORMATIKA, COMTRADE, MICROSOFT, ENERGOSOFT, SOFTWARE‐NATION, SAGlobal i dr., čija rešenja su već implementirana u preduzećima i svetske i domaće industrije i koji će svoja iskustva razvoja, implementacije, primene i ključnih benefita predstaviti učesnicima.

Da li smo i koliko spremni za ovu promenu na bolje diskutovaće se u okviru panela: DA LI JE PROMENA JEDINA KONSTANTA? Imajući u vidu da je baš industrija pokretač svake ekonomije, kao i da je u ogromnoj meri i pogođena i uslovljena promenama koje donosi digitalizacija, predstavnici navedenih kompanija govoriće o potencijalima inovacija u industrijskim procesima, kreativnim rešenjima, najboljim primerima i o tome šta nas očekuje u budućnosti onoga što zovemo Industrija 4.0. Moderator panela je Mr Nada Stanojević.

Kako ne bi bio zaboravljen značaj kreiranja obrazovanja čoveka koji ove tehnologije pokreće i kome one služe, konferencijski deo Foruma se prenosi na Mašinski fakultet u Beogradu, gde će se panelom: DA LI OBRAZOVNI SISTEM PROIZVODI ONO ŠTO IT TRŽIŠTU TREBA? otvoriti stalan dijalog obrazovnog i privrednog sektora. Moderator ovog panela je dr Miloš Petrović.

U istom kontekstu, biće podržani mladi inovatori sa kojima će se diskutovati najčešće greške pri pokretanju startup‐a,kako ih izbeći i kako doći do željenog uspeha.

Pozdravnim govorima konferencijski deo MITEFa otvoriće Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Radivoje Mitrović, Direktor Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr  Aleksandar Sedmak i Predsednik programskog odobora Foruma, prof. dr Časlav Mitrović.

Govornici će u okviru konferenciskog dana izložiti svoje projekte kroz primere saradnje industrije i IT tehnologija, dajući na taj način pozitivan primer i podršku za dalji razvoj kreativnih rešenja u ovom
segmentu industrije.