Foto: Fonet/Imre Szabo

Georgiev pretpostavlja da mu je koncert u Smederevu, koji je trebalo da se održi 4. marta, otkazan zbog podrške Saši Jankoviću na predstojećim izborima.

– Treba pozvati ljude iz Smedereva i pitati ih zašto su koncert otkazali. Ne mene. Ali oni se nikom ne javljaju. Nikakvo objašnjenje nisam dobio. Ni poziv, niti poruku – ističe Georgiev. On dodaje da će se tog dana pojaviti na protestu koju su Smederevci zakazali u znak podrške izvođaču.

– Pojaviću se na gradskom trgu, ali koncerta neće biti. Okupljeni će puštati muziku, a ja ću doći da pozdravim ljude – naglašava Georgiev.

Nezavisna poslanica u Skupštini Vojvodine, Jelena Balašević, kaže za Danas da bi bilo dobro da javne ličnosti u većem broju dignu svoj glas.

– Samo u ime slobode. Nije to više pitanje da li ste za ili protiv Vučića, već da li želite da živite u društvu u kom su represalije postale naša svakodnevica – kaže Balašević, osvrćući se na otkazani koncert Vlada Georgieva u Smederevu. Ona navodi da umetnici u Srbiji ne dižu dovoljno glas protiv totalitarnosti i neslobode u kojoj živimo.

– Neki smatraju da ih se to ne tiče, dok su drugi svesni da svaka podrška odnosno bunt, imaju cenu. Svaka reč se plaća. Prestali smo da budemo iznenađeni otkazivanjem koncerata, oguglali smo i na naslove tipa „pretnje smrću upućene tom i tom“. To je poraz našeg društva. Nešto će morati da se menja jer nije prirodno da živimo u takvoj atmosferi – naglašava Jelena Balašević. Ona dodaje da se Vladi događa ono kroz šta je njen otac, Đorđe Balašević, puno puta prolazio u životu.

– Moj otac je od onih ljudi koji su smatrali da zbog toga što imaju mikrofon i publiku, imaju i odgovornost da kažu nešto vezano za društvo u kome živi. Pripisivalo mu se da se bavi politikom, a on se zapravo bavio svojom svakodnevicom i životom koji je planirao za svoju decu i svoju porodicu. Sada Vlado prolazi kroz slično. Ali nije usamljen, to se događa i u drugim sferama umetnosti i javnog života – ocenjuje Balašević.

Od gradskih čelnika u Smederevu ni juče nismo dobili objašnjenje zbog čega je koncert Vlada Georgieva, najavljen za 4. mart, naprasno otkazan.

Protest u Smederevu

Smederevci su burno reagovali na otkazivanje koncerta, najavivši protest „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“ istoga dana, u 20,30 časova na Gradskom trgu u Smederevu. Prisustvo je najavio i izvođač, a istoimena fejsbuk grupa već ima više od 7.000 članova. Pojedini među njima otvoreno su pisali o pritiscima kojima su izloženi od gradskih vlasti u Smederevu. Podrška Vladi Georgievu sve više prerasta u građanski protest protiv aktuelnih vlasti u Smederevu ali i državi. Mnoge javne ličnosti pružile su mu podršku, uključujući i v. d. ombudsmana Miloša Jankovića, koji je zabranu koncerta okarakterisao kao „najviši oblik totalitarizma“.