Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Gojković je na seminaru „Za kohezivnu Evropu: rodna ravnopravnost i prava žena“ rekla da se Zakon nalazi u finalnoj fazi i da sadrži iskustva i najbolje prakse drugih zemalja.

Ona je kazala da ravnopravnost žena znači iskorišćavanje svih kapaciteta.

„Bez pune jednakosti, ne može biti društvenog i ekonomskog napretka“, ocenila je Gojković i dodala da je „posebno važno suzbijanje rodne diskriminacije na tržištu rada“.

Govoreći o zastupljenosti žena, Gojković je navela da Skupština ima 93 poslanice ili 37,6 odsto u odnosu na ukupan broj poslaničkih mesta, i ocenila da je to visok procenat, jer je 2007. godine iznosio 27,2 odsto.

Takođe, ona je dodala i da sedam skupštinskih odbora vode žene i da se one takođe nalaze i na važnim funkcijama poput predsednice i potpredsednice Vlade, kao i više ministarki.

„Nemamo mnogo žena na čelu lokalnih samouprava i velikih javnih sistema“, rekla je Gojković i dodala da „u privatnom sektoru muškarci zaradjuju više od žena, kao i da su žene u seoskim sredinama redje vlasnice imovine“.

Ona je kazala da je prema Svetskoj banci Srbija na 18. mestu od 118 zemalja i da je prva u regionu po zastupljenosti žena u političkom životu.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović rekla je da „rodna ravnopravnost nije vrednost EU i Srbije, već ljudske kohezije“.

Ona je kazala da „moramo da menjamo način percepcije rodne ravnopravnosti odnosno da ravnopravnost bude ravnopravna“.

Joksimović je navela da održiv razvoj podrazumeva i da svaki pojedinac ima svoju ulogu u društvu i da je borba za rodnu ravnopravnost borba za pravo svakog pojedinca.

Ona je rekla da je bitno boriti se protiv mizoginih ispada i dodala da mora biti stvorena država jednakih šansi.

„Javni govor i javne ličnosti moraju uvek biti protiv mizogninih ispada“, rekla je Joksimović i dodala da taj govor znači veliku odgovornost.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da učešće žena u politici varira od zemlje do zemlje od 20 do više od 50 odsto u zemljama EU.

On je kazao da Srbija mora da ojača ravnopravnost u javnoj administraciji, kao i da usvoji novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Državna sеkrеtrka Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Stana Božović kazala je da je Srbija medju prvim zemljama potpisala Istanbulsku konvenciju.

Ona je rekla da Zakon o rodnoj ravnopravnosti tokom javne rasprave imao 591 sugestiju.

Božović je kazala da je razlika u platama muškaraca i žena u Srbiji 16 odsto i da je procenat žena na upravljačkim položajima 30 procenata.

Predsednica opštine Savski Venac Irena Vujović rekla je da je grad Beograd osnovao Savet za rodnu ravnopravnost 2015. godine i dodala da je data preporuka svim gradskim opštinama da formiraju takve savete.

Povezani tekstovi