Maja Gojković Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Demokrata Balša Božović optužio je SNS i Zorana Milojevića Zelju da već dva dana pokušavaju da uplaše odbornike i da prekomponuju vlast u Paraćinu. Naprednjaci su te optužbe negirali navodeći da je izborna volja odavno narušena i da tom opštinom vlada grupa kriminaca, a Maja Gojković je žalbu Saše Paunovića, predsednika opštine Paraćanin Kongresu lokalnih i regionalnih samouprava ocenila opasnom po Sbiju.

“Imamo danas situaciju u kojoj jedan od najvećih batinaša SNS Zoran Milojević Zelja posećuje opštinu Paraćin, preti odborniciuma, pokušava da namakne većinu koja nije u skladu sa voljom građana izraženom na izborima. Ako su izbori na svake četiri godine, ako je vlast tamo stabilna, ako Saša Paunović kao predsednik opštine ima izrazite rezultate, da li je onda jedini problem to što on dolazi iz Demokratske stranke i što je jedan od retkih opozicionih predsednika opština“ naveo je Božović, dok ga je naprednjak Aleksandar Marković optužio da ne govori istinu.
Prema Markovićevim rečima, istina je da Paraćinom vlada grupa kriminalaca predvođena DS i Sašom Paunovićem, paraćinskim despotom.

“Izborna volja je odavno narušena upravo zahvaljujući kriminalnim metodama Paunovića koji tamo kupuje odbornike. Dakle nemojte da izmišljate bilo kakve batinaše. Građani će vas zameniti na sledećim izborima“, odgovorio je Marković.
U polemiku se umešao i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović koji je naveo da o batinašima pričaju oni koji su 2008. godine u svaku opštinu u kojoj na vlasti nije bila DS slali brigade interventne policije da nasilno ruše vlast koja nije po njihovoj volji. Maja Gojković, predsednica parlamenta Srbije navela je da ne može da se otme utisku da će 28.juna, jednom od simbolički važnih datuma za Srbiju, biti razmatrana žalba Saše Paunovića, predsednika opštine Paraćin na Monitoring komitetu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti. Paunović se u žalbi, kako je navela, na nespretnom engleskom žali da bi moglo doći do smene predsednika opštine. Ona je istakla da se Paunović žalio i Ministarestvu državne uprave i lokalne samouprave, ali da je ta žalba bila drugačija, politički obojena i bez činjenica i da je ministarstvo odbacilo ”te nebulozne navode”.

“O tome neće odlučivati ni Kongres lokalnih i regionalnih samouprava, niti će o tome odlučivati ministar, već samo građani te opštine. To je valjda naučio i Saša Paunović. Ta žalba je žalba protiv Srbije i upućena je još samo jednoj ambasadi- ambasadi SAD. Demokratija u svetu je ozbiljno narušena jer će Paunović možda ostati bez vlasti. To je prirodan ljudski strah od gubitka vlasti, ali neistine ne mogu da se iznose protiv države. On laže i ono što radi opasno je po Srbiju”, objasnila je Gojkovićeva i dodala da ako bi se ona pitala insistirala bi da Paunović ostane na vlasti, da ne radi ništa drugo nego da se bavi politikanstvom, da blati nacionalni parlament i da zabranjuje građanima Paraćina da se izjašnjavaju o njegovom radu. Poručila je Paunoviću da nju zaobiđe i da ne izmišlja da je i njoj pisao neke dopise.

Dijana Vukomanović, poslanica narodne stranke, ocenila je da je opasna podela na takozvane patriote i etiketiranje izdajnicima svih onih koji se ne slažu sa stavovima vladajuće većine, a demokrata Božović pitao je da li je Paunović izdajnik zato što želi red u Srbiji i poštovanje Ustava. “Sa druge strane političko delovanje Zelje ne može da bude legitimno, zato što je on čovek koji pretnjama, batinama i pritiscima pokušava da izmeni izbornu volju građana Paraćina. Za to će kad tad odgovarati i završiti iza rešetaka. To je političko obećanje vladavine prava iza koga stoji DS”, istakao je Božović.

Žestoka polemika naprednjaka i demokrata prekidana je tri puta pauzama kako bi se smirile strasti, ali su poslanici nastavljali da govore uglas i da se svađaju, a predsedavajući je dok je trajala ova polemika izrekao i dve opomene -Radoslavu Milojičiću i Aleksandi Jerkov zbog dobacivanja.