Građani zaštitu ljudskih prava vide kao osnovnu vrednost EU 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Većina građana EU kao osnovne vrednosti koje Evropski parlament treba da brani izdvaja zaštitu ljudskih prava širom sveta (48 odsto), slobodu govora i solidarnost među članicama EU (po 33 odsto) i rodnu ravnopravnost (31 odsto), pokazalo je novo istraživanje Parlametar čiji su rezultati danas objavljeni.

To istraživanje je pokazalo i da, uprkos značajnim razlikama u rangiranju važnosti određenih tema u pojedinim članicama, prvi put su na nivou EU kao najvažnije pitanje kojim poslanici treba da se bave građani izdvojili borbu protiv klimatskih promena.

Za gotovo trećinu ispitanika (32 odsto) to treba da bude prioritet u radu Parlamenta. Slede borba protiv siromaštva i društvene isključenosti (31 odsto) i borba protiv terorizma i suzbijanje nezaposlenosti (24 odsto), pokazao je Parlametar – jesenje istaživanje Eurobarometra.

Tokom 2018. protesti protiv klimatskih promena, uglavnom predvođeni mladima, mobilisali su milione građana u EU i u svetu.

Parlametar je potvrdio preovlađujući osećaj klimatske krize, budući da većina ispitanika (52 odsto) u EU kao najveći ekološki problem izdvaja upravo klimatske promene, saopštio je Evropski parlament.

Na listi ekoloških problema slede zagađenje vazduha (35 odsto), zagađenje mora (31 odsto) i rast količine otpada i krčenje šuma (28 odsto).

Šest od deset Evropljana veruje da su protesti protiv klimatskih promena uticali na donošenje odgovarajućih političkih mera na evropskom i nacionalnom nivou.

Takođe šest od deset Evropljana podržava članstvo njihove zemlje u EU pa je podrška građana evropskom projektu ostala na visokom nivou treću uzastopnu godinu.

Istraživanje rađeno za EP u oktobru pokazuje i povećanje broja građana zadovoljnih funkcionisanjem demokratije u EU za tri procentna poena, na 52 odsto. Kako je saopštio EP, može se pretpostaviti da su na to pozitivno uticali evropski izbori u maju na koje je izašao veći broj birača.

Kada je reč o EP, evropski građani smatraju da treba da ima značajniju ulogu u budućnosti – 58 odsto ispitanika zagovara uticajniji Parlament, što je rast od sedam procentnih poena u odnosu na prolećno istraživanje i ujedno najveći procenat od 2007.

Parlametar je pokazao i da tri četvrtine Evropljana želi više informacija o radu evropskih institucija, a kao ostale oblasti interesovanja izdvajaju učinak EU zakonodavstva na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i aktivnosti EP i evroposlanika.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.