Građanski preokret: Fabrika vode u Zrenjaninu dužna 81 milion dinara 1Fabrika vode u Zrenjaninu Foto: Grad Zrenjanin

Konzorcijum koji je izgradio „fabriku vode“ u Zrenjaninu duguje gradskom vodovodu više od 81 milion dinara, a uslovi za raskid ugovora o pružanju usluge prečišćavanja pitke vode s tim konzorcijumom ispunjeni su još početkom godine, saopštio je Građanski preokret.

To, kako su naveli, proizilazi iz sporazuma koji su 21. januara zaključili JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i konzorcijum u sastavu beogradskih „Gruppo Zilio SPA“, „Gruppo Zilio DOO“ i „Sinertech DOO“.

Građanski preokret je i ranije upozoravao da se postrojenje koje je u privatnom vlasništvu sumnjivog konzorcijuma zapravo gradi novcem iz budžeta.

 

„Osnovni ugovor, o pružanju usluge prečišćavanja vode za piće, između JKP „Vodovod i kanalizacija“ i konzorcijuma je zaključen neposrednom pogodbom februara 2015. godine, protivno Zakonu o komunalnim delatnostima koji je zabranjivao poveravanje poslova vodosnabdevanja privatnim preduzećima“, istakli su oni.

Oni su saopštili i da je „Fabrika vode“ koju je konzorcijum izgradio s četiri godine zakašnjenja u odnosu na ugovorni rok, više puta započinjala rad i ubrzo ga prekidala zbog havarija u postrojenju.

„Ni u jednom trenutku postrojenje nije ispunilo ugovornu obavezu u pogledu kvaliteta, kvantiteta i pritiska isporučene vode“, istakli su oni.

I pored toga, naveli su oni, konzorcijum je uživao podršku gradskih i državnih vlasti koje su ga obilno finansijski pomagale i više puta davale nove rokove za ispunjenje ugovornih obaveza.

 

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.