Grupa nezavisnih medija pokreće društveni dijalog "Srbija 2030 – koji je naš put" 1Ilustracija Foto: Brotin Biswas

„Želimo da kroz šest tematskih okruglih stolova okupimo do 20 kredibilnih ličnosti, stručnjaka u svojim oblastima koji mogu da utiču na oblikovanje javnog mnjenja, različitih političkih opredeljenja i ideoloških stanovišta koji bi u dijalogu izneli lepezu mišljenja o datim temama“, navode u saopštenju.

Prva debata „Obrazovanje kao ključni ljudski resurs budućnosti“ održava se u Domu Vukove zadužbine, Kralja Milana 2, 23. januara u 10 časova.

Na spisku tema su i „Srbija između Istoka i Zapada“; „Energetska nezavisnost i energetska strategija“; „Ekologija i zaštita voda, zemljišta i vazduha“; „Zdravstveni sistem“; „Migracije i starenje stanovništva“.

„Teme ni na koji način nisu vezane za stranke i dnevnu politiku, već se odnose na strateški razvoj Srbije. Društveni dijalog o ovim temama, koje se daleko izdižu iznad dnevne politike, izuzetno je značajan i iz tog razloga navedena grupa medija smatra svojom obavezom da inicira njegovo pokretanje, kao i obaveštavanje javnosti o stavovima koji tokom debata budu izneti“, ističe se u saopštenju.

Prvu debatu otvoriće Prof. dr Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, a ostali učesnici su: Svetozar Rajak, profesor LSE London, uvodničar, Vladica Cvetković, profesor Rudarsko geološkog fakulteta, uvodničar; Andrej Naumović, Međunarodna organizacija za migracije; Božo Prelević, advokat; Bogdan Petrović, konsultant; Danijela Božanić, UN; Dragana Žarković, direktorka BIRN Srbija; Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka; Gojko Božović, izdavač; Milan Antonijević, Fond za otvoreno društvo; Miodrag Zec, profesor Filozofskog fakulteta; Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu; Nemanja Đorđević, Digitalna Srbija; Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda; Rodoljub Šabić, advokat, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja; Srđan Ognjanović, Matematička gimnazija; Vigor Majić, direktor Petnice; Vladan Ivanović, profesor Univerziteta u Kragujevcu; Zoran Čičak, član Ohridske grupe.

Debate je podržala Ambasada Švedske kroz svoj program Drive For Democracy.