Hapšenja širom Srbije zbog nepoštovanja policijskog časa i samoizolacije, i širenja panike 1Foto: www.savezzasrbiju.rs

Po odobrenju Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu, pripadnici Područne policijske uprave u Zrenjaninu uhapsili su i odredili meru zadržavanja u trajanju do 48 časova, licima S.S. i S.M, obojica iz Zrenjanina.

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 Krivičnog zakonika RS.

Naime, osumnjičena lica nisu poštovala naredbu o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, budući da su boravili van svojih kuća u vremenu od 20 časova do 5 časova, tačnije tokom trajanja policijskog časa.

Krivične prijave za kršenje kućne izolacije i policijskog časa u Kragujevcu i Aranđelovcu

Policija u Kragujevcu uhapsila je S.R.(48) i Z.Dj.(56) iz Kragujevca jer po povratku iz inostranstva nisu poštovali mere o izolaciji u kućnim uslovima, saopštila je danas Policijska uprava u Kragujevcu.

Oni su kao osumnjičeni za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije privedeni u Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu.

Policija će po nalogu nadležnog tužilaštva podneti krivične prijave i protiv dvojice Kragujevčana od 42 i 45 godina starosti i 36-godišnjeg Aranđelovčanina zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Policija je dvojicu osumnjičenih zatekla sinoć, za vreme policijskog časa, na ulicama u Kragujevcu i Aranđelovcu, dok je jedan zatečen kako upravlja automobilom.

Policija će podneti i krivične prijave protiv još tri osobe iz Kragujevca jer su kao vlasnici ugostiteljskih objekata dozvolili da u njima ili u baštama bude više osoba nego što je dozvoljeno.

Uhapšene tri osobe iz Niša jer su prekršili policijski čas

Niška policija uhapsila je M. M. (23), L. M. (21) i S. D. (61) iz Niša zbog kršenja zabrane kretanja za vreme policijskog časa.

Kako je danas saopšteno, protiv osumnjičenih je nakon saslušanja u prostorijama Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, predloženo određivanje pritvora zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 Krivičnog zakona.

Uhapšen Novopazarac koji je kršio samoizolaciju, prebačen u karantin u Pirotu

Novopazarska policija uhapsila je muškarca (45) zbog kršenja samoizolacije, a Osnovni sud je noćas, po hitnom postupku, doneo meru da se on uputi u karantin u Pirotu, rečeno je radiju Sto plus u tom pravosudnom organu.

Njemu je, pre par dana, pri ulasku u Srbiju sanitarna inspekcija naložila samoizolaciju, koje se nije pridržavao, zbog čega ga je policija uhapsila.

Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru protiv njega je podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

„Osnovni sud je, po skraćenom postupku, doneo rešenje o određivanju pritvora i on je upućen u karantin u Pirotu“, rekao je portparol Suda Edin Hodžić.

Karantin u Pirotu je zapravo preuređeni deo pritvorske jedinice u tom gradu.

Novopazarska policija je tokom prethodne noći izdala 29 upozorenja građanima koji su prekršili meru zabrane kretanja.

Godinu dana kućnog zatvora zbog pokušaja krađe tokom policijskog časa

Mladić iz okoline Velikog Gradišta, koji je uhapšen zbog pokušaja kradje tokom policijskog časa, osuđen je na godinu dana kućnog zatvora, saopšteno je danas.

A.S. je uhapšen sinoć u Velikom Gradištu dok je iz otključanog automobila „reno laguna“ parkiranog na ulici, pokušao da ukrade CD plejer.

On je uz krivičnu prijavu, priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikom Gradištu a sudija za prethodni postupak odredio mu je meru kućnog zatvora u trajanju od godinu dana.

Uhapšen policajac zato što je omogućio sugrađaninu da prekrši mere izolacije

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije uhapsio je policajca S.C. (50) zbog toga što je zloupotrebio položaj tako što je osamdesetogodišnjem sugrađaninu omogućio kretanje na javnom mestu uprkos meri samoizolacije koja mu je izrečena po povratku u zemlju, saopšteno je danas.

Sumnja se da je S.C, kao policajac iz Jagodine, u policijskoj uniformi i van radnog vremena, suprotno Uredbi o merama za vreme vanrednog stanja i nepostupajući po važećim uputstvima, tog sugrađanina otpratio od kuće do banke u Jagodini.

„Na upozorenje službenika banke da je odlukom nadležnog organa u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 i insistiranje da osamdesetogodšnji muškarac napusti prostorije banke, S.C. je, kako se sumnja, zaposlene u banci doveo u zabludu da je tom muškarcu dozvoljeno kretanje u pratnji policije radi obavljanja novčane transakcije i da je njemu povereno da to uradi“, navodi se.

Lozničanin širio paniku

Policija u Loznici uhapsila je Ž.Ć. (62) iz okoline tog grada osumnjičenog za širenje panike i nereda, saopštila Policijska uprava u Šapcu.

Sumnja se da je on tokom marta ove godine, koristeći lažni profil na jednoj društvenoj mreži iznosio netačne informacije u vezi sa korona virusom, što je izazvalo strah i paniku.

Osumnjičenom je određeno zadržavanja do 48 časova, i on je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu u Loznici.

Sudija za prethodni postupak osnovnog suda u Loznici mu je odredio mu je pritvor do 30 dana.

Tri osobe uhapšene iz Inđije i Nove Pazove zbog kršenja policijskog časa

Policija iz Inđije i Nove Pazove uhapsila je tri osobe zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, odnosno zbog kretanja u vreme policijskog časa, saopšteno je danas.

Kako se navodi, policija u Indjiji zatekla je dvadesetsedmogodišnjeg muškarca koji je za vreme policijskog časa, pod uticajem alkohola, upravljao automobilom.

Izmedju dve stambene zgrade u Indjiji, oko 18 časova zatečen je šezdesetosmogodišnji muškarac koji je vikom uznemiravao stanare.

Prilikom kontrole u Novoj Pazovi, policija je na ulici pronašla četrdesetosmogodišnjeg muškarca koji je prekršio meru samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Uhapšenima je odredjeno zadržavanje do 48 časova i oni su uz krivične prijave privedeni nadležnom sudiji, koji im je izrekao mere zabrane napuštanja stana.

Novopazarac uhapšen pa poslat u karantin

Jedan četrdesetpetogodišnji Novopazarac po hitnom postupku upućen je u karantin u Pirotu. Novopazarska policija ga je uhapsla zbog kršenja samoizolacije.

Taj čovek je, pre nekoliko dana, ušao u Srbiju i tada mu je sanitarna inspekcija naložila samoizolaciju, koje se nije pridržavao.Policija ga je uhapsila, a Osnovni sud je, po skraćenom postupku, doneo rešenje o određivanju pritvora i odmah je upućen u pirotski karantin. Po nalogu Osnovnog tužilaštva u ovom gradu, protiv tog čoveka podneta je krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Policija u Novom Pazaru je, prethodne noći, izdala 29 upozorenja licima koja su prekršila zabranu kretanja. Iz PU Novi Pazar zahvalili su se građanima Novog Pazara, Tutina i Sjenice „koji u ogromnom broju poštuju odluke Vlade Srbije i MUP“ i zamolili su „one koji se ne pridržavaju mera da to čine kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje scojih sugrađana“, ali i sprečili širenje korona virusa.

U Zaječaru uhapšeno šest osoba, zabranu krše i stariji od 65

U toku današnjeg dana 6 lica je uhapšeno zbog kršenja Naredbe kojom je ograničena sloboda kretanja u periodu od 20 do 5 časova u zaječaru, prenosi Glas Zaječara.

Prema njima je predloženo izricanje mere, takozvanog, kućnog zatvora u trajanju do 30 dana.

Takođe, u toku današnjeg dana veliki broj lica starosti preko 65 godina je prekršilo Naredbu kojom je takvim licima ograničena sloboda kretanja te je naloženo da se prema njima podnesu krivične prijave a tužilaštvo će razmotriti primenu mera kojima će se tim licima dodatno ograničiti sloboda kretanja, odnosno, izricanje mere zabrane napuštanje stana dok se postupak, pred sudom, ne okonča, s tim da ako se takva mera prekrši sledi zamena ove mere merom pritvora do 30 dana.

U Smederevu uhapšene dve osobe, određen im  pritvor od 30 dana

Njih je u toku noći policija uhapsila zbog zbog nepoštovanja naredbe o ograničenju zabrane kretanja i određen im je pritvor od 30 dana zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima tokom epidemije, potvrđeno je portalu Podunavlje.info u Osnovnom sudu i Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.

Oni su u zakonom propisanom roku saslušani od strane nadležnog postupajućeg zamenika javnog tužioca, nakon čega je postupajući tužilac sudu podneo predlog za određivanje pritvora prema osumnjičenim licima koja su prekršila naredbu o ograničenju zabrane kretanja lica na teritoriji Republike Srbije.

Nakon saslušanja osumnjičenih po prijemu predloga za određivanje pritvora, osumnjičeni su saslušani od strane sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Smederevu i prema njima je određen pritvor u trajanju od 30 dana zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz člana 248. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Za dve osobe starije od 65 godina u Smederevu, zabrana napuštanja stana

Sudija za prethodni postupak u Osnovnom sudu u Smederevu izrekao je danas meru zabrane napuštanja stana bez elektronskog nadzora dvema osobama starijim od 65 godina. Ukoliko prekrše ovu, mera im se može zameniti pritvorom, potvrđeno je portalu Podunavlje.info.

Dve osobe, jedna iz Smedereva i druga iz Osipaonice, uhapšene su danas i sprovedene postupajućem tužiocu zbog nepoštovanja naredbe o ograničenju zabrane kretanja za lica starija od 65 godina.

Posle saslušanja, tužilac je predložio sudu da odredi meru obezbeđenja prisustva osumnjičenog shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

Sud je  osumnjičenima odredio meru zabrane napuštanja stana bez elektronskog nadzora, zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz člana 248. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Izrečenu meru sud će preispitivati po službenoj dužnosti, a kontrolu će izvršiti Policijska uprava Smederevo.

Ukoliko osumnjičeni prekrše izrečenu meru, prema njima se može odrediti pritvor.

Hapšenja širom Srbije zbog nepoštovanja policijskog časa i samoizolacije, i širenja panike 2
Foto: Podunavlje.info

Hapšenja i u Kladovu, Negotinu, Majdanpeku

 Pedesetčetvorogodišnji Kladovljanin osumnjičen je da na jednoj društvenoj mreži izneo netačne informacije da je voće i povrće koje se prodaje po marketima zaraženo korona virusom, što je izazvalo strah i paniku.

Zato su mu  po nalogu nadležnog tužilaštva, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Кladovu podneli krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

Krivične prijave dobila su i trojica Majdanpečana jer su u sredu veče u 22 sata zatečeni u jednom majdanpečkom kafiću. Zabrana napuštanja stana izrečena je P.S. (76) i D.M. (72) iz Mosne jer nisu poštovali zabranu kretanja za starije od 65 godina.

I Negotinac A.R (76) takođe nije poštovao zabranu kretanja za starije, pa mu je nakon saslušanja određena mera zabrane napuštanja stana. Ista mera izrečena je i G.T. iz Kladova jer je prekršio zabranu kretanja odnosni policijski čas.

Trojici mladića: O.L. (23)  i J.Ž .(25) obojica iz Kladova i K.P. (23) iz Kladušnice, s obzirom da su u međuvremenu pooštrene kazne, za kršenje policijskog časa Osnovni sud je na predlog Osnovnog javnog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana.

Na jugu Srbije uhapšena četiri lica zbog kršenja policijskog časa i napuštanja samoizolacije

Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju saopštilo je večeras da  da su tokom jučerašnjeg dana uhapsili su B. Š. (27) i D. J. (28) iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

U Bujanovcu je policija je uhapsila S.Ć (41), kao i N.Ć (46) koji su prekršili meru određene mere samoizolacije.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju i Bujanovcu.

Vranje tokom policijskog časa. Foto: G.Mitić/OK Radio
Foto: V.R.

 

 

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.